Kryss mot BP på Grimsta

• 26 juni 2023

Trots en fin start med två snabba mål från Tilde Lindwall och Alice Bergström blev det bara en poäng när DIF spelade 2-2 i vårsäsongens sista hemmamatch.

Djurgården ställde upp med följande lag i derbyt mot BP:

Elvira Björklund
Matilda Plan, Sanna Kullberg, Portia Boakye
Alice Bergström, Tilde Lindwall, Nellie Lilja, Kamilla Karlsen, Ebba Hed
Hayley Dowd, StinaLisa Johansson

Det var synnerligen viktiga poäng på spel under måndagskvällen när Djurgården klev ut på den temporära hemmaarenan Grimsta för att ta sig an ett BP som av förklarliga skäl också kände sig väl hemmastadda på arenan.

Senast lagen möttes vann DIF med 2-1 och nu var en ny trepoängare av största vikt för blåränderna för att kunna klättra uppåt i tabellen och vidga avståndet ytterligare till nedflyttningsstrecket. Den ständigt malande sommarhettan vilade tung över Stockholm även denna kväll och välfyllda vattenflaskor var av största vikt när matchen kickades igång.

Det blev en relativt avvaktande matchinledning i solgasset där lagen kände lite på varandra. Ett visst blårandigt spelövertag tog sedan sakta form men det skapades inga tydliga målchanser för DIF under de första tio minuterna, där BP hade den bästa möjligheten med ett småfarligt inspel från högerkanten.

I den 13:e minuten kom ett första fint DIF-läge när nyligen 100-matchjubilerande Tilde Lindwall la ut bollen till Hayley Dowd som satte Nichole Persson i arbete med ett tungt skott som tippades till hörna.

En injektion för Djurgården som ordnade en ny hörna som skapade kaos flera gånger om i BP-försvaret, men de rödsvarta stod emot den gången. Men ändå en föraning och minuten efter skulle det rassla till i nätet. Hayley Dowd tog emot en boll i boxen, la tillbaka till Ebba Hed på kanten vars hårda vänsterinlägg skickligt styrdes i mål av en framrusande Tilde Lindwall.

En drömstart för DIF och jubel bland DIF-supportrarna på Grimsta och det skulle bli ännu bättre. I 21:a minuten ringde det igen när ett nytt inspel från vänster, denna gång från Nellie Lilja, nådde fram till Alice Bergström som rusade på bortre och dunkade in 2-0.

Förarsäte för DIF men kort därpå kom ett oroande vänsterinlägg från Ida Bengtsson som Elvira Björklund tvingades tippa till hörna. Även det en föraning och i 25:e minuten kom en BP-replik på hörna där Ida Bengtsson slet sig loss och nickade in en reducering.

Tre mål på nio minuter under en minst sagt händelserik period. Ytterligare en kasse kunde kommit från Kamilla Karlsen, som fick ett bra läge strax efter, men hennes avslut gick över målramen.

Med kvarten kvar började blåränderna återigen greppa taktpinnen och rullade runt i jakt på öppningar i den rödsvarta defensiven. I 34:e hittade Tilde Lindwall fram till Hayley Dowd men Nichole Persson var nere och stoppade amerikanskans avslut.

Istället skulle det komma en kalldusch åt andra hållet när Wilma Wärulf slog en högerhörna rakt in i mål och det var utjämnat på Grimsta.

Tungt givetvis och Tilde Lindwall försökte svara upp omgående med ett vänsterskott som dessvärre smet en bit utanför. DIF gick för att återta initiativet i matchen men närmare än en icke utnyttjad halvchans för Hayley Dowd kom inte blåränderna.

Ingen övertid blev det från domare Hanna Laajanen och därmed 2-2 i halvtid när Djurgården fick ta halvtidsvila för att fylla på vätskedepåerna i värmen.

Elvan var oförändrad inför den andra halvleken och jakten på ett nytt ledningsmål kunde dras  igång. Ett bra läge för det gavs på en hörna i 48:e minuten men Matilda Plans nick flög en bit över.

BP stack emellan med ett småfarligt läge och det var kännbart att nästa mål skulle bli oerhört viktigt. Det var mycket nära att falla i BP:s favör då Elvira Björklund kom på mellanhand på en långboll och Saga Swedman fick öppet mål. Ett uppoffrande hemjobb från Tilde Lindwall gjorde dock att Swedman stördes så pass mycket att skottet gick utanför.

Ruggigt nära ett underläge men fortsatt 2-2 och nya möjligheter med dryga halvtimmen kvar. Det var glest med lägen åt båda hållen men Nellie Lilja fick ett fint skottläge där skottet dessvärre blockerades av BP-försvaret. Den efterföljande hörnan blev också farlig där Hayley Dowd tryckte sig fram och nickade, Nichole Persson var dock på plats och motade undan bollen.

Två bra lägen men Djurgården hade ändå svårt att hitta rytmen i anfallsspelet medan BP försvarade lågt och var svåra att bryta igenom. I 65:e var aktiva Alice Bergström på gång igen, drev fram och avslutade med vänstern men Persson motade skottet skickligt.

DIF ökade trycket nu men minuterna tickade fort och tre poäng kändes som ett måste. I 69:e såg det ut som att trean äntligen skulle komma när StinaLisa Johansson fick öppen gata mot mål, men det tunga vänsterskottet gick tyvärr i burgaveln.

Djurgården hade bollinnehavet men BP var inte ofarliga och Mathilda Prakt satte Elvira Björklund i arbete med ett skott ur en förvisso snäv vinkel. Knappa kvarten återstod och det började bli bråttom.

Ett DIF-byte följde där Sara Lilja Vidlund klev in istället för Ebba Hed och nu gällde det att forcera för seger utan att bjuda på för mycket i defensiven. Det var Djurgården för hela slanten nu och pigga Sara Lilja Vidlund testade Nichole Persson med ett lurigt skott i 82:a.

Nya pigga ben kom in i form av Lova Lundin och Tilde Lindwall var nära strax efter med ett skott som styrde strax utanför via ett BP-ben. Den efterföljande hörnan blev farlig även den då Sanna Kullberg hotade med en nick, men bollen ville inte in.

Det kändes som ett DIF-mål låg i luften men det blev även farligt bakåt när en ny inåtskruvad BP-hörna från Wilma Wärulf skapade oreda. Tre minuters stopptid kom sedan upp på skylten, dock utan några kvalificerade lägen och därmed blev det 2-2 och endast en poäng. Något av en missräkning även om krysset innebär att Djurgården klättrar förbi Växjö i tabellen.

Det är tätt på given nu inför stundande VM och redan på torsdag är det dags för ny match då DIF beger sig norröver för att ta sig an Piteå på bortaplan.

26 juni, måndag 19:00Grimsta IP