Företag

Förlust mot Elfsborg på Tele2 Arena

  • Herrar
  • A-lag
  • 22 juli 2023

Djurgården fick se sig besegrade av ett starkt Elfsborg som vann med 4-0 i en match där DIF inte fick igång maskineriet.

Laget 

Det mönstrades en snudd på intakt startelva, den enda förändringen återfanns på vänsterbacksplatsen där Rami Kaib gjorde sin första allsvenska start i DIF. Notabelt i övrigt är att nyförvärvade strikern Musa Gurbanli var spelklar och fanns med i truppen, beträffande Felix Vá hann han dessvärre inte bli administrativt spelklar till matchen.

Startelvan

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansso, Jesper Löfgren, Marcus Danielson, Rami Kaib
Hampus Finndell, Oliver Berg, Rasmus Schüller

Oskar Fallenius, Joel Asoro, Haris Radetinac

Elliot Käck, Pierre Neurath Bengtsson och Besard Sabovic (avstängd) var inte tillgängliga för truppen.
 

Första halvlek 

Efter den episka urladdningen mot MFF i måndags väntade en ny toppmatch i hemmaborgen när Elfsborg kom på besök under lördagen. Sommarsolen värmde behagligt och det var ånyo välfyllda läktare med över 23 000 sålda biljetter inför en tillställning som hade goda förutsättningar för att bli intensiv och underhållande.

Att det var en knepig uppgift som väntade var odiskutabelt men för Djurgårdens del var formkurvan uppåtpekande och ett allsvenskt hemmafacit med 25 poäng av 27 möjliga gav fog för en viss optimism inför avsparken.

Det var fullt ös direkt från start där båda lagen ville driva tempo. Djurgården var förvarnat om Elfsborgs snabba omställningar, ändå smällde det till direkt bakåt redan i tredje minuten. Jesper Okkels fick en boll i djupled och hittade Alexander Bernhardsson i boxen som stötte in bollen.

En riktig käftsmäll men gott om tid att jobba ikapp på. Elfsborg fick dessvärre energi av målet och Bernhardsson satte sedan Jacob Widell Zetterström i arbete med en nick i åttonde minuten. Därefter började DIF trampa igång och etablerade offensiv under ett antal minuter.

Gästernas kontringar var dock fortsatt farliga och JWZ stod för en fin benparad i 13:e minuten när Per Frick rann igenom i djupled. Matchen rullade vidare men blåränderna de svårt att luckra upp gästernas kompakta försvar och i 18:e minuten kom nästa smäll när Elfsborg tilldömdes en straff.

Den slogs dessvärre i mål av Jesper Okkels och nu var det plötsligt en betydligt brantare uppförsbacke. I 26:e minuten var det sedan ombytta roller när Joel Asoro trycktes omkull i straffområdet, men det kom ingen signal från domare Fredrik Klitte denna gång. DIF fortsatte att jaga framåt där ett fint 4-mot-3-läge rann ut i sanden och med halvtimmen spelad hade de facto inte någon klar målchans skapats av blåränderna.

I 36:e minuten kom dock ett bra DIF-läge när Rami Kaib visade prov på sin fina inläggsfot och Oskar Fallenius steg till väders, nicken smet tyvärr utanför. Lite mer motlut följde sedan i 39:e minuten när Haris Radetinac drog på sig ett gult kort som innebär att han missar den kommande bortamatchen mot Mjällby.

Men eländet var inte över än och kort därpå var det dags för 0-3 efter ännu ett kvickt anfall från gästerna, där Jesper Okkels på nytt höll sig framme och tryckte in bollen. Blytungt givetvis och Djurgårdens försök till att jaga en reducering gav ingen utdelning under de fem stopptidsminuterna.

Halvtidspaus väntade och nu gällde det att mobilisera maximalt för att försöka jaga ikapp trots de kärva förutsättningarna.

Andra halvlek

Det blev ett dubbelbyte inför andra halvlek där Gustav Wikheim klev in tillsammans med Jacob Une Larsson som därmed gjorde comeback efter utlåningen i Grekland, detta samtidigt som Haris Radetinac och Jesper Löfgren klev av.

Med ett tremålsunderläge fanns inte mycket annat att välja på än att gå full fart framåt för reducering. DIF tryckte på i offensiven men det innebar också blottor bakåt och Per Frick fick ett friläge i den 51:a minuten som han lyckligtvis drog högt över.

I övrigt var det Djurgården som anföll och Elfsborg som bevakade ledningen, Men det var trögjobbat och symtomatiskt nog kom en varning på Rasmus Schüller, som även han missar matchen mot Mjällby. Ett uppfriskande trippelbyte kom i alla fall när Musa Gurbanli gjorde debut och klev in tillsammans med Magnus Eriksson och Lucas Bergvall med knappa timmen spelad.

Ny energi på planen och läktaren och blåränderna jagade vidare efter ett första mål. I 65:e minuten drogs dessvärre rullgardinen ner definitivt när Elfsborg bjöds på en rejäl gratischans och Sveinn Gudjohnsen fick fritt fram för att pricka in 4-0.

Publiken höll igång och manade på och DIF försökte bryta sig igenom den gulsvarta defensiven, men de klara målchanserna uteblev och avslutsstatistiken gav en tydlig fingervisning om chansfördelningen mellan lagen.

Med kvarten kvar bättrades i alla fall den statistiken på när Magnus Eriksson gick på avslut med högern, men bollen gick metern utanför. Rami Kaib försökte sedan med vänstern och även det avslutet smet utanför.

Elfsborg slog emellertid inte av på takten och i 80:e minuten stod Jacob Widell Zetterström för en vass räddning på Michael Baidoos tunga skott. I 85:e såg det ut som att nollan äntligen skulle spräckas när Rami Kaib löpte igenom i djupled, men än en gång hann de gulsvarta emellan och blockerade vänsteravslutet.

Matchklockan tickade på mot det oundvikliga slutet och de fyra stopptidsminuterna erbjöd två sista chanser. Först sköt Camil Jebara över i ett friläge och i matchens sista sekunder rann Musa Gurbanli igenom i djupled, men Hakon Valdimarsson lyckades parerar skottet med tåspetsen.

Strax därpå ljöd slutsignalen efter en förlust som omöjligen går att snacka bort där ett starkt Elsborg tog hem samtliga tre poäng och därmed drygar ut glappet till förstaplatsen. För Djurgårdens del är det bara att kavla upp och ta sig upp på den berömda hästen igen. Viktig kvalmatch i Conference League mot FC Luzern väntar på torsdag och då gäller maximal fokusering.

Har du ännu inte köpt biljett kan du göra det här.

22 juli, lördag 15:00Tele2 Arena

DjurgårdenIF Elfsborg
0-4 (0-3)

  • MålskyttarAlexander Bernhardsson 3'Jesper Okkels 21'Jesper Okkels 43'Sveinn Gudjohnsen 66'
  • Gula kortHaris RadetinacRasmus Schüller
  • Domare Fredrik Klitte
  • Publik 19510 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat