Derbyförlust på Stadion

• 2 sep 2024

Djurgården hamnade tidigt i tvåmålsunderläge mot Hammarby och trots en rejäl uppryckning och övertag i andra halvlek blev det inga bollar i nät och därmed förlust med 2-0.

Djurgården ställde upp med följande lag i derbyt:

Elvira Björklund
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan. Beata Kollmats, Ebba Hed
Tove Almqvist, Sessy Åsland, Louise Hvarfner, StinaLisa Johansson
Pauline Hammarlund, Mimmi Larsson

Maria Brochmann, Shinomi Koyama, Sara Lilja Vidlund, Olivia Ländin Sjöblom och Flavine Mawete var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Ett revanschlystet Djurgården klev ut på Stockholms Stadion för årets tredje derby med Hammarby väntandes på andra planhalvan - där både beska poängtapp sedan omstarten och en tidigare förlust i vårderbyt mor de grönvita gav rejäl tändvätska.

Uppgiften var dock långt ifrån enkel mot ett Hammarby som har samlat på sig mycket poäng under säsongen och helt klart ett tufft motstånd att hantera. För Djurgårdens del fanns det dock positiva besked på skadefronten där Beata Kollmats var redo för spel igen, vilket i sin tur innebar att Louise Hvarfner kunde flytta tillbaka till sin ordinarie position på mittfältet.

Det ihärdiga regnandet inför matchen upphörde lägligt timmarna innan avspark och solen lös över de klassiska träbänkarna när matchen kickades igång. Det började intensivt och fartfyllt, men också oroligt när Louise Hvarfner landade snett med foten i en nicksituation, lyckligtvis kunde ”Lollo” spela vidare efter behandling vid sidan.

Hammarby fick gradvis igång ett tryck och det blev farligt i åttonde minuten när en kort hemåtnick jagades av Cathinka Tandberg, dessbättre hann Elvira Björklund ut och kunde avvärja med minsta möjliga marginal.
Ytterligare attacker kom från gästerna där det hyfsat blev kaotiskt bakåt, riktigt farligt blev det sedan när Asato Miyagawa fick ett instick i boxen men Matilda Plan ingrep resolut och blockerade avslutet.

Det smällde på i duellerna men domare Hanna Lavar sparsam med korten, vilket satte nivån på matchen. Ännu en smäll skulle sedan komma strax efter när Cathinka Tandberg fick skottläge en bit utanför och bollen letade sig in i Elvira Björklunds bortre hörn.

Tungt men inte alltför överraskande sett till matchbilden och kort därpå slarvades det i uppspelsfasen vilket gav ett nytt öppet läge för Cathinka Tandberg som rullade in 2-0.

Riktigt knepigt läge och DIF fastnade gång på gång i Hammarbys höga press med mycket bolltapp och väldigt lite etablerad offensiv.
Men med knappa halvtimmen spelad blev det bättre rytm i spelet och Pauline Hammarlund hittade Mimmi Larsson i boxen. Avslutet kom dock i lite snäv vinkel och satt i burgaveln.

I 33:e minuten var det nära på nytt för gästerna när Emilie Joramo prickade ribban med ett långskott och DIF var stundtals rejält tillbakatryckta. Med fem minuter kvar av halvleken handlade det nu om att få ordning på organisationen där DIF fortsatte att tappa en hel del boll i uppspelsfasen.

Under de avslutande minuterna blev det ändå lite etablerat spel på offensiv planhalva för blåränderna. Men Hammarby skulle få ett sista friläge på stopptid som Elvira Björklund stoppade på ett utmärkt sätt men en vältajmad utrusning.

Därmed kunde Djurgården gå till välbehövlig halvtidsvila och tvåmålsunderläget kändes ändå hanterbart efter en första halvlek som kunde slutat betydligt värre.

Det blev inga DIF-byten inför de avslutande 45 minuterna och uppdraget var tydligt; att våga framåt i offensiven och sätta en reducering. Men det var ett svårforcerat försvar som låg tätt och spelade på gränsen.

I 51:a minuten kom dock ett fint läge för Pauline Hammarlund som drev framåt och gick på avslut, gästernas målvakt Anna Tamminen räddade dock skickligt. Strax efter kom ett nytt läge för StinaLisa Johansson i ett tre-mot-två-läge, dessvärre gick skottet på en Hammarby-försvarare.

De grönvita stack å sin sida upp i en farlig kontring och det var händelserika minuter på Stadion, där DIF-pressen nu bet bättre. Flera omställningar kom och Djurgården hotade alltmer framåt.
Mimmi Larsson högg frekvent i djupet och kändes som att en reducering var under uppbyggnad. Med timmen spelad var sedan Sessy Åsland nära med ett vänsterskott som smet precis över ribban.

Kort därpå var gästerna nära med ett farligt skott av Smilla Valotto som Elvira Björklund parerade akrobatiskt. Det var ordentligt svängigt nu med chanser åt båda hållen och i 66:e minuten kom ett dubbelbyte där Meja Staffansson och Lucia Duras kom in medan Louise Hvarfner och Tove Almqvist klev av.

Djurgården fick sedan en riktigt bra omställningsmöjlighet men Mimma Larssons pass till en fristående StinaLisa Johansson blev snäppet för kort och kunde brytas. Hammarby var tillbakapressade nu, men det gällde att kapitalisera på spelövertaget också.

Kvarten återstod och det var läge att våga ta risker i offensiven för att få till en reducering. Nytt dubbebyte kom i 79:e minuten när Sura Yekka och Elin Westlund äntrade planen medan Alexsandra Lobanova och StinaLisa Johansson tackade för sig.

Lite offensivt kaos med flipperstudsar i Hammarbys straffområde följde, men bollen ville inte in denna kväll - och DIF-forceringen gav också gästerna farliga kontringar som oroade. Minuterna stack iväg snabbt nu och det fanns inte mycket tid kvar att jobba på.

Mot slutet mattades DIF av lite i reduceringsjakten och de tre övertidsminuterna förflöt utan några heta lägen. Slutsignalen kom oundvikligt och trots en rejäl uppryckning i andra halvlek, där Djurgården ändå var det bättre laget, saknades effektiviteten i de avgörande lägena och därmed var förlusten ett faktum efter Hammarbys övertag under de första 45.

Närmast väntar en tripp söderöver för bortamatch mot Vittsjö på söndag.

2 september, måndag 19:00Stockholms Stadion