Företag

Målfest på Stadshagen mot Umeå

  • Damer
  • A-lag
  • 5 mars 2023

Ett hungrigt DIF körde över Umeå med hela 7-0 i Svenska Cupen där Tilde Lindwall blev fyramålsskytt.

Laget

Djurgården mönstrade en startelva modell 3-5-2.

Startelvan:
Elvira Björklund
Matilda Plan, Sanna Kullberg, Portia Boakye
Alice Bergström, Nellie Lilja, Kamilla Karlsen, Tove Almqvist, Ebba Hed
Tilde Lindwall, StinaLisa Johansson 

Hedvig Lindahl, Ebba Wieder och Emelie Lövgren var sjuka och därmed icke tillgängliga för spel.
 

Det var relativt kylslagen väderlek på ett ändå soligt Stadshagens IP, där den tidigare vårvärmen under veckan tyvärr hade loggat ut lagom till helgen. Således dubbla anledningar till frekventa löpningar och hårt arbete när DIF var tvungna att plocka tre poäng i gruppspelet av Svenska Cupen, efter en tuff inledning med förlust i derbyt på Skytteholm förra helgen.

För Umeå gällde samma förutsättningar med tanke på den inledande förlusten i cupen mot Piteå och det fanns skäl att hoppas på framåtlutad och intensiv fotboll när matchen kickades igång.

Första halvlek

Djurgården inledde piggt och redan i första anfallet rann Alice Bergström igenom och var nära att rulla in ledningsmålet. Men det skulle bara dröja någon minut till innan bollen låg i nät. En ny snabb rusch från Alice Bergström ledde till ett inspel i boxen där StinaLisa Johansson fanns på plats och klackade in bollen.

En drömstart, men bara en början. I femte minuten ångade expresståget Alice Bergström förbi på nytt på högerkanten och den här gången var det Tilde Lindwall som fick läge och dunkade in 2-0.

Målskillnaden kan bli viktig och det fanns bud på mer med farliga avslut från både Tove Almqvist och Tilde Lindwall och även Umeå hade en hörna i ribbans överkant. En furiös öppning – och då hade det inte ens gått tio minuter av matchen.

StinaLisa Johansson följde upp med ett friläge i 12:e minuten, men denna gång räddade Umeås målvakt Tea Lundmark skickligt. Djurgårdens grepp om matchen var starkt även om det stundtals slarvades i uppspelsfasen. 

Men det var Djurgården som skapade lägena och med dryga kvarten spelad var Nellie Lilja ytterst nära att nå fram på ett fint inlägg från Ebba Hed. Trean skulle istället komma strax efter när aktiva Tilde Lindvall snodde åt sig bollen högt upp i banan, tvåfotade sig förbi sin försvarare och kyligt placerade in 3-0.

Applåder och hög trivsel på Stadshagen där spelet värmde supportrarna på plats. De flesta hade även räknat in 4-0 när en retur från Lundmark landade framför Tove Almqvist men denna gång var stolpen i vägen.

Ett nytt friläge för kvicka StinaLisa Johansson parerades av Tea Lundmark och Djurgården fortsatte anstormningen där Alice Bergström fortsatte att hota på Umeås defensiva vänsterkant.

Även StinaLisa Johansson satte Umeå i arbete frekvent med sitt djupedshot och i den 39:e minuten skulle hennes riv och slit ge utdelning när hon fångade upp en andraboll i boxen och dunkade in 4-0 ribba in.

Bakåt var det välstädat där trebackslinjen och Elvira Björklund höll rent hela vägen in till halvtidsvisslan. Målskillnad var som sagt en viktig faktor och även om det fanns bud på ännu mer så var ändå en fyramålsledning i halvtid ett grymt utgångsläge inför andra halvlek.

Andra halvlek

Det var en oförändrad elva som klev ut inför andra halvlek i jakt på utökad målskörd. Det blev samma intensiva start som i första och Tilde Lindwall var nära ett hattrick omgående med ett tungt skott som strök ribbans överkant.
Men 5-0 skulle komma kort därpå. En hörna från Ebba Hed damp ner framför fötterna på Matilda Plan som fortsatte sin trevliga vana att dunka in mål i den blårandiga tröjan.

Jubel ånyo på Stadhagen som knappt hann klinga av innan det ringde igen. Ebba Heds känsliga vänsterfot hittade fram till Tilde Lindwall i boxen som tryckte in 6-0 och fullbordade sitt hattrick.

Djurgården trummade på för mer och Tilde var inte klar för dagen. Hon hann dunka in även 7-0 med timmen spelad innan hon tackade för sig när Hayley Dowd byttes in. In på planen kom även Flavine Mawete och Sara Lilja Vidlund samtidigt som Nellie Lilja och Alice Bergström klev av.

Både Flavine och Hayley var nära att utöka flera gånger medan den frenetiska DIF-offensiven rullade vidare, men Tea Lundmark i Umeå-kassen stod för ett antal fina räddningar. Umeå stack upp med en farlig nick strax utanför av Alexandra Sundström, men i övrigt var det bra kontroll på matchen med stabil blårandig defensiv.

Sista kvarten innebar ihärdigt haglande på Stadshagen men spelet värmde hela vägen in i slutsignalen där Tea Lundmark hann stoppa ytterligare ett antal skott från målsugna Hayley Dowd.

7-0 räcker ändå långt och nu återstår det att se hur utfallet blir i matchen AIK-Piteå, vilket blir avgörande för premisserna inför sista gruppspelsmatchen borta mot Piteå söndag den 12 mars, då Djurgården på nytt måste gå för seger för att kunna avancera till semifinal.

5 mars, söndag 13:00Stadshagen

DjurgårdenUmeå IK
7-0 (4-0)

  • MålskyttarStinaLisa Johansson 2'Tilde Lindwall 5'Tilde Lindwall 20'StinaLisa Johansson 39'Matilda Plan 48'Tilde Lindwall 52'Tilde Lindwall 59'
  • Domare Camilla Friberg
  • Publik (Stadshagen)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat