Företag

Ny seger mot Maribor säkrade avancemanget i UECL

  • Herrar
  • A-lag
  • 29 aug 2024

Djurgården vann ånyo med 1-0 mot Maribor, efter ett tidigt mål av Deniz Hümmet, och är därmed klara för ligaspelet i UEFA Conference League.

Laget

Djurgården ställde upp med följande lag borta mot Maribor:

Jacob Rinne
Adam Ståhl, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Keita Kosugi
Besard Sabovic, Rasmus Schüller
Gustav Wikheim, Tokmac Nguen, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Albin Ekdal, Piotr Johansson, Malkolm Nilsson Säfqvist samt Santeri Haarala var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Första halvlek

Det var en synnerligen eftertraktad plats i ligaspelet i UEFA Conference League som stod på spel när Djurgården klev ut på Stadion Ljudski vrt, (vilket betyder ”Folkets trädgård”), för att ta sig an NK Maribor i den avslutande playoff-matchen.
Med i bagaget till Slovenien fanns en seger med 1-0 hemma på Tele2 Arena samt en stark föraning om att det skulle bjudas på en annan matchbild denna gång jämfört med hemmamötet.

Jämförelser med det klassiska bortamötet mot APOEL i UECL 2022 florerade friskt i inför-snacket och det var onekligen en laddad atmosfär på läktarna inför avspark, men även Djurgården hade ett starkt bortafölje på plats redo att backa laget.

Innan bataljen drog igång blev det dock en tyst minut för att hedra nyligen bortgångne Sven-Göran Eriksson. Sedan rullade det igång och DIF började på allra bästa sätt. Gustav Wikheim lirkade sig smart fram på högerkanten och slog ett inspel till Deniz Hümmet som högg i boxen och stötte in bollen i mål.

Drömstart de luxe, chock för slovenerna och vilt jubel bland tillresta DIF-supportrarna. Maribor gick för omedelbar replik och fick också ett farligt läge, men Marcus Danielson var välplacerad och blockerade skottet från Milec.
I nionde minuten var Wikheim på hugget igen med ett nytt inspel från höger, dessvärre rensade dock hemmaförsvaret med ett utsträckt ben denna gång,

Nästa chans föll för Maribor där Arnel Jakupovic fick fritt utrymme i boxen, men bollen gick rakt på Jacob Rinne som greppade säkert. Djurgården hittade å sin sida en bra rytm i spelet under första kvarten och rullade runt i offensiven, dock utan att karva fram heta lägen.
Samtidigt etablerade Maribor alltmer offensiv och visade prov på sin passningsskicklighet, så det fanns en befogad oro bakåt.

Riktigt läskigt blev det sedan när Maks Barisic var mycket nära att styra in ett instick i boxen med halva halvleken spelad. Strax efter sköt Jan Repas precis utanför stolpen och Djurgården var under hårt tryck nu.

Mer oro följde sedan när Rasmus Schüller tvingades kliva av i 25:e minuten och Daniel Stensson ersatte. DIF flyttade sedan upp spelet under en period, gradvis vreds emellertid matchbilden tillbaka och Maribor började etablera tryck på nytt.

Djurgården stack ändå emellan med några bra offensiva sekvenser, där Adam Ståhl och Gustav Wikheim skapade oro för hemmalaget ute på högerkanten. I 40:e minuten var det sedan Ziga Repas tur att testa skott, men bollen for lyckligtvis en bit över målramen.

Mot slutet kunde DIF vila med boll med fint passningsspel medan minuterna tickade på mot halvtid. Josip Iicic stack upp ett halvfarligt skott, i övrigt höll Djurgården fortet bakåt och efter tre minuters tillägg blåste den litauiske domaren Manfredas Lukjančukas för halvtidspaus.

Ledning 1-0 och ett utmärkt utgångsläge inför den sista fjärdedelen i dubbelmötet.

Andra halvlek

DIF var 45 minuter från ett avancemang och elvan var oförändrad. En ledning skulle bevakas och det var ingen brådska, där temposänkande åtgärder fanns med i verktygslådan.

Men det började ändå oroligt när Pijus Sirvjus fick läge i boxen, men än en gång fanns kapten Danielson i vägen och blockerade. Djurgården stack också upp i enstaka attacker och det var fortsatt intensiva dueller där Keita Kosugi fick sig en rejäl tryckare, den 06-födde japanen kom dock upp på benen igen och kunde spela vidare.

Blicken fanns givetvis bitvis riktad mot klockan och minuterna tickade på medan Maribor öste på framåt. Det blev något av en anstormning stundtals, men ändå ganska ofarligt och avsluten som bröt igenom tog Jacob Rinne väl hand om.

Med knappa timmen kom sedan ett matchavgörande skeende när Lan Vidmar åkte på sitt andra gula kort för kvällen och därmed fick syna det röda. Numerärt överläge och ännu bättre förutsättningar att ro avancemanget i land.

DIF rullade runt och gick på omställningar när tillfälle gavs. Men det gick inte att andas ut och Jakupovic fick yta och testade skott på nytt, dessbättre en bit utanför.
I 66:a kom sedan ett fint läge i boxen för Tokmac Nguen att stänga matchen men avslutet blockerades av hemmaförsvaret.

Tiden jobbade emellertid på i blårandig favör och ett dubbebyte kom när Haris Radetinac och Oskar Fallenius klev in medan Gustav Wikheim och Tobias Gulliksen fick välförtjänt vila. I 73:e minuten var det sedan Marcus Danielsons tur att få ett läge efter en inläggsfrispark där skottet tyvärr for över.

Ännu närmare kom Haris Radetinac som avancerade in i banan och prickade ribban. Mindre än kvarten återstod och Maribor försökte forcera utan att hota nämnvärt. DIF höll i bollen och fick tiden att gå genom att vinna frisparkar.

I 82:a minuten var Deniz Hümmet farligt framme med ett skott på Haris Radetinac fina cutback, flaggan var dock uppe för offside. Strax efter fick även Jacob Rinne rycka ut igen med en fin räddning på Mbinas låga skott.

I minut 85 tackade sedan matchens enda målskytt för sig och August Priske ersatte Deniz Hümmet. DIF hade inte släppt de offensiva ambitionerna än, där Oskar Fallenius testade Maribors målvakt Azbe Jug med ett avslut - och vid det här laget var matchuret på väg upp mot 90.

Sex tilläggsminuter kom upp på skylten och Besard Sabovic var nära att pricka in en frispark som smet strax utanför. Djurgården fortsatte att döda tid på ett föredömligt sätt och hade inga problem att manövrera ut ett decimerat och nu relativt uppgivet hemmalag.

Slutsignalen ljöd till slut över Stadion Ljudski vrt och därmed är Djurgården klara för ligaspelet i Conference League. En magnifik prestation som krattar för skapandet av nya härliga minnen av 2022-snitt.
Lottningen av motståndarna genomförs under fredagen kl. 14.30. Tre hemma- och tre bortamatcher väntar således under en minst sagt intensiv fotbollshöst. 

Men närmast stundar Allsvenskan och det är tätt på given med ny match mot Malmö FF redan på söndag. En oerhört viktig seriefinal av säsongsdefinierande karaktär med avspark 14.00.

29 augusti, torsdag 20:15Stadion Ljudski vrt

NK MariborDjurgården
0-1 (0-1)

  • MålskyttarDeniz Hümmet 4'
  • Gula kortDaniel StenssonAugust PriskeMarcus Danielson
  • Domare Manfredas Lukjančukas
  • Publik 8150 (Stadion Ljudski vrt)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat