Förlust på Hisingen

• 13 juni 2024

Blåränderna har flugit fram den senaste tiden och hade under torsdagskvällen chansen att etablera sig i tabelltoppen, men tabelltvåan BK Häcken blev en alltför svår uppgift och slutresultatet blev 4-1 till de gulsvarta.

Djurgården gjorde inga förändringar från derbysegern och mönstrade följande startelva:

Katelin Talbert
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (k), Beata Kollmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Tove Almqvist, Shinomi Koyama, StinaLisa Johansson
Zara Jönsson

Maria Brochmann, Flavine Mawete, Sara Lilja Vidlund, Louise Hvarfner och Olivia Ländin Sjöblom var ej uttagningsbara.

Det bjöds inledningsvis på dryga femton grader och sol, men det var ett väder som övergick i skyfall i Göteborg. På Bravida Arena väntade djurgårdsbekantingen Alice Bergström, som sent räddade poäng BK Häcken i deras senaste match mot Kristianstads DFF och fick alltså idag ta sig an sitt gamla lag iklädd nya färger och med en uppåtpekande formkurva.

Djurgården har gjort en utmärkt säsongsinledning och efter lördagens derbyseger var blåränderna obesegrade i fyra raka matcher innan resan till Hisingen. Med självförtroende i ryggen satte det vitklädda bortalaget press direkt, men det var Katelin Talbert som blev testad först när Häckens högerback Hanna Wijk fick ett ypperligt skottläge precis utanför straffområdet. Talbert fick sträcka ut sig rejält, men hon lyckades alltjämt styra ut bollen till hörna.

Båda lagen hade chanser att öppna målskyttet med kontringar. För Djurgårdens del var det StinaLisa Johansson som snappade upp en längre boll och utmanade både sin försvarare och målvakten. För Häckens del var det Larisey som kom fri efter en öppnande passning från Kafaji, med endast Kollmats och Talbert framför sig, men avslutet gick över. Det var också Häcken som fortsatte utmana det blårandiga målet med anfall som inte sällan ledde till hörnor, som Djurgården dock hanterade med bravur och hindrade inspelen från att nå gulsvarta spelare.

Djurgården hade förberett sig för att det skulle bli en tuff match med en hel del försvarande och Häcken belägrade stundtals det vita straffområdet. Det var, bland andra, Alice Bergström som testade skott efter att ha kommit fri precis utanför straffområdet, men hennes hårda avslut gick över, vilket var tur det för Djurgården.

BK Häcken kom i anfall efter anfall och över tid utvecklades matchen i matchen mellan DIF:s högerback Alexsandra Lobanova och Häckens vänsterytter Jusu Ba till en mycket het kamp. Det var många heta närkamper mellan de två och inte sällan var domaren inblandad. Lobanova lyckades sätta Ba ur balans och vann kampen på Djurgårdens högerkant i den första havleken.

Med ungefär 35 minuter spelade fick Djurgården dubbla chanser att ge Häcken en kalldusch. StinaLisa Johansson var ansvarig för båda chanserna då hon utmanade sin försvarare, tog sig förbi och i det första fallet spelade bollen till Nellie Lilja, som sköt över, i det andra fallet sköt hon själv ett skott som gick strax utanför. Ett av få glädjemoment i offensiv väg under halvleken.

Gulsvarta Häcken fortsatte att rada upp hörnor och efterhand blev de allt farligare. Med cirka fem minuter kvar av den andra halvleken skickade Häcken in dubbla inspel i straffområdet och på båda inspel var det sånär att bollen gick in på bortre stolpen, men Elma Nelhages nick gick över.

I takt med att regndropparna började falla ner tog sig Djurgården in i matchen under avslutningen av den första halvleken, men det var Häcken som hade den hetaste målchansen även här. Missförstånd i det vitklädda försvaret ledde till att Larisey fick ett ypperligt läge några meter till höger om straffpunkten, men hennes avslut gick inte på mål. Kort efter detta tog sig Johansson i Djurgården förbi på vänsterkanten ännu en gång, inspelet gick dock till gulsvart spelare.

Djurgården höll tätt de första 45, men efter två minuter spelade av den andra halvleken bjöd BK Häckens Anna Sandberg, som spelade den första halvleken som vänsterback men flyttats upp till vänsterytter under halvtidspausen, på en imponerande soloräd och ett stenhårt avslut bakom Katelin Talbert. 1-0 till BK Häcken efter 47 minuter och Djurgården behövde lägga om i matchplanen.

Bara några minuter efter målet var Häcken på väg att dubbla sin ledning. Efter missförstånd i det vitklädda försvaret studsade bollen till hemmalagets kanadensiska anfallare Larisey, men Djurgårdens målvakt Katelin Talbert gjorde sig stor och höll tätt.

Himlen öppnade sig med halvtimmen kvar och Häcken fortsatte att ösa på i offensiven. Vid ett tillfälle tog sig Rosa Kafaji in bakom sin försvarare och passade vidare bollen in till en annan lovande talang, Felicia Schröder, som hade ett läge där hon nästan inte fick missa, men uppoffrande spel från kapten Matilda Plan räddade Djurgården.

Blåränderna var rejält tillbakapressade i ösregnet, men efter att ha försvarat tappert skulle det öppna upp sig för kvittering. Alexsandra Lobanova var först framme med ett inlägg från långt håll som snappades upp av målvakt Jennifer Falk. Några minuter senare hamnade Lobanova i ännu ett inläggsläge, men högerbacken var så pass kaxig att hon gick på avslut och det blev ett vobblande avslut som Falk denna gång endast fick fingrarna på innan det gick in.

Glädjen blev dock inte långvarig. Anna Sandberg höll sig framme i straffområdet och drog till med vänstern från en dålig vinkel. Skottet gick i stolpen och sedan in i mål. Underläge med 2-1 för Djurgården som svarade med att göra ett dubbelbyte: Sura Yekka och Lucia Duras kom in, Alexsandra Lobanova och Zara Jönsson gick ut. I och med bytet gick Tove Almqvist upp som central anfallare och Lucia Duras tog plats på högerkanten.

Det var en snöplig händelseutveckling för Djurgården, men de vitklädda skulle få chans att kvittera när Sessy Åsland spelade in bollen i straffområdet på frispark från högerkanten. Bollen stannade kvar i farozonen och till slut avslutade Nellie Lilja på mål, ett avslut som sedan gick till hörna. Den efterföljande hörnan spelades kort och Djurgårdens inspel såg ut att gå på en försvarare. Domaren signalerade först för hörna och sedan för inspark, varpå Jennifer Falk i Häckenmålet skickade iväg bollen snabbt upp till ett anfall där Rosa Kafaji till slut satte 3-1. Målet efterföljdes av livliga protester från DIF-håll, men målet var ett faktum.

Djurgården var tvungna att satsa offensivt och det kom att straffa sig i den andra riktningen. Inbytte Matilda Nildén tog sig förbi sin markering och hade en hel planhalva att löpa på när hon i ett läge som hon konverterade och satte 4-1 till hemmalaget i den 82:a minuten. Ett mål som kom att bli den definitiva spiken i kistan.

BK Häcken fortsatte trycka på under matchavslutningen, men Shinomi Koyama fick en möjlighet att reducera med 90 minuter spelade då hon höll sig framme efter att Nellie Liljas skott blockerats. Koyama nådde dock inte riktigt fram till bollen och det var tyvärr så nära Djurgården var på att ta sig tillbaka in i matchen. Koyama testade skott någon minut senare, men den bollen gick tätt över.

Det blev förlust för Djurgården som krigade till sig en kvittering, men till slut blev söndersprungna av topplaget Häcken. Blåränderna behåller sin femteplacering i tabellen trots förlusten och närmast väntar Kristianstad som kommer och besöker Stockholms stadion på söndag.

13 juni, torsdag 19:00Bravida Arena