Tre sköna poäng på Grimsta

• 28 okt 2023

Lucas Bergvall och Oskar Fallenius visade vägen med varsitt mål på sin gamla hemmaarena när BP besegrades med 2-1.

Djurgården mönstrade följande startelva mot BP:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Lucas Bergvall, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson
Oskar Fallenius, Musa Gurbanli, Haris Radetinac

Gustav Wikheim, Elliot Käck och André Picornell fanns inte tillgängliga för spel.

Djurgården klev ut på Grimsta med tre allsvenska omgångar kvar där det fanns en marginell chans till en tredjeplats, samtidigt som den befintliga fjärdeplatsen var viktig att försvara med Kalmar lurandes fem poäng bakom i tabellen.

Inramningen bjöd på klassiskt allsvensk höstkyla och det blev även en ruggig start på matchen när BP stack upp i ett farligt anfall redan i första minuten. Kevin Ackerman fick läget men skottet gick metern utanför. Strax efter fick Oscar Pettersson en jätteläge för avslut som Jacob Widell Zetterström parerade med en snabb fotparad.

En chockstart av BP mot ett yrvaket DIF och och i fjärde minuten fick JWZ glänsa på nytt med en vass enhandsräddning på Wilmer Odefalks tunga högerskott. Tre feta chanser på fyra minuter för hemmalaget och det för dagen vitklädda Djurgården kunde med viss tacksamhet konstatera att det ännu stod 0-0 på resultattavlan.

Gradvis åt sig dock DIF in i matchen men Jacob Widell Zetterström fick fortsätta arbeta hårt i kassen och stod för en ny fin räddning på Ludvig Fritzsons hårda avslut. Mer trubbel skulle följa i 13:e minuten när Rasmus Schüller drog på sig ett gult kort som innebär att han missar årets sista hemmamatch mot Sirius.

En inledande kvart med få plustecken, bortsett från JWZ:s storspel, och nu gällde det för DIF att få igång maskineriet. I 18:e minuten kom ändå ett fint anfall där Samuel Dahl och Magnus Eriksson kombinerade men BP-keepern Filip Sidklev nöp bollen precis framför fötterna på Dahl när han ryckte loss i boxen.

I 23:e minuten kom Djurgårdens dittills bästa chans när Magnus Eriksson fick yta för vänsterskott, Filip Sidklev räddade, men lämnade retur där Oskar Fallenius fick läge och sköt över från nära håll. Tempot var fortsatt högt med två lag som ville framåt, där BP var oroande skickliga på att hitta offensiva ytor.

Med halvtimmen spelad var Musa Gurbanli mycket nära att få en fin chans i boxen efter förarbete från Lucas Bergvall, men bollen fick en märklig skruv och styrde iväg. Strax efter skulle ledningsmålet emellertid komma. En viktig bollvinst från Samuel Dahl högt upp gav omställningsläge där Oskar Fallenius ryckte loss på högerkanten. Inspelet var perfekt till Lucas Bergvall som avslutade kliniskt vid första stolpen.

Vilt jubel hos DIF-supportrarna medan Bergvall firade diskret mot sin gamla klubb. BP svarade snabbt med en farlig chans för Wilmer Odefalk, men skottet gick i burgaveln. Djurgården hade mycket boll och ett bra tryck mot slutet där det skapades ett antal halvchanser. Men några fler mål blev det inte och efter en minuts tilläggstid blåste domare Adam Ladebäck av halvleken.

Det blev ett byte i halvtid där Noel Milleskog klev in och Musa Gurbanli klev ut. Tempot var fortsatt högt där  Djurgården hade mycket bollinnehav och gick för mer. Även BP var framåtlutade och var piskade att gå på attack för att ta poäng i den täta bottenstriden.

Lucas Bergvall var inblandad i det mesta som hände och ordnade en frispark i bra läge i 54:e minuten. Magnus Eriksson drog skottet hårt och lågt men Sidklev greppade säkert. I 57:e minuten var dock Sidklev chanslös när Samuel Dahl hittade Oskar Fallenius med en cutback, avslutet satt säkert och även Fallenius fick fira på sin gamla hemmaarena.

2-0 och ett tydligt grepp om matchen. Dubbelbyte följde direkt efter där Felix Vá och Besard Sabovic kom in medan Haris Radetinac och Magnus Eriksson utgick. Lite oro följde sedan när Jacob Une Larsson åkte på en rejäl smäll i ansiktet efter en hård duell. Smällen tog så pass illa att Une fick kliva av och Carlos Moros Gracia fanns redo att rycka in.

Djurgården fortsatte att trycka på framåt medan minuterna tickade på. Det kändes stabilt, samtidigt som vetskapen fanns om BP:s förmåga att blixtra till offensivt. I 70:e minuten blev det också farligt när Nikola Vasic nickade över på ett högerinlägg från Alexander Jensen.

Klockan tickade upp på kvarten kvar och DIF la sig lite lägre och bevakade ledningen. Det skulle dock inte gå vägen och efter en snabb BP-omställning kunde Nikola Vasic peta in bollen med minsta möjliga marginal.

Dryga tio minuter kvar, inklusive stopptid, och nerv i matchen. Den kunde ha mildrats om Lucas Bergvalls nick på Besard Sabovics frispark hade letat sig i mål, men tyvärr for bollen strax utanför. I 82:a testade sedan Noel Milleskog skott, efter en smart framspelning av Sabovic, bollen hamnade dock rakt i skopan på Sidklev.

Pulsen steg på Grimsta, Hampus Finndell ersatte Oskar Fallenius och Vasic var nära ett andra mål när han sköt över i ett bra läge i boxen. Oroväckande nära en kvittering, men även Besard Sabovic var riktigt nära ett mål när hans frispark styrde via muren och for ett par decimetrar utanför stolpen.

Klockan gick upp på 90 och åtta minuters tillägg annonserades. Hemmalaget forcerade för en kvittering medan Djurgården försvarade sig och ställde om när tillfälle gavs. Klockan tickade dock på i Djurgårdens favör och efter nio minuters stopptid kom den efterlängtade slutsignalen.

Tre poäng in på kontot och ett allt säkrare grepp om fjärdeplatsen för DIF. Två omgångar återstår och närmast väntar årets sista hemmamatch på lördag då Sirius gästar Tele2 Arena. Var på plats då, biljett köper du här.

28 oktober, lördag 15:00Grimsta IP