Stabil seger borta mot KIF Örebro

• 10 feb 2024

Det blev 3-0 till Djurgården efter en fin insats i träningsmatchen på Behrn Arena.

Följande elva fick förtroende från start i säsongens tredje träningsmatch:

Katelin Talbert
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan, Nellie Lilja, Ebba Hed
Sessy Åsland, Louise Hvarfner
Zara Jönsson, Shinomi Koyama, StinaLisa Johansson
Maria Brochmann

Ina Vårhus och Beata Kollmats var inte helt återställda från sjukdom och kom därför inte till spel.

Med en kort mellanlandning i Stockholm gjorde Djurgården resan från värmen i spanska La Manga till Örebro och Behrn Arena, som idag bjöd på fem minusgrader. Efter två raka matcher mot utländskt motstånd, Bröndby och Röa, var det nu dags för första testet mot inhemskt motstånd, nämligen förra årets tabelltia KIF Örebro.

Djurgården inledde piggt och kom till anfall redan i den andra minuten när StinaLisa Johansson var hetast i en löpduell och tog sig förbi närmsta försvarare. Johanssons inlägg nådde inte riktigt fram till Shinomi Koyama, men det spelade mindre roll då hon i stället skulle få göra matchens första mål minuten senare. Sessy Åsland hittade Johansson med en magnifik crossboll över försvarslinjen. Vänsterytterns mottagning var det inga fel på och 0-1 var ett faktum efter ett avslut i till vänster om målvakten.

Den inledande intensiteten avtog lite i takt med att båda lagen anpassade sig till matchbilden, men det vitklädda Djurgården hade spelövertaget och begränsade de rödklädda örebroarnas tid med bollen på ett effektivt sätt.

Nyförvärvet Koyama spelade som ”tia” och visade på ett mycket lovande kombinationsspel i den första halvleken. Hon var ständigt spelbar och försökte med kluriga inspel till lagkamrater när hon väl fick bollen.

Sessy Åsland syntes mycket under de första 25 minutrarna av matchen. Norskans svepande passningar låg till grund för mycket av Djurgårdens anfallsspel och hon hotade även med ett avslut från håll, som dessvärre kunde plockas ner av målvakten.

Djurgården gick högt upp i press och lyckades allt som oftast vinna duellerna, vilket resulterade i mycket bollinnehav under mitten av halvleken.

0-2 kom i den 29:e minuten och även denna gång var det firma Åsland-Johansson som producerade mål framåt. Johansson blev ännu en gång serverad en fin djupledspassning av Åsland och tackade för förtroendet genom att utmana sig förbi motståndarförsvararen och skjuta bollen ribba in med vänsterfoten. Domarteamet konfererade kort om huruvida bollen var inne, men det tog inte lång tid förrän domaren signalerade för mål.

Med tio minuter kvar av halvleken kombinerade Ebba Hed sig läckert fram till ett avslut tillsammans med Maria Brochmann och Johansson. Målvakten kunde rädda ut bollen till en hörna, men den typen av anfallsspel bådar gott inför säsongen som kommer.

KIF Örebro blev begränsade av Djurgårdens ettriga försvarsspel halvleken igenom, men tog sig igenom linjerna och var nära på att skapa farligheter ett par gånger om efter målet. Backlinjen, framförallt ledd av kapten Matilda Plan som gjorde en monsterhalvlek, kunde dock se till att Katelin Talbert aldrig riktigt blev utmanad. En imponerande halvlek av bortalaget Djurgården, som såg ut att ha lärt sig mycket från försäsongens tidigare förluster.

Marcelo Fernandes har indikerat på att det är dags att börja sätta ett lag så smått, vilket syntes bland annat av att det endast gjordes ett byte i pausvilan. Märta Ankarcrona, till vardags i FA-19-laget, ersatte Nellie Lilja i mittförsvaret.

Tvåmålsskytten StinaLisa Johansson visade direkt i den att hon var sugen på att göra ett hattrick. Efter bara några minuter av den andra halvleken vek hon in från sin vänsterkant och avlossade ett skott, som tyvärr blockerades och gick över mål.

Matilda Plan fortsatte leda med exempel i den andra halvleken när hon lyckades blockera ett avslut under en lovande kontring från hemmalaget. Plan och resten av Djurgårdens försvar fick hantera en hel del anfall under inledningen av den första halvleken, där det får sägas att KIF Örebro hade spelövertaget. Målvakten Talbert hotades dock inte med skott på mål under den här perioden, vilket hon fick tacka sina lagkamrater för.

Djurgården slog av på takten under den andra halvleken, samtidigt som man disciplinerat såg till att hemmalaget hade svårt att skapa ett etablerat anfallsspel. Halvleken inleddes lite svajigt, men efter den första kvarten satte Djurgården klorna i de rödklädda likt hur de gjorde den första halvleken. Ett par hörnor blandat med ett långskott från Sessy Åsland var det mest anmärkningsvärda som producerades framåt under den här perioden.

I den 73:e minuten annonserades det att nyförvärvet Lucia Duras tog plats på högerkanten i stället för Zara Jönsson, som gjorde det bra matchen igenom. Några minuter senare äntrade Meja Staffanson och Olivia Ländin Sjöblom planen i stället för Louise Hvarfner respektive Maria Brochmann.

Det tog inte Ländin Sjöblom lång tid innan hon visade vad hon gick för. Anfallaren plockade ner en precis djupledspassning från högerback Lobanova och överlistade snyggt målvakten när hon gjorde Djurgårdens tredje mål i matchen.

Akademispelaren Elin Westlund och mittfältaren Agnes Hedman äntrade planen efter målet och ersatte tvåmålsskytten StinaLisa Johansson samt assisterande Alexsandra Lobanova.

Ländin Sjöbloms mål fick sätta punkt för en väl utförd bortamatch av Djurgården som tydligt växlar upp under försäsongen. Nästa match kommer om en vecka mot BK Häcken.

10 februari, lördag 15:00Behrn Arena