"Basses" hattrick sänkte Sundsvall

• 31 okt 2015

Det blev en sprakande blårandig allsvensk avslutning där Sebastian Andersson stod för ett äkta hattrick när GIF Sundsvall besegrades med 4-2 hemma på Tele2 Arena.

Över 13 000 djurgårdare hade slutit upp på Tele2 Arena inför årets sista match i allsvenskan där DIF klev ut med en endaste förändring i startelvan: Kerim Mrabti var tillbaka som vänster yttermittfältare och passade även på att ta emot JK:s pris som ”Årets Järnkamin” innan avspark.

Matchen trummade igång lite trevande, vilket kanske inte var oväntat med tanke på premisserna, men i nionde minuten jublades det desto mer när DIF tog ledningen. Stefan Karlsson chippade fram bollen till Jesper Karlström som snurrade lite med sin back innan han lyfte in bollen till den för dagen stekhete Sebastian Andersson som nickade in 1-0.

Bortsett från målet var det en chansfattig första kvart även om Sebastian Rajalakso var framme med ett hyfsat skott när han försökte näta mot sin gamla förening. Men på läktarna var det bra tryck och ramsan Fredrik Stenmans järnkaminer/Arvidssons järnkaminer rullade över arenan i en välförtjänt hyllning av de två stora DIF-profilerna.

Matchen skulle dock ta fart och med halvtimmen spelad hade gästerna sitt dittills bästa läge när Lars Krogh Gerson lyfte en frispark strax utanför. DIF svarade med en farlig omställning efter att Hampus Nilsson parerat en frispark men trots en del fina möjligheter i anfallet ville inte bollen in. Strax därefter speedade Sam Johnson iväg i en ny farlig kontring men skottet gick utanför målramen.

Tempot drogs upp och nu var DIF på hugget, framför allt Sebastian Andersson. I 35:e tog ”Basse” skickligt emot en ganska hård pass i straffområdet från Stefan Karlsson, dämpade den och dunkade upp bollen i nättaket. Och det skulle komma mer…

Minuten efter bröt DIF ett av gästernas uppspel och bollen lyftes upp till Sebastian Andersson som nickskarvade vidare till Alexander Faltsetas. ”Falle” drev framåt medan ”Basse” drog sig mot bortre stolpen, inlägget var perfekt och hattricket fullbordades när ”Basse” distinkt nickade in 3-0.
– Det var ett riktigt skönt sätt att avsluta säsongen på med tre mål i en halvlek, sa en nöjd ”Basse” om sitt hattrick.

Komfortabel ledning i paus och Pelle Olsson var nöjd med utdelningen även om det fanns lite skönhetsfläckar i prestationen under de första 45 minuterna.
– Vi börjar bra fram till ledningsmålet, sedan har vi en slarvig period men avslutar halvleken bra med två väldigt snygga mål. Så totalsumman av första halvlek är en lite ojämn första halvlek med tre fantastiska mål och ledning 3-0 och då känns ju matchen nästan avgjord, summerar Pelle

Sundsvall var dock inget slag och inledde andra halvlek med att omgående reducera till 3-1 genom Johan Eklund efter lite blårandigt missförstånd i efterspelet till en hörna.

Men det var en temporär blipp i en annars välregisserad match där DIF sedan skulle rycka på nytt. I 51:a minuten drev Kerim Mrabti in i straffområdet och la över bollen till Sam Johnson som tog sig tid, måttade skott och placerade in bollen perfekt i vänstra burgaveln.

Även Kerim Mrabti var sugen på att bli målskytt men Tommy Naurin i Giffarnas mål stoppade Kerims avslut skickligt. I 58:e minuten fick sedan Jesper Arvidsson komma in för att få avsluta på planen inför hemmapubliken på Tele2 Arena. Ett populärt byte och DIF fortsatte att ösa på framåt där Sam Johnson följde upp med att pröva ett skott/inlägg ur snäv vinkel som var nära att styras in.

Pelle Olsson gjorde ett par byten till och Daniel Berntsen och Tino Kadewere kom in och den sistnämnde var ytterst nära att göra sitt första allsvenska mål när han frispelades av Sam Johnson. Naurin stod dessvärre i vägen med en grym fotparad. Sundsvallskeepern fortsatte sedan att storspela och tippade därefter Kevin Walkers luriga vänsterskott i stolpen och hann dessutom mota Sam Johnsons försök när denne skulle sätta returen.

Det var tungt offensivt DIF-tryck men det var istället giffarna som skulle få göra nästa mål och det var riktigt snyggt. Adam Chennoufi gick på avslut från distans och dundrade in bollen i vänstra krysset bakom en chanslös Hampus Nilsson.

DIF och publiken öste på hela vägen in i slutet i jakt på fler mål men slutresultatet stannade vid 4-2. En stark avslutning och Djurgården gick därmed över 50-strecket poängmässigt i tabellen vilket var ett antal år sen senast. Det blev även starkt rent känslomässigt när Jesper Arvidsson och Fredrik Stenman tackades av med banderoller, nostalgiska långfingrar och rejäla ovationer.

Summa summarum en mycket bra DIF-dag och Pelle Olsson var nöjd med det han fick se av sitt lag:
– Det var lite tekniska fel i mitten av första halvlek och jag tycker att vi kontrollerar matchen även om de reducerar tidigt i andra halvlek. Men vi kontrollerar resten och jag tycker att vi gör en bra match med snygga mål och roligt för Sebastian att få göra ett äkta hattrick, analyserar Pelle.

31 oktober, lördag 13:00Tele2 Arena