En poäng plockad mot Elfsborg

• 4 juli 2002

Fredagens match mot Elfsborg på Råsunda bör läggas till handlingarna snarast. Trots dominerande bollinnehav och dessutom en man mer på plan under större delen av matchen kom Djurgården inte längre än till en kvittering.

Det blev tumult redan efter någon minut, då Stefan Bärlin sprang fri utanför straffområdet och Elfsborgs målvakt Johan Wiland gick rakt på Bärlin. Den därpå följande frilägesutvisningen gav Djurgården övertag med elva mot tio spelare resten av matchen, något som visade sig vara svårare än förväntat att utnyttja.

Det blev visserligen en hel del Djurgården bollinnehavsmässigt sett, men även om chanserna fanns där var laget inte tillräckligt på tårna och spelet visade en loj sida där chanserna aldrig kändes tillräckligt farliga. Tempot var lika nedslående som stillastående.

Samuel Wowoah gjorde sin första match i Djurgårdströjan sedan övergången från Halmstad blev klar och han märktes en hel del. Efter en dryg kvart hade han en bra möjlighet att göra matchens första mål, detta sedan Kim Källström lagt en högerhörna till Stefan Bärlin som kom framrusande en bit utanför straffområdet. Bärlin serverade sedan Wowoah som placerat sig alldeles till vänster om målet. Nicken gick alldeles utanför.

Ett par minuter senare hade Wowoah chansen igen, efter en diagonal frampassning av Bärlin, men även denna gång gick bollen utanför.

Det närmsta Djurgården kom ett mål i den första halvleken var i matchens 25:e minut då Stefan Rehns vänsterhörna nådde Andreas Johanssons huvud. Nickbollen tog i stolpen och bollen dömdes inte vara inne.

Med tio minuter kvar av första halvlek gjorde Elfsborg en av flera kontringar och sjabbel i Djurgårdens försvar gjorde att Hasse Berggren ensam kunde ta sig igenom och från långt håll skjuta Elfsborg till ledning. Andreas Isaksson var långt ute och flaxade och kunde i det läget inte göra mycket för att rädda situationen.

Några minuter senare kunde det blivit 0-2 sedan Lars Nilsson lobbat i nättaket.

Även om Anders Jonsson i Elfsborgs mål fick en hel del att göra efter halvtid var det långt mellan de farligaste avsluten.
Och Elfsborg spelade smart, bevakade sin ledning genom att effektivt krympa Djurgårdens ytor.

Det blev till sist födelsedagsbarnet Andreas Johansson som kvitterade när 20 minuter av matchen återstod, sedan Stefan Rehn passat honom. Elfsborgs Anders Jonsson gick ut mot bollen, men Andreas hann före med huvudet och nickade med huvudets baksida in 1-1.

För övrigt gjorde inbytte Stefan Bergtoft en utmärkt insats i backlinjen. Denna kväll spelade han innerback, tidigare (i träningsmatchen mot Örebro i juni) har han också agerat bra som högerback.

Djurgårdens IF ? IF Elfsborg 1-1 (0-1)
(35) 0-1 Berggren
(72) 1-1 Johansson

Varning DIF: Johansson
Varning Elfsborg: Nilsson
Utvisning Elfsborg: Wiland

Publik: 10 912
Domare: Miro Ukalovic