Förlust ånyo mot Linköping

• 20 juni 2023

Det blev en reprisering av resultatet 4-1 när DIF tog sig an ett formstarkt Linköping på bortaplan.

Djurgården hade en fullt frisk trupp och mönstrade följande elva mot LFC:

Hedvig Lindahl
Matilda Plan, Sanna Kullberg, Kamilla Karlsen
Alexsandra Lobanova, Tilde Lindwall, Nelllie Lilja, Tove Almqvist, Alice Bergström
Hayley Dowd, StinaLisa Johansson

Det var ett revanschlystet Djurgården som klev ut på Linköping Arena efter fredagens förlust i del ett av det serievändande dubbelmötet mot LFC. Att det ånyo skulle bli en tuff utmaning stod klart och det var av största vikt att få stopp på Linköpings effektiva offensiv som var kännbar senast.

Det blev en försenad matchstart med en knapp halvtimme på grund av ett brandlarm som gick på arenan, men till slut kickades matchen igång i den behagliga sommarvärmen.  Det formstarka hemmalaget inledde energiskt och ett för dagen vitklätt Djurgården fick fokusera på att försvara sig.

Dessvärre tog det bara fyra minuter innan bollen låg i nätet bakom Hedvig Lindahl efter ett lurigt inspel från Yuka Momiki som letade sig in i mål. En mardrömsstart som gjorde en redan knepig uppgift ännu knepigare.

Icke desto mindre var det bara att kavla upp och gå för en kvittering. Men det skulle bli en ännu brantare uppförsbacke när Linköping utökade till 2-0 i åttonde minuten genom Cornelia Kapocs som sprang loss i djupled och satte bollen i mål.

Den gamla klyschan om att en olycka sällan kommer ensam besannades ytterligare när Flavine Mawete fick kliva av efter att fått en skada i en tidigare duell med Emma Östlund. Hayley Dowd fanns redo för att ersätta och var oerhört nära att näta omgående när hon rundade Cajsa Andersson och prickade stolpen.

Ruggigt nära en välbehövlig reducering men bara att gnugga vidare för att jaga ikapp. Hemmalaget var dock bollskickliga och DIF hamnade dessutom under intensiv press i uppspelsfasen. Linköping var dessutom intensiva även i duellerna och Tove Almqvist fick en rejäl smäll i 26:e minuten av Cathinka Tandberg men kunde lyckligtvis spela vidare efter omplåstring.

Några oroande anfall från hemmalaget följde men Djurgården redde upp attackerna och med halvtimmen spelad var det oförändrat på resultattavlan. Den sista kvarten blev mer av ett ställningskrig men i 38:e kom StinaLisa Johansson hyfsat nära då hon sköt strax utanför.

En föraning om mål och minuten efter skulle det ringa. StinaLisa Johansson hittade in till Hayley Dowd i boxen som pangade in reduceringen och nu fanns det kontakt.

Men glädjen blev kortvarig med en replik omgående från LFC då Cathinka Tandberg fick skottläge i boxen och satte bollen otagbart i mål. Givetvis tungt i ett läge där DIF hade fått vittring och efter fyra stopptidsminuter blåstes sedan halvleken av där pausvila med tvåmålsunderläge väntade.

Det blev inga byten inför andra halvlek och det osade katt bakåt direkt när Stina Lennartssons inspel från höger skapade oreda i Djurgårdens straffområde. Men DIF svarade med ett fint anfall där StinaLisa Johansson väggade sig fram på vänsterkanten, tyvärr blev passningen fram till framrusande Tilde Lindwall alltför brant.

Det fortsatte att smälla i duellerna och i 49:e minuten tvingades Tove Almqvist bäras av planen på bår efter ännu en smäll. Oroväckande scener och samtidigt klev även Alexsandra Lobanova av medan Ebba Hed och Portia Boakye klev in.

Matchen rullade till slut vidare med samma intensitet och det var fortsatt jakt för utjämning som gällde för DIF. Men uppdraget försvårades ytterligare när Cornelia Kapocs fick ett gratisläge i boxen och tryckte in 4-1, en upprepning av resultatet från det föregående mötet.

Helt klart ett uppdrag av den tuffare kalibern att vända på steken där Djurgården mobiliserade framåt och försökte mot ett försvarsskickligt Linköping. Minuterna tickade emellertid iväg snabbt och en relativt chansfattig period följde, där hemmalaget av förklarliga skäl var nöjda med resultatet.

I 79:e minuten blixtrade dock Ebba Hed till med en rusch och ett rappt vänsterskott som Cajsa Andersson parerade skickligt. Även Tilde Lindwall fick ett bra läge men fick inte till ett ordentligt avslut. Ett dubbelbyte följde sedan när Lova Lundin och Sara Lilja Vidlund klev in och fem minuter återstod av matchen.

Fler mål blev det inte och efter sex stopptidsminuter, där både Hayley Dowd och Sara Lilja Vidlund ändå var nära en reducering, kom slutsignalen. Därmed fortsätter den dystra sviten mot Linköping där Djurgården är utan vinst mot östgötarna sedan 2007.
Ett faktum som snabbt får läggas åt sidan och fokus riktas istället på vårsäsongens sista hemmamatch som spelas på Grimsta då BP står för motståndet. Viktiga poäng står på spel, så var på plats då.

20 juni, tisdag 19:00Linköping Arena