Delad pott i Örebro

• 21 okt 2023

Djurgården hade behövt en vinst för att säkra det allsvenska kontraktet på lördagen men fick nöja sig med 1-1 mot KIF Örebro på Behrn Arena.

Med Flavine Mawete och Sara Lilja Vidlund som enda otillgängliga spelare mönstrade Marcelo Fernandez följande elva mot KIF Örebro på Behrn Arena:

Katelin Talbert
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (K), Beata Kollmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Alice Bergström, Tove Almqvist, StinaLisa Johansson
Tilde Lindwall

Ett Djurgården i helvitt bet sig inledningsvis fast på hemmalagets planhalva och kom också till avslut när Sessy Åland testade ett distansskott utan att träffa ramen.

StinaLisa Johansson kunde, med en hel del smartness, ordna matchens första hörna efter sju minuters spel men Tove Enblom i Örebromålet avvärjde.

Örebro arbetade sig in i matchen och flyttade upp laget vilket öppnade för snabb omställning sedan DIF vunnit boll på mittplan. Tilde Lindwall hittade en djupledsspringande StinaLisa Johansson som tog sig ner till den förlängda mållinjen och sökte Alice Bergström snett inåt bakåt. Det kunde ha blivit riktigt farligt men passningen nådde inte rätt adress.

Tove Enblom har släppt in sex mål på de tvp senaste matcherna, varav fyra mot BP, men var säkerheten själv när hon plockade ner de tre hörnor som Djurgården skapade liksom ett inlägg från Alice Bergström.

Helröda Örebro hade en bra period en halvtimmes spel och fick också till en farlig vänsterhörna som gick förbi flera spelare i straffområdet innan Beata Kollmats kunde rensa undan. Hemmalagets högerbreddare, 16-åriga Ida Björnberg, var pigg och vann en del mark med sina löpningar men liksom Djurgården hade hemmalaget svår att skapa några lägen att tala om.

I den 37:e minuten noterades DIF:s, och även matchens, första skott på mål men Tove Enblom stoppade Nellie Liljas avslut utan större ansträngningar.  Några minuter senare snodde StinaLisa Johannson bollen av ett givmilt Örebroförsvar och spelade fram Tilde Lindwall men Enblom stod åter i vägen.

Innan den första halvleken var över fick Örebromålvakten vissa problem med en lurig boll från Sessy Åsland som damp ner i närheten av den bortre kryssribban, men även om Djurgården var det något bättre laget så var 0-0 långt ifrån ett ologiskt halvtidsresultat.

Djurgårdens högerlöpare Alice Bergström var inte nöjd i halvtid:

– Det är en väldigt svängig första halvlek. Vi börjar bra och får tryck på dem men är för slarviga när vi är på väg framåt. Det är mycket bollbyten i dåliga lägen när vi precis vunnit bollen. Vi behöver lugna ner oss och kanske inte sätta varandra i skiten för vi har mer tid än vad vi tror.

Djurgården fortsatte även efter halvtidsvilan att vara det bättre laget och det tog knappt
tio minuter innan en vänsterhörna resulterade i ett ledningsmål. Sessy Åsland hittade Matilda Plan som från bortre delen av straffområdet kunde nickpassa fram till den centralt placerade Beata Kollmats. Matilda Plans mittbackskollega satte fram och pannan och så var Tove Enbloms nolla spräckt.

2-0 var inte långt borta när ett misslyckat inspel i minut 66 hamnade hos vänsterbacken Ebba Hed. Djurgården nummer 2 fick bra träff men Tove Enblom lyckades styra bollen över ribba till hörna. Även denna hörna blev farlig när Åsland slog den mot bortre stolpen men den hr gången lyckades KIF-försvaret rensa undan.

Med 20 minuter kvar börjades en viss desperation skönjas hos Örebro som flyttade upp flera spelare samtidigt som Djurgården började se lite mer försiktigt och ängsligt ut. KIF lyckades skapa ett anfall som avslutades med att Maja Regnås Valcic tryckte in bollen i mål. Regnås Valcic var dock i tydlig offside-position vilket sent omsider även uppmärksammades av domaren.

Matchbilden hade emellertid förändrats och kvitteringen kom i stället i minut 79. Ett välriktat inspel från högerkanten hamnade hos Inka Sarjanoja som fick till ett perfekt tillslag i höjd med straffområdeslinjen.

Örebro fick energi av målet och gick för ytterligare ett under matchens slutskede. Djurgården fick mest slå ifrån sig och hade dessutom svårt att få till någon kvalitet i omställningarna när tillfällena dök upp. Tack vare en stabil försvarsinsats blev det ändå en poäng med hem till Stockholm.

– Just nu känns det som två förlorade poäng. Sett till hur matchen såg ut borde vi ha kunnat vinna, sa Beata Kollmats som inte var nöjd med lagets agerande efter hennes ledningsmål:

–  När de försöker forcera blir vi lite baktunga och sen har vi svårt att komma loss därifrån. Men min känsla är att vi borde ha avgjort matchen tidigare. Vi har chanser för att kunna göra det.

Nu väntar ett landslagsuppehåll innan nästa match spelas i Obos Damallsvenskan. I den näst sista omgången mäter Djurgården Växjö på Visma Arena söndag 5 november.

21 oktober, lördag 15:00Behrn Arena