Djurgården vidare i Svenska Cupen på straffar

• Damer
  • 16 okt 2024

Det blev rejäl dramatik mot IK Uppsala i cupkvalet där Olivia Ländin Sjöblom och Gina Schüller visade vägen i straffläggningen efter 2-2 vid full tid plus förlängning.

Djurgården ställde upp med följande elva i cupkvalet:

Gina Schüller
Alexsandra Lobanova, Sura Yekka, Matilda Plan, Elin Westlund
Lucia Duras, Shinomi Koyama, Meja Staffansson, Sara Lilja Vidlund
Mimmi Larsson, Pauline Hammarlund

Det vankades cupkval på Studenternas IP under onsdagkvällen med trivsam höstinramning och motstånd från IK Uppsala. Ett lag som befann sig på fjärde plats i Elitettan och som på intet sätt fick underskattas i jakten på den plats i Svenska Cupens gruppspel 2025 som stod på spel.

För Djurgårdens del kom laget från ett kryss i derbyt mot AIK, vilket innebar en svit på sex raka obesegrade matcher för blåränderna. Ett tätt matchande, med ny damallsvensk match mot Häcken på söndag, innebar ett behov av pigga ben och det var glädjande att se Sara Lilja Vidlund göra sin första start sedan korsbandsskadan ställde till det förra året.

Matchinledningen bjöd på ställningskrig där lagen sparrade mot varandra. Det fanns offensiva intentioner åt båda hållen, men det första heta läget fick DIF och det utnyttjades kliniskt när Lucia Duras hittade en fristående Mimmi Larsson i boxen som behärskat rullade in 1-0.

En drömstart på matchen och det var riktigt nära tvåan strax efter när Pauline Hammarlund spelade in i boxen där Sara Lilja Vidlund kastade sig fram och prickade stolpen. Uppsala flyttade å sin sida upp för att få till en kvittering men det blårandiga försvaret var väl samlat.
Hemmalagets offensiva ambitioner gav samtidigt Djurgården lägen för kontringar och det uppstod ett antal fina möjligheter att ställa om snabbt.

Med dryga kvarten spelad kom också ett friläge för Pauline Hammarlund, Matilda Nurmi i hemmakassen kom dock ut snabbt och räddade skickligt. En ny fin DIF-chans kom strax efter via en bollvinst högt upp i banan, men i 21:a minuten osade det katt bakåt när Julia Ragnarsson fick ett bra läge i boxen, skottet gick dessbättre rakt i nyporna på en välplacerad Gina Schüller.

Uppsala fortsatte med några bra sekvenser framåt och Djurgården fick försvara sig under en period. Med knappa halvtimmen spelad kom sedan ett byte då Pauline Hammarlund fick sätta sig ner i gräset för att sedan kliva av.
In kom Zara Jönsson som fick ett jätteläge omgående, detta efter ett fin förarbete av Elin Westlund som slog ett instick till Mimmi Larsson som i sin tur sökte Zara i boxen. Uppsala-backen Arsema Weidai hann dock emellan i sista stund och bröt inspelet.

Strax efter sköt Sara Lilja Vidlund över i bra läge och det fanns onekligen bud på utökning av ledningen. I 37:e minuten ryckte Mimmi Larsson loss och tvingade Nurmi till en ny fin räddning och i anfallet efter var det nära ett självmål när ett inlägg styrde i stolpen via en hemmaförsvarare.

I slutminuterna drog sedan Shinomi Koyama ett distansskott strax över. Men det stora chansövertaget till trots blev det inga fler nätkänningar för DIF som därmed gick till halvtidsvila med ledning 1-0.

Elvan var oförändrad inför de kommande 45 minuterna och det fanns en ledning i ryggen. Men DIF gick för mer där Lucia Duras utmanade och slog ett inlägg till Shinomi Koyama som tyvärr sköt ovanför målramen.
Strax efter kom ett riktigt farlig läge för Uppsala när Lisa Frisk gick på avslut, men Gina Schüller parerade följsamt. Dock en varningsklocka och den efterföljande hörnan skulle nickas i mål av Thindra Mattsson och det blev ovälkommen nerv i matchen.

Hemmalaget fick blodad tand och strax efter fick Gina Schüller rycka ut på nytt och greppa ett avslut utanför straffområdet. DIF samlade ihop sig och började mobilisera för ett ledningsmål, men fick ingen riktig rytm i offensiven.

Istället skulle en ny kalldusch komma med knappa timmen spelad. Gina Schüller befann sig långt ut när ett bolltapp kom för DIF och Elin Flakberg lobbade bollen in i mål från långt håll.

En riktig käftsmäll och nu gällde det att studsa tillbaka snabbt. Trippelbyte följde där Sessy Åsland, Ebba Hed och Flavine Mawete kom in - en efterlängtad comeback för DIF-anfallaren efter en lång frånvaro. Ut gick Meja Staffansson, Elin Westlund och Sara Lilja Vidlund och nu var det full fart framåt som gällde.

Blåränderna öste på framåt men även klockan rörde sig i samma riktning och med tjugo minuter kvar började det bli bråttom. De offensiva ambitionerna stötte dock på patrull och inga heta DIF-chanser skapades. Desto närmare kom Uppsala att punktera matchen när Lisa Frisk sköt och Gina Schüller stod för en svettig fotparad, returen sköt sedan Frisk lyckligtvis utanför och DIF kunde andas ut.

Minuterna tickade emellertid på skoningslöst fast i 79:e minuten var det riktigt nära då Mimmi Larsson slog ett inspel i boxen som hamnade strax bakom en framrusande Zara Jönsson.
Men Zara Jönsson skulle få revansch strax efter när hon fångade upp en andraboll efter hörna och dunkade in 2-2.

Ett oerhört viktigt mål och kort därpå fick Jönsson läge på nytt på ett inlägg från Lucia Duras men drog volleyn över. Dramatiska slutminuter av halvleken följde och blåränderna jagade ett segermål. Även Uppsala attackerade mot slutet men DIF kom närmast där Mimmi Larsson och Flavine Mawete fick lägen. Några mål blev det dock inte och därmed väntade 2 x 15 minuters förlängning.

Första förlängningskvarten

Med 30 minuters ytterligare spel gällde det att disponera krafterna på bästa sätt. Flavine Mawete jobbade omgående fram ett fint läge och Djurgården inledde framåtlutat. Uppsala replikerade med en ruggigt farlig chans för Älvali Lindtström i boxen där Alexsandra Lobanova klev fram som ena räddande ångel och bröt i grevens tid.

Båda lagen var medvetna om att nästa mål kunde bli matchavgörande, vilket färgade av sig i spelet. Sessy Åsland rev och slet på mittfältet och prövade skott på distans.

Nästa chans var hemmalagets med ett hotande inlägg och dramat rullade vidare. Uppsala tryckte på en del  mot slutet, riktigt farligt blev det dessbättre inte och det var fortsatt 2-2 när domare Adli Assali blåste av en hyfsat jämn förlängningskvart.

Andra förlängningskvarten

Med 15 minuter kvar fanns det skäl att gå för ett avgörande för att slippa en oviss straffläggning. Men det var Uppsala som inledde bäst och Lisa Frisk fick omgående läge i boxen och sköt utanför. DIF försökte trycka uppåt men hade svårt att få till lägen på sista tredjedelen.

I minut 110 var sedan Flavine Mawete på väg att slita sig fri men stoppades, med gult kort som följd för Olivia Mattsson. Den efterföljande frisparken gav sedan Beata Kolmats ett fint läge på andrabollen, skottet for dessvärre över.

Byte följde därpå när Olivia Ländin Sjöblom klev in. En ny farlig DIF-chans kom när bollen rann parallellt längs mållinjen efter ett inspel, men ingen DIF-spelare nådde fram. Det var mycket Djurgården nu i sista kvarten men det gällde att kapitalisera på övertaget.
Uppsala stack emellan med ett avslut som Schüller greppade, ett sista gyllen läge skulle dock komma när  Mimmi Larsson slet sig loss och spelade fram till Zara Jönsson som var helt fri i boxen men drog avslutet utanför.

Extremt nära ett avgörande och jakten på ett vinstmål rullade vidare men stannade sedan av efter en oroväckande  skada på Uppsalas Angelina Klingberg. Tilläggsminuter lades till och DIF forcerade där Ebba Hed var nära att skruva en hörna rakt i mål. Men mer än så blev det inte framåt och därmed väntade straffläggning.

Straffläggningen

Fem blårandiga straffskyttar valdes ut och nu var dramatiken maximerad där Uppsala inledde:

- Lisa Frisk satte första straffen i mål för Uppsala.

- Sessy Åsland svarade sedan med en straff som Matilda Nurmi var på, men som studsade in via stolpen och därmed 3-3 .

- Gina Schüller räddade den andra straffen och hoppet tändes.

- Shinomi Koyama satte sedan sin straff och det var fördel DIF.

- Andra straffräddningen från Gina Schüller följde på Olivia Mattssons straff.

- Mimmi Larsson dunkade sedan säkert in 5-3 och avancemanget var nära.

- Arsema Weldai satte dock 5-4 otagbart för Uppsala.

- Ebba Hed fick chansen att avgöra men Nurmi räddade straffen.

- Amanda Sundström satte press på DIF med 5-5.

- En ny chans till avgörande kom för Olivia Ländin Sjöblom som hur kyligt som helst placerade in 6-5 till Djurgården som därmed kunde pusta ut efter en gastkramande drabbning.

Avancemanget är således säkrat till Svenska Cupens gruppspel, vilket är synnerligen viktigt, både i jakt på en titel och sett till kvaliteten på försäsongen.

Närmast väntar årets näst sista hemmamatch då BK Häcken gästar Stadion på söndag. Avspark sker kl. 18.00 och biljett till matchen köper du här.

16 oktober, onsdag 19:00Studenternas IP