Förlust i derbyt

• 4 maj 2024

Djurgården inledde med en bra första halvlek och mål av Tove Almqvist men tappade matchen mot slutet och siffrorna stack iväg till 4-1 i Hammarbys favör.

Djurgården ställde upp med följande startelva i derbyt:

Elvira Björklund
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (k), Beata Kollmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Tove Almqvist, Shinomi Koyama, Ana Teles
Maria Brochmann

Katelin Talbert, StinaLisa Johansson, Zara Jönsson, Flavine Mawete, Sara Lilja Vidlund och Olivia Ländin Sjöblom var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Det var ett formstarkt och obesegrat Djurgården med sju poäng på tre matcher som klev ut på Tele2 Arena för årets första damallsvenska derby där Hammarby väntade på motståndarsidan. Ett lag som inlett med tre raka vinster men inte sett riktigt lika övertygande ut spelmässigt som under fjolåret. Dessutom saknades ordinarie målvakt Anna Tamminen för de grönvita.

Färska minnen fanns dessutom med från mötet i Svenska Cupen tidigare under säsongen som slutade 0-0 och därmed upplagt för förväntad dramatik när matchen kickades igång. För Djurgårdens del innehöll elvan endast en förändring där Maria Brochmann startade på topp medan nyförvärvet Ana Teles tog plats på vänsterkanten.

Det var en härlig sommarvärme på Tele2 Arena med en lite trevande inledning där lagen sparrade mot varandra initialt. Således inga heta chanser och ganska jämnt fördelat bollinnehav under de första tio minuterna.
Därefter blev det lite tryck från Hammarby under några minuter men DIF-defensiven hade god kontroll. I 14:e minuten fick dock Ellen Wangerheim läge i boxen, men avslutet vållade inga problem för Elvira Björklund.

I 19:e minuten hettade det sedan till rejält när Tove Almqvist drogs ner i straffområdet, men i stället för att blåsa straff lät domare Hanna Laajanen fördel gälla och därmed fick Shinomi Koyama skottläge där Moa Edrud räddade avslutet. En svårbedömd situation bör absolut tilläggas.

Men Tove skulle få sin revansch strax efter. DIF-yttern fick en pass av Alexsandra Lobanova, löpte sig loss på ett smart sätt och tryckte av ett perfekt avslut med vänstern. Bollen smet in otagbart i Moa Edruds bortre hörn och Djurgården var i ledning.

Ett utmärkt utgångsläge och i 24:e minuten var det oerhört nära tvåan när Ebba Hed slog ett vänsterinlägg som Tove Almqvist var centimetrar ifrån att nå med pannan. Matchen sköt fart nu och kort därpå stod Elvira Björklund för en fin räddning på Smilla Vallottos tunga skott och Beata Kollmats räddade sedan returen på mållinjen.

Ännu bättre läge fick sedan Shinomi Koyama när hon kom helt ren mot mål, avslutet gick dessvärre rakt på Enrud. Istället skulle det komma ett mål åt andra hållet när Ellen Wangerheim kom igenom i djupled och kunde tåa in kvitteringen med halvtimmen spelad.

Riktigt tungt, men det skulle bli värre. Ett par minuter senare fick även Alice Carlsson utrymme framåt och kunde sätta 2-1 och matchen hade vänt.

Bara att börja jaga ikapp för DIF som öste på framåt för en kvittering. Riktigt nära kom Shinomi Koyama som prickade kryssribban med ett högerskott. Sund på ett bra avslut och kort därefter kom ett öppet nickläge för Maria Brochmann som dessvärre inte fick bollen på mål.

Det var mycket Djurgården mot slutet och chanser fanns, men blåränderna lyckades inte kapitalisera på spelövertaget och därmed var det underläge när signalen för pausvilan kom. Detta efter en bra halvlek från Djurgårdens sida där effektiviteten inte var hundraprocentig.

Det blev inga förändringar i elvan och oroligt direkt när Ellen Wangerheim kom fri djupled, Elvira Björklund var dock på plats och kom ut och avstyrde med hjälp av Kollmats. Annars var det mest tryck från blåränderna inledningsvis och Maria Brochmann hade en hyfsat farlig nick på hörna.

Hammarby svarade med ett par attacker och det var fortsatt högt tempo i matchen. Riktigt farligt bakåt blev det sedan i 56:e minuten när Stina Lennartsson tråcklade sig fram i boxen och sköt strax utanför.

Klockan tickade upp mot timmen spelad och Djurgården började få svårt att hitta vägar framåt i offensiven. Elvira Björklund fick sedan rycka ut med en ny räddning på ett skott från kanten och Djurgården behövde flytta upp.

Vilket blåränderna också gjorde under en period och Ebba Hed matade in inlägg från vänster där Maria Brochmann stod för en nick strax utanför på ett av dem. DIF kom in i ett bra stim nu och öste på framåt. I 65:e minuten skedde sedan ett intressant byte där mittacken Ina Vårhus klev in medan anfallaren Maria Brochmann klev av.

I 69:e minuten var det dock oroligt bakåt igen när Hammarby fick läge i boxen. Elvira Björklund stod emellertid för en ny övertygande räddning, dessutom var flaggan uppe för offside.
Mycket drama i matchen och Ana Teles fick ett fint läge i samband med en hörna, avslutet smet tyvärr halvmetern över ribban.

Minuterna tickade dock iväg snabbt och en dryg kvart återstod. Anna Jösendal skapade en del oro när hon bröt fram på vänsterkanten men Matilda Plan bröt skickligt den gången.
Kort därpå skulle dock Jösendal få chansen på nytt när Hammarby kontrade snabbt och hon kunde sätta 3-1.

Ett tufft bakslag och Djurgården bytte in pigga ben när Lucia Duras ersatte Ana Teles. Ett tvåmålsläge skulle hämtas in på knappa tio minuter och det såg onekligen bistert ut.

I 83:e var det passivt försvarsspel som innebar en ramträff för de grönvita. Dessvärre skulle ytterligare ett mål bakåt komma när Anna Jösendal fick på en bra träff ur snäv vinkel.

4-1 och en ofrånkomlig känsla av game over med bara fem minuter kvar av matchen. De sista minuterna innehöll inte alltför mycket att rapportera om och efter tre övertidsminuter gick slutsignalen.

Siffrorna blev helt klart onödigt stora i ett derby där Djurgården var det bättre laget under större delen av första halvlek, men där Hammarby var effektivare i avsluten och stod för en stabil andra halvlek där blåränderna inte kom upp i samma nivå som under de första 45.

Nytt tuff utmaning väntar härnäst då Djurgården beger sig till Malmö IP för att ta sig an FC Rosengård på fredag med avspark kl. 18.00.

4 maj, lördag 15:00Tele2 Arena