Förlust mot Linköping efter målexplosion i första halvlek

• 16 juni 2023

Det blev förlust för Djurgården under fredagen när Linköpings FC kom på besök till Grimsta IP som var spelplats för dagen. Samtliga mål föll i den första halvleken.

En glädjande comeback av Hedvig Lindahl mellan stolparna som var tillbaka efter flera veckors skadefrånvaro. I övrigt gick laget till stora delar att känna igen från tidigare under säsongen, men anfallsduon var ny i form av StinaLisa Johansson och Tilde Lindwall. Fullständiga startelvan ser du i rutan här intill artikeln.

Djurgården inledde OBOS Damallsvenskans trettonde omgång med att direkt sätta hjärtat i halsgropen. Linköping inledde starkt och hade en boll i mål redan i den tredje minuten efter att en blockerad boll runnit igenom DIF-försvaret. Målet blåstes däremot av för offside. Djurgården fortsatte att vara något tillbakatryckta av laget från Östergötland och bedrev mycket av sina inledande anfall med ett antal långbollar som inte nådde sin tilltänkta destination.

I den tolfte matchminuten fick Linköping matchens första hörna. Hörnan nådde inte sin tilltänkta position, men De Jongh i bortalaget hann först på andrabollen. Hon avlossade ett skott som hamnade hos Nellie Karlsson som styrde in bollen till 0-1. Ett mål som inte var oförtjänt sett till matchbilden.

Baklängesmålet blev en väckarklocka för Djurgården som direkt efter det började bjuda upp till spel. Nellie Lilja hittade in till Tilde Lindwall som hittade ut till Ebba Hed, vars vänsteravslut såg ut att kunna bli ett riktigt klassmål, men bollen gick dessvärre utanför. Magnus Pålssons lag fortsatte trycka på efter detta, men utan att få till någon direkt målchans.

I den 26:e minuten stod Hedvig Lindahl, åter i det blårandiga målet efter skadefrånvaro, för ett olyckligt ingripande. En feltajmad utrusning ledde till att Lindahl tappade bollen till en Linköpingspelare, som elegant kunde skruva bollen in i ett öppet mål. Dråpligt för både Djurgården och den rutinerade målvakten som innan dess hade stått för ett antal trygga ingripanden i sin comeback.

Efter en spelad halvtimme nådde en långboll fram till StinaLisa Johansson i en fin yta, men nämnde Johansson fick svårt att hantera situationen då hon var ensam spelare i blårandig dress i offensiv position. Johansson passade till slut bollen till Alice Bergström, vars avslut gick utanför.

Efter ett väggspel på Linköpings högerkant spelade bortalagets Lennartsson in bollen snett inåt bakåt till Kapocs som fint avslutade bollen mellan Lindahl och Plan. Ett mycket fint fotbollsmål som visade på att det fanns luckor bakom försvaret i Djurgårdens relativt nykomponerade 5-3-2-formation.

Kort efter målet snodde StinaLisa Johansson bollen av Linköpingsförsvaret och reducerade till 1-3 efter ett kyligt avslut. Johanssons andra mål för säsongen gav hopp till Djurgården som dessförinnan haft en tuff match. Linköping lät däremot inte Djurgården bygga upp hoppet, då Yuka Momiki lyckades brösta ned en långboll i straffområdet och vände upp bollen i det bortre krysset. 1-4 till Linköping var resultatet efter den första halvleken.

Magnus Pålsson gjorde offensiva förändringar i halvtidspausen. Anfallaren Hayley Dowd byttes in istället för försvararen Portia Boakye och i samband med bytet tog Tove Lindwall och Kamilla Karlsen varsitt steg ner i plan. Även Alexsandra Lobanova byttes in mot Ebba Hed och tog platsen på höger wingback när Alice Bergström flyttade över till vänsterkanten.

I den 53:e minuten vände Alice Bergström upp sin försvarare på kanten och vann en frispark. Nellie Lilja lyfte in bollen i straffområdet där det var mycket nära att Matilda Plan nådde fram till bollen för en reducering, men bollen gick ut till inspark. I övrigt var det inte mycket som hände åt något håll under den inledande kvarten av den andra halvleken.

Hedvig Lindahl stod en stund senare för en kvalificerad dubbelräddning efter timmen spelad då hon såg till att rädda ett friläge och även den efterföljande returen där anfallarna var fria med målvakten två gånger om. Kort därefter räddade hon ännu ett friläge, men denna gång var avslutet desto svagare.

Magnus Pålsson bytte ut målskytten StinaLisa Johansson i den 72:a minuten och in kom Flavine Mawete. Ett försök att få fart på det blårandiga anfallet som hade sett aningen oskarpt ut under den andra halvleken.

Djurgården hade en hel del boll under den andra halvleken där en av höjdpunkterna var när Nellie Lilja skickligt dribblade sig igenom på mittfältet. Lilja lyckades hitta inbytte Lobanova på kanten, men hon lyckades inte ta sig förbi sin försvarare vilket renderade i förlorat bollinnehav. Nellie Lilja var även inblandad i nästa fina anfall. Mawete fick bollen på kanten och passade in bollen till Lilja som avlossade bollen vid straffområdeslinjen. Målvakten kunde dock enkelt rädda skottet som gick rakt på mål.

I slutet av matchen byttes Lova Lundin och Julia Walentowicz in istället för Alice Bergström och Tilde Lindwall. Några minuter senare förkunnade domarteamet att det blev fyra minuters extra övertid. Dessa, likt hela den andra halvleken, spelades av utan hot om mål i vardera riktning.

16 juni, fredag 18:00Grimsta IP