Mållöst i värmen på Vittsjö IP

• 8 sep 2024

Varken Djurgården eller Vittsjö lyckades hitta nätet i det 90 minuter långa ställningskriget i Skåne, och således delades det på poängen.

Marcelo Fernández gav förtroende till följande elva i matchen:

Elvira Björklund
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (K), Beata Kollmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Meja Staffansson
StinaLisa Johansson, Pauline Hammarlund, Tove Almqvist
Mimmi Larsson

Djurgården begav sig till Hässleholm och Vittsjö IP i den fortsatt strålande septembersolen för att möta elfteplacerade Vittsjö GIK i OBOS Damallsvenskans 18:e omgång. Med en tuff inledning på höstsäsongen och en derbyförlust i närminnet var det av ypperlig vikt att få ett bra resultat för att inte se sig omsprungna i tabellen av skånelaget Vittsjö.

Dagens hemmalag besegrades med 2-1 på Stockholms Stadion, vilket var en i mängden av förlusterna under deras tuffa vårsäsong. Efter uppehållet har dock det erfarna Vittsjö spelat upp sig ordentligt med fem av nio möjliga poäng tagna, vilket gör Blårändernas uppgift att vända sin egna dåliga trend än tuffare.

Meja Staffansson klev in i elvan när ett revanschlystet Djurgården laddade om för att försöka plocka tre pinnar att ta med sig hem. Vittsjö tog hand om avsparken i matchen där två spelsugna lag gav sig på varandra direkt.

Blårändernas första skott på mål kom via samarbete från Tove Almqvist, Mimmi Larsson och Pauline Hammarlund. Almqvist hittade Larsson med en djupledsboll in i straffområdet. Larsson i sin tur förlängde bollen till Hammarlund, vars boll in i straffområdet gick mot första stolpen, men plockades upp av målvakten Elin Vaughan. Vittsjö hade också en hel del boll högre upp i banan, men det samspelta DIF-försvaret tillät inga skott på mål i första taget.

StinaLisa Johansson serverades ett fint läge till höger i straffområdet efter åtta spelade minuter. Pauline Hammarlund snappade upp inlägget från Ebba Hed och hittade högerspringaren Johansson, vars kraftfulla skott räddades av Vaughan i målet.
En het kamp utkämpades på mittfältet och det dröjde inte länge innan det första gula kortet för gruff delades ut till hemmalagets Julia Leas efter att hon skickat en eftersläng i Tove Almqvists riktning.

Vittsjö har ett rykte om sig som ett starkt defensivt lag och de gjorde det svårt för det lilaklädda Djurgården att skapa chanser, trots att de allt som oftast hade hand om bollen. Pauline Hammarlund hade en möjlighet att spräcka nollan efter att StinaLisa Johansson slet bollen från en försvarare och skickade in bollen till Hammarlund som kunde löpa mot straffområdet. Sommarnyförvärvet Hammarlund avslutade, men det var lite för tamt för att det skulle oroa Vaughan.

Det rödblåa hemmalaget var inte chanslösa och skaffade sig ett antal nästanlägen genom anfall från båda kanterna den första halvtimmen, men när inläggen kom var det svårt för anfallarna att hitta ytor i det kompakta försvarsspelet som Djurgården bedrev.

Blåränderna kämpade till sig ett par fasta situationer i kampen om ett mål, men precis som Vittsjö letades det fortfarande efter någon som stod rätt i straffområdet.

I slutet av halvleken började båda lagen skjuta och det var inte annat än att det blev farligt. Vittsjös Nellie Persson fick ett fint läge att ge hemmalaget ledningen med ett skott utifrån straffområdet som mycket väl hade kunnat leta sig in i mål, men som istället gick över. I anfallet efter avancerade Ebba Hed i planen och lossade en kanon mot bortre stolpen, men även där var Vaughan glädjedödare.

Djurgården klev in i den andra halvleken med ett oförändrat lag och ett oförändrat mål i matchen - seger. Tränare Marcelo Fernández fick en kvart på sig att skruva på spelsättet och få fram det till laget, som skapade farligheter direkt när Tove Almqvist släppte bollen till en överlappande Ebba Hed på vänsterkanten. Heds inlägg gick över den röda försvarslinjen och fram till StinaLisa Johansson som tagit sig fri vid bortre stolpen. Johansson lyckades inte få ner skottet, vilket innebar att Djurgården fick fortsätta jaga ett avgörande.

Ett energiskt Djurgården kom ut efter halvtidsvilan och jakten på mål fortsatte med hög intensitet. Matilda Plan var nära på att få ett hundraprocentigt läge när Sessy Åsland kyligt passade in i straffområdet istället för att avsluta från sitt frisparksläge, men nedtagning lämnade lite att önska, vilket mittbacken inte ska klandras för.

Blåränderna tryckte på och kort därefter avancerade Mimmi Larsson på vänsterkanten och fixade en hörna med ett avslut från snäv vinkel. Det var ingen lycka med hörnan heller, men bortalaget tog sig närmre och närmre ett ledningsmål.

Den 25-gradiga värmen och strålande solen tog ut sin rätt på det lila bortalaget, vars anfallsspel mattades av med lite mer än timmen spelad. Vittsjö hade då en period med mycket boll, men utan att för den delen hota nämnvärt framåt.

Lucia Duras ersatte Tove Almqvist i den 72:a minuten för att få in lite extra energi. Samtidigt flyttade StinaLisa Johansson över till vänsterkanten och Duras kom in till höger.

Firma Åsland-Plan var återigen inblandade vid en fast situation i den 75:e minuten när Plan nådde först på Åslands hörna. Plan hamnade i ett obekvämt nickläge och lyckades inte få ner bollen. Det var dock inte långt ifrån att kaptenen fick göra mål.

Plans läge gav mersmak och minuten efter tunnlade Lucia Duras sig förbi sin försvarare och tog sig in i straffområdet med fart. Duras inlägg var snett inåt bakåt in i folkmassan som befann sig i boxen och nådde ingen lilaklädd anfallare.

Med tio minuter kvar av matchen ersatte Louise Hvarfner Meja Staffansson i ett rakt byte på mittfältet.
Hemmalaget skapade en farlighet på frispark i den 86:e minuten när bollen lyftes in för ett flipperspel i Djurgårdens straffområde. Kollanens boll in gick på flera spelare, men bollen gick aldrig mot Elvira Björklund i bortamålet.

I minut 87 fick Elin Westlund och Zara Jönsson uppgiften att få in ett sent ledningsmål när de kom in istället för StinaLisa Johansson och Mimmi Larsson.

Värmen tog ut sin rätt och det blev inga mål åt vardera håll under en relativt händelselös matchavslutning där det var Vittsjö som tryckte på allra mest. Huvuddomare Sara Wiinikka blåste i visselpipan efter 94 spelade minuter och därmed fick Djurgården med sig ett poäng i detta allsvenska mittenmöte. Man avancerar samtidigt två platser i tabellen upp på en sjundeplats.

Linköping kommer till Stockholms stadion den 17/8 för att vara motstånd i Blårändernas nästa hemmamatch. Biljett köper du här.

8 september, söndag 15:00Vittsjö IP