Blårandig målfest mot Sundsvall

• 1 okt 2017

Ett effektivt Djurgården bjöd på en rejäl urladdning på Idrottsparken när GIF Sundsvall pulvriserades med 5-0. En målfest som innebär ytterligare ett steg närmare Europa.

Det var två formstarka lag som drabbade samman på Idrottsparken under söndagen. GIF Sundsvall med fem raka obesegrade medan Djurgården hade en svit på sju raka som skulle komma att utökas till åtta. Det fanns en förändring i den blårandiga startelvan jämfört med senast där Tinotenda Kadewere tog plats i rollen som så kallad 10:a – ett lyckosamt drag skulle det visa sig.

Men det var hemmalaget som var hetast till en början när giffarnas anfallare Peter Wilson kom fri i tredje minuten, rundade Andreas  Isaksson och träffade stolpen. DIF svarade med bra bollrullande och några fina anfall men Sundsvall var svårforcerade och ständigt beredda att ställa om snabbt. Speciellt hemmalagets David Batanero skapade oro hos DIF med smarta passningar och tvingade även Andreas Isaksson till en viktig räddning i 17:e minuten.

Men det var Tino Kadewere som skulle tacka Özcan för förtroendet och bryta dödläget i matchen. En misslyckad rensning från Sundsvallförsvaret hamnade framför fötterna på Tino som drog till direkt. Tommy Naurin sträckte sig i sin fulla längd men kunde inte hindra Kadeweres högerkanon från att segla in  i mål.

Ett viktigt mål som gav fortsatt offensivt flow och ny utdelning. Några minuter efter rullade Felix Beijmo fram till Gustav Engvall som med en smart pass friställde Magnus Eriksson. Den blårandige skyttekungen var hur kylig som helst i avslutet och vinklade in sitt trettonde mål för året och det var 2-0 för DIF.
– Backlinjen stöter upp och jag kommer framåt men jag är på rätt sida. Vi mår jättebra av det målet och de får jobba i uppförsbacke. Det är som det ska vara när Djurgården spelar fotboll, sa ”Mange” till C More om målet.

En bra grund som sagt för Djurgården som dock inte kunde andas ut  än. Linus Hallenius var mycket nära att toucha in en boll och det tillkom även ett orosmoment i form av Jacob Une Larsson som gjorde sig illa i ljumsken i en situation och till slut tvingades till byte i 38:e minuten, (mer info om skadan följer på dif.se).

In på banan kom istället Niklas Gunnarsson och han och övriga försvaret fick jobba hårt omgående när Sundsvall tryckte på för en reducering. Men DIF redde ut anstormningen och kunde faktiskt fått ett tredje mål när Tino Kadewere var någon decimeter från att stöta in Othman El Kabirs vänsterinlägg på övertid.

Men ändå en behaglig ledning med två mål i halvtid även om Magnus Eriksson tyckte att det fanns mer att hämta ur laget.
– Vi kan växla upp några nivåer men vi leder med 2-0 så det är bra. Vi släpper igenom dem lite väl enkelt så att de får vända och vrida på oss så det gäller att steppa upp lite i försvarsspelet så kommer det gå bra det här, sa ”Mange” i pausen.

Inga byten för DIF inför andra och det behövdes inte heller. Pigge Felix Beijmo satte full fart framåt direkt med ett maxlöp i djupet a la Amartey, hittade Gustav Engvall som satte bollen tillbaka till Beijmo som dundrade in 3-0 för DIF i 47:e minuten.

Nu var det ketchupeffekt och efter en dribblingsraid från Tino Kadewere hamnade bollen hos Magnus Eriksson som kapades i straffområdet. Exekutör var givetvis ”Mange” själv som dunkade in en exemplarisk straff och därmed är uppe i fjorton gjorda mål i år.

Game over i praktiken men Gustav Engvall var inte nöjd med enbart assister och var nära att lirka sig igenom och sätta femman med timmen spelad. En annan som vill bjuda på mer var Haris Radetinac som bytte av El Kabir i 64:e minuten och omgående testade mer ett giftigt skott.

Ett ännu giftigare skott skulle dock komma och den här gången var det Jesper Karlström som var avsändare. Beijmo passade till ”Karlis” strax utanför straffområdet som tog emot bollen och dundrade upp den i Naurins högra kryss. En solklar kandidat till årets mål när säsongen 2017 summeras.
– Det var ett fint mål. Jag får en bra passning av Felix och väljer att ta med mig bollen och skjuta i bortre, sa Karlström till C More om målet.

Ett bortdömt offsidemål från Gustav Engvall, en jättechans där Kadewere sköt över i friläge och en mängd hyfsade chanser skulle DIF dessutom hinna med under resterande delen av halvleken.

Men 5-0 stannade siffrorna på vilket är Djurgårdens största seger i år och ett härligt steg vidare i jakten på spel i Europa. Jesper Karlström var nöjd med matchen och framför allt effektiviteten hos laget.
– Jag tycker att vi gör det hyfsat i första och det är bra att vi är effektiva, det har vi saknat lite i de tidigare matcherna. Sedan dödar vi matchen direkt i andra halvlek även om vi tappade matchen och var lite loja efter 4-0. Det är lätt att det blir så ibland men på det stora hela en bra genomförd match av oss, summerade Jesper Karlström efteråt.

Nu väntar landslagsuppehåll i två veckor innan DIF tar sig an de sista fyra omgångarna där hemmamatchen mot Häcken den 22 oktober blir en nyckelmatch och kanske en ny målfest. Se till att vara på plats då när jakten mot Europa fortsätter.

1 oktober, söndag 15:00NP3 Arena