Delad pott mot Växjö på Stadion

• Damer
  • 24 aug 2024

Ett sent kvitteringsmål från gästerna innebar att Djurgården fick nöja sig med 1-1 och en poäng i lördagens hemmamatch.

Elvira Björklund
Alexsandra Lobanova , Matilda Plan, Louise Hvarfner, Ebba Hed
Lucia Duras, Tove Almqvist, Sessy Åsland, StinaLisa Johansson
Pauline Hammarlund, Mimmi Larsson

Shinomi Koyama, Maria Brochmann, Olivia Ländin Sjöblom, Beata Kollmats, Sura Yekka, Flavine Mawete och Sara Lilja Vidlund var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Det var ett bitvis decimerat Djurgården som klev ut på Stadion för att ta sig an Växjö under lördagen. Beata Kollmats skada innebar en ny match på den ovana positionen som mittback för Louise Hvarfner, som dock gjorde det bra i den rollen mot BP. Den här gången saknades även Shinomi Koyama som åkt iväg för U20 VM med Japan, plus en i övrigt oförändrad skadelista.

Icke desto mindre fanns en stark revanschlust efter det snöpliga nederlaget mot BP senast och inramningen bjöd på soligt väder på Stadions klassiska träbänkar när matchen kickades igång.

För Växjös del kom laget från en bra period men det var oerhört nära att gästerna åkte på ett baklängesmål omgående när Sessy Åsland drog en frispark precis utanför som såg ut att gå i mål, men istället gick i burgaveln.
Nära en drömstart och Djurgården fortsatte framåtlutat på jakt efter ytor framåt. Växjö pressade å sin sida högt initialt där DIF stundtals fick det jobbigt, men oftast lyckades spel sig igenom. I övrigt var det dock glest med chanser och lite trevande offensiv från båda lagen.

I 12:e minuten var det ånyo dags för en farlig frispark från Sessy Åsland från vänsterkanten som rann rakt igenom boxen utan att någon blårandig spelare nådde fram.

Ännu närmare kom en djupledslöpande Mimmi Larsson på en framspelning av StinaLisa Johansson, avslutet smet dessvärre decimetern utanför Maja Bay Östergaards stolpe.

DIF var på gång nu och Åsland sköt en ny frispark som dock smet över målramen. I 21:a minuten var det nära ett självmål från Växjö och blåränderna hade tryck, men kunde inte omsätta det i mål.
Mimmi Larsson fick sedan ett nytt gyllene läge i boxen halvvägs in i matchen, på en fin boll av Pauline Hammarlund, även detta avslut gick tyvärr utanför ramen.

I 28:e minuten skulle nästa fina frisparksläge komma och denna gång testade Ebba Hed, Bay Östergaard var emellertid med på noterna och tippade bollen över.

Men med halvtimmen spelad skulle äntligen nollan spräckas. Sessy Åsland hade kalibrerat foten färdigt vid det här laget och curlade en hörna från vänster rakt i mål.

Oerhört skönt, jubel på Stadion och mycket välförtjänt sett till chansfördelningen. Växjö svarade upp med ett halvfarligt nickläge och började flytta upp positionerna.
DIF-defensiven var dock solid och nya blårandiga chanser kom även där StinaLisa Johansson sköt strax utanför i 39:e minuten.

Fler mål blev det dock inte och Djurgården fick nöja sig med ledning 1-0 efter en väl genomförd halvlek där det kunde varit en större ledning om effektiviteten hade varit högre.

Det var en oförändrad DIF-elva som klev ut för att försöka säkra de potentiella poängen. Energin var intakt och Djurgården pressade högt och sniffade på ytterligare ett mål.
Det smälldes på bra i duellerna och Djurgården fortsatte att ha ett påtagligt spelövertag. Så långt, så bra, men det gick inte att slappna av och Växjö hade en boll i nät i 53:e minuten, även om flaggan var korrekt uppe för offside.

Tempot sjönk sedan under en period och matchen blev ryckig. Men minuterna tickade på i Djurgårdens favör och med timmen spelad var det fortsatt ledning för blåränderna.

I 62:a minuten hade nog många i publiken räknat in ett andra mål när Mimmi Larsson kom helt ren mot mål, avslutet gick dessvärre i stolpen och DIF fick jaga vidare efter utökning.
Växjö stack å sin sida upp i snabba attacker och det var en svängig matchbild. Rejält oroligt bakåt blev det sedan i 67:e minuten när Elvira Björklund påpassligt reflexräddade en styrning på en hörna och förhindrade ett självmål.

Matchen rullade vidare och Tove Almqvist testade skott med tjugo kvar. Strax efter kom första DIF-bytet där Zara Jönsson klev in medan Lucia Duras klev av.
Russel Larkin testade Elvira Björklund med ett flackt skott men blåränderna höll emot bra medan minuterna tickade på.

Av förklarliga skäl fick DIF mindre bråttom när matchen gick in i slutfasen. Ytterligare ett byte kom i 80.e minuten när Alexsandra Lobanova fick välförtjänt vila samtidigt som Agnes Hedman äntrade gräset.

Vassiiki Giannaka testade sedan skott som Björklund plockade säkert och det kändes som att DIF ändå hade bra kontroll på matchen. Men i 86:e blev det oroligt när Eva Dupuy högg i boxen och bollen rensades till hörna.
Dessvärre skulle hörnan resultera där just Giannaka nickade in bollen vid bortre och än en gång åkte DIF på ett sent mål bakåt. Ett fåtal minuter återstod att karva fram ett ledningsmål på, men det skapades inga heta chanser för DIF utan närmast kom istället Larkin Russel som sköt över i bra läge.

De två övertidsminuterna förflöt utan några uppseendeväckande händelser innan domare Anastasia Oberlauf Poopu satte pipan i munnen och därmed blev det delad pott på Stadion.
Surt sett till matchbilden där Djurgården såg ut att ha koll på matchen hela vägen, men återigen åkte på ett bistert poängtapp i slutskedet.

Härnäst väntar ett viktigt derby mot Hammarby på Stockholms Stadion måndagen den 2 september. Biljett till matchen köper du här.

24 augusti, lördag 15:00Stockholms Stadion