Företag

Offensiv islossning på Stadion

  • Damer
  • A-lag
  • 17 sep 2024

Ett hungrigt Djurgården bjöd på målkalas i hemmaborgen och besegrade Linköping med 5-2.

Laget 

Djurgården mönstrade följande uppställning mot LFC:

Elvira Björklund
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (k), Beata Kollmats, Ebba Hed
StinaLisa Johansson, Sessy Åsland, Meja Staffansson, Tove Almqvist
Pauline Hammarlund, Mimmi Larsson

Shinomi Koyama, Maria Brochmann, Olivia Ländin Sjöblom och Flavine Mawete var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

 

Första halvlek

Ett hungrigt Djurgården, på jakt efter en trepoängare, klev ut på Stockholms Stadion i den disiga    septemberkvällen. Rent poängmässigt fanns en kärv återstart av serien i bagaget, men också en solid defensiv insats senast mot Vittsjö som bådade gott.
En viktig signal med tanke på att Linköping väntade på andra planhalvan. Även det ett lag som haft det resultatmässigt motigt på sistone, men fortfarande med kapacitet för en vass offensiv som behövde hanteras på bästa sätt.

Startelvan var oförändrad och Djurgården började explosivt med en kanonchans redan i första minuten då StinaLisa Johansson ryckte loss till vänster och Mimmi Larsson var ytterst nära att nå fram, men LFC-keepern Cajsa Andersson hann emellan och avstyrde.

Ett fint läge som sedan följdes av ett ställningskrig under de kommande minuterna. Båda lagen ville framåt men de heta lägena uteblev, även om Sessy Åslands inspel i tionde minuten oroade gästerna en smula.
Bakåt var det hyfsat lugnt så långt, fast med knappa kvarten spelad fick Matilda Plan rycka ut med en viktig blockering på ett tungt skott.

En ny möjlighet kom sedan när Tove Almqvist fick läge på en andraboll efter en hörna. Skottet fick dock ingen riktig fart och Cajsa Andersson skopade bollen enkelt.

Men Andersson skulle få kapitulera strax efter och Almqvist fick sista ordet. En smart djupledssboll nådde fram till Pauline Hammarlund som ryckte loss och osjälviskt spelade fram till Tove som rullade in 1-0.

 

Jubel på Stadion och en utsökt start på matchen. Målet gav energi och kort därpå stod Ebba Hed för en fin aktion på vänsterkanten som ledde fram till ett skottläge där hon nöp till med högern, Cajsa Andersson var emellertid välplacerad och motade.

Blåränderna var fortsatt giftiga i sitt djupledsspel och tvåan skulle komma i 26:e minuten när ett inspel från aktiva StinaLisa Johansson styrde fram till Pauline Hammarlund i boxen. Avslutet med vänstern var distinkt och 2-0 var ett faktum.

 

Ett efterlängtat första damallsvenskt mål i blårandigt för Hammarlund och DIF satt nu komfortabelt i förarsätet. Linköping började jaga reducering men DIF-defensiven var väl samlad och höll emot stabilt.

Men Blåränderna var inte nöjda och öste på framåt med nya attacker i jakt på utökning. I 40:e minuten skulle det sedan ringa igen när en smart frisparksvariant gav Tove Almqvist utrymme på kanten och bollen stöttes i mål av Mimmi Larsson.

Tremålsledning och vild glädje på läktarna och planen. Men det höll på att bli ett bakslag strax efter när LFC fick ett gratisläge där Alexsandra Lobanova dök upp som en räddande ängel och rensade undan.

Nollan intakt således och tre övertidsminuter annonserades som förflöt utan några uppseendeväckande händelser. Domare Sofia Borck Janheim satte sedan pipan i munnen och Djurgården kunde gå till halvtidsvila med en skön tremålsledning.

 

Andra halvlek

Elvan var intakt när DIF steg ut för att säkra poängen och fyran var inte långt borta när Mimmi Larsson rann igenom i djupled. Men DIF-anfallaren var kanske lite för osjälvisk när hon sökte ett passningsalternativ på bortre istället för att nypa till själv.

Det uppstod mycket ytor på sista tredjedelen för blåränderna när Linköping gick för reducering och näst på tur att testa skott var Sessy Åsland, där Cajsa Andersson fick sträcka ut ordentligt och tippa bollen över ribban.

Pauline Hammarlund tryckte sedan av i snäv vinkel och DIF jagade vidare framåt. Fler chanser kom och det kändes som en tidsfråga innan bollen skulle ligga i nät. Hammarlund var sedan nära på nytt med ett läge, efter ett inspel från Tove Almqvist, men bollen for över målramen.

I 54:e minuten sattes även Elvira Björklund i arbete när hon kom ut snabbt och rafsade åt sig bollen framför fötterna på framrusande Aimee Claypote.Klockan tickade upp på timmen spelad och minuterna jobbade på i blårandig favör.
Men StinaLisa Johansson var inte intresserad av att vänta utan väggade sig fram med Sessy Åsland, stack i djupet och vinklade sedan behärskat in 4-0.

Ett vackert fotbollsmål och de tre efterlängtade poängen kändes väldigt nära nu. Nellie Karlsson gav dock en liten varning om att det inte var helt klart än med en nick i ribbans överkant. Ett byte följde i 64:e där Sura Yekka klev in och Beata Kollmats fick välförtjänt vila.

Spelhumöret var fortsatt på topp och kort därefter ville även Matilda Plan vara med i poängkolumnen då hon stack i djupled. Asssisten var perfekt till Mimmi Larsson som högg i boxen och tryckte in 5-0.

Nytt måljubel och en regelrätt överkörning av ett lag som DIF historiskt sett har haft stora problem med sedan 17 år tillbaka - vårens trendbrytande bortaseger undantagen. I 73:e minuten kom ett trippelbyte där Agnes Hedman, Lucia Duras och Louise Hvarfner äntrade planen medan Lobanova, Almqvist och Åsland klev av.

Känslan av game over var ofrånkomlig och blåränderna ville kontrollera matchen. LFC försökte men hittade inga stora luckor framåt så långt och i 81:a minuten byttes Zara Jönsson in medan Mimmi Larsson applåderas för kvällen.

Några rutiningripande från Elvira Björklund krävdes när Linköping gick framåt och i 88:e minuten skulle ändå ett tröstmål komma för gästerna då Lisa Björk fick skottläge och bollen styrde i mål via ett utsträckt DIF-ben.

En snabb replik såg ut att komma direkt när Zara Jönsson kom helt ren mot mål, men Cajsa Andersson stod för en vass räddning. Istället skulle ytterligare en reducering komma på övertid när Polly Doran fick trycka in 5-2.

Lite onödigt kan tyckas, men inget som rubbade det faktum att en efterlängtad trepoängare var i hamn, den första sedan den 30 juni. Därmed tar sig DIF upp på sjunde plats i tabellen och får skön medvind.
På måndag är det dags för ny hemmamatch mot nytt östgötskt motstånd då IFK Norrköping gästar. Var på plats då, biljett köper du här.

17 september, tisdag 19:00Stockholms Stadion

DjurgårdenLinköpings FC
5-2 (3-0)

  • MålskyttarTove Almqvist 19'Pauline Hammarlund 26'Mimmi Larsson 41'StinaLisa Johansson 60'Mimmi Larsson 66'Lisa Björk 89'Polly Doran 90+3'
  • Gula kortLouise Hvarfner
  • Domare Sofia Borck Janheim
  • Publik (Stockholms Stadion)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat