Inga poäng med hem från Växjö

• 5 nov 2023

Djurgården fick se sig besegrade med 2-0 av ett effektivt Växjö DFF på Visma Arena och därmed bröts sviten på fem raka obesegrade matcher.

Djurgården ställde upp med följande startelva mot Växjö:

Katelin Talbert
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (K), Beata Kollmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Alice Bergström, Tove Almqvist, StinaLisa Johansson
Lova Lundin

Flavine Mawete och Sara Lilja Vidlund var de spelare som inte var tillgängliga.

Det bjöds på en regntung inramning på Visma Arena när ett formstarkt Djurgården klev ut för att ta sig an Växjö DFF. Hemmalaget låg en poäng bakom i tabellen och för DIF fanns det - förutom att som alltid spela för skölden - en åttondeplats inom räckhåll.

Det var två lag som ville framåt och Djurgården inledde med några fina kombinationer på högerkanten. Växjö svarade å sin sida upp med ett farligt skott som blockerades av DIF-försvaret och kört därefter drog Sophia Redenstrand ett avslut i stolpens utsida.

En fartfylld inledning av matchen och strax efter fick Beata Kollmats rycka ut och blockera ett friläge för Alexandra Johansson. Det var mycket Växjö under första kvarten som även hann med en hörna i ribbans överkant under den perioden.

Även Djurgården hade goda offensiva intentioner men lyckades inte vaska fram några riktigt skarpa chanser. Men med halva halvleken spelad kom ett fint nickläge för Matilda Glas på en hörna där Växjö-försvaret dessvärre stod i vägen. Strax efter kom sedan ett brandlarm med tillhörande utrymning av arenan och därmed var det bara att förbereda sig på ett längre spelavbrott.

En dryg halvtimme senare, inklusive sju minuters uppvärmning, var sedan spelet igång igen. Djurgården startade om med en halvfarlig hörna och några minuters tryck framåt. Lägen för Lova Lundin och Nellie Lilja kom också och Djurgården bet sig fast i offensiven.

I 32:a försökte sedan Alice Bergström att lura hemmakeepern Hensley Hancuff med ett lurigt skott vid främre stolpen, Hancuff var dock med på noterna. I 38:e minuten fick dock Växjö-måvakten större problem med ett tungt vänsterskott från Nellie Lilja som Hancuff lyckades mota med stort besvär.

DIF öste på framåt i slutfasen av halvleken men kunde inte kapitalisera på spelövertaget. Två tilläggsminuter blev det men några fullträffar blev det inte innan domare Selma Griberg blåste av en halvlek där Växjö inledde bäst, men där Djurgården kom tillbaka och hade greppet under den andra halvan av halvleken.

Det var en oförändrad elva som klev ut och det var ytterst nära ett ledningsmål direkt när Alice Bergström drog ett vänsterskott som smet precis utanför stolpen. Mer dramatik följde när Alexsandra Lobanova fick en tuff smäll i en duell med Larkin Russel.

Djurgårdens högerback kom dock upp på benen till slut och det fortsatte att smälla i duellerna i den intensiva starten av halvleken. Dessvärre kom också ett baklängesmål i den 51:a minuten när Larkin Russel fick utrymme i boxen och kunde trycka in 1-0.

Tungt givetvis och DIF inledde kvitteringsjakten. Men det var Växjö som var närmast ett nytt mål med ett mycket farligt inlägg som höll på att leta sig fram till framrusande hemmaspelare på bortre stolpen.

Växjö fick uppenbarligen energi av målet och tryckte på för mer. Med timmen spelad var det sedan dags för dubbelbyte i DIF där Tilde Lindwal ersatte Lova Lundin och Hayley Dowd kom in istället för StinaLisa Johansson.

Djurgården satsade framåt och Alexsandra Lobanova blev lite för het och drog på sig en varning som innebär att hon missar den avslutande hemmamatchen mot Uppsala. Alice Bergström fortsatte att utmana och vann en hörna där Beata Kollmats farliga nick rensades undan av Växjö-defensiven.

Nytt byte kom i 71:a minuten då Kamilla Karlsen kom in och Tove Almqvist klev av. Djurgården började bygga upp en forcering. Hemmalaget var emellertid väl samlade i försvaret och det bjöds inte på alltför mycket ytor i den sista tredjedelen.

För Växjös del handlade det inte bara om bevakande av ledning och DIF-defensiven fick en del att bestyra när hemmalaget stack upp i attacker. Samtidigt fick inte Djurgården något riktigt bett i forceringen och minuterna tickade iväg snabbt.

I 85:e minuten skulle sedan rullgardinen dras ner ordentligt när Larkin Russel fick en drömträff på en frispark som seglade in bakom Katelin Talbert. Tvåmålsunderläge med fyra minuter kvar men  Djurgården jagade vidare för en reducering.

Fem tilläggsminuter fanns att jobba på men några heta chanser kom inte - bortsett från ett tungt skott från Tilde Lindwall som Hensley Hancuff greppade - och därmed bröts sviten på fem raka obesegrade matcher.

Nu återstår en sista damallsvensk match 2023 som spelas hemma på Stockholms Stadion lördag den 11 november. Var på plats och tacka av laget för i år, biljett köper du här.

5 november, söndag 15:00Visma Arena