Släkten är värst - som vanligt

• 9 juli 2016

Att ex-djurgårdare gör mål på Djurgården har tyvärr blivit mer regel än undantag. Norrköping tog hand om alla tre poängen på lördagen sedan Sebastian Andersson, DIF-spelare så sent som i våras, nickat in matchens enda mål på Tele2 Arena.

– Det var en jämn match även sett till statistiken och antal målchanser. Vi mötte ett lag som är väldigt skickligt på att ha en bred reportar i sitta anfallspel och lyckades hålla nere det vilket gav oss bra en chans att ta poäng, sa DIF-tränaren Pelle Olsson.

Djurgården återstartade Allsvenskan efter EM-uppehållet med Matchtröjans dag och en tuff uppgift i form av regerande mästarna på besök. Det optimistiska förhandssnacket visade sig vara mer än bara just snack då de blårandiga spelade piggt och inspirerat under den första kvarten. Redan efter 20 sekunder hade lagkapten Kevin Walker ett skottförsök utanför och innan den första minuten var över hade Jesper Karlström bokförts för ett skott, om än löst, på mål.

Hemmalaget fortsatte att sätta Norrköpings defensiv i arbete genom att anfalla på kanterna där Tim Björkström och Elliot Käck/Daniel Berntsen matade inlägg mot straffområdet. Michael Olunga nådde högst på en av bollarna men nickade utanför och när Björkström fick ett bra skottläge på en andraboll lyckades IFK-försvaret täcka till hörna.

Så småningom började Norrköping, utan nyligen sålde skyttekungen Emir Kujovic, att ta sig in i matchen genom att bland annat vinna en hel del andrabollar. I den 24:e minuten hade Christoffer Nyman halvlekens bästa målchans när han vann en duell med Omar Colley och sedan fick tag på returen på sitt eget avslut. Bollen var på väg över mållinjen men en blixtsnabb Elliot Käck hann dit i den sista tiondelen av den sista sekunden.

Sammantaget var första halvlek jämn vilket också syntes på statistiken (5-5 i avslut, 49-51 i bollinnehav). När den andra drog igång tycktes stora stora delar av publiken vara kvar i serveringsköerna och även på plan såg det aningen tveksamt och yrvaket ut. Det krävdes en rejäl rush av Elliot Käck för att Djurgården skulle kunna flytta upp spelet på gästernas planhalva. Matchen återgick då till att vara helt jämn under en period där både Michael Olunga och Alexander Faltsetas kom i bra skottlägen utan att träffa mål. Allra närmast var DIF när IFK-målvakten Andreas Vaikla enhandsräddade Amadou Jawos direktnick på Kevin Walkers vänsterhörna. Närmare ett mål än så skulle Djurgården inte komma denna regniga julilördag.

I minut 67 inträffade i stället det som så ofta händer med ex-djurgårdare i motståndarlaget. De gör mål. Den här gången var det dessutom en före detta Djurgårdshjälte vid namn Daniel Sjölund som stod för framspelningen. Sebastian Andersson, som även under sin tid i DIF visade att han är målfarlig om han får stå omarkerad i straffområdet, kunde enkelt nicka bollen utom räckhåll för Kenneth Höie, som tagit tillbaka platsen som förstamålvakt från Hampus Nilsson.

Efter målet bytte Pelle Olsson in i tur och ordning Mathias Ranegie, Tino Kadewere och Mihiali Mayambela vilket resulterade i några halvchanser mer än ett kompakt tryck mot motståndarmålet. Kadewere stod för en förstklassig räd på vänsterkanten som avslutades med att han sånär fick in bollen till Mayambela, men Norrköping skulle få med sig alla tre poängen hem till ”Peking” denna kväll.

– Vi möter ett lag som har haft en framgångsvåg medan vi inte riktigt är i det stadiet där vi har självförtroende i de avgörande lägena. Våra spelare jagar hela tiden medan Norrköpings spelare har axlarna lite längre ner och är mer avslappnade i offensivt straffområde, sa Pelle Olsson på presskonferensen som försenades av nye IFK-tränaren Jens Gustafsson utdragna segerfirande.

– Vi är väldigt glada över tre poäng här i dag, förklarade Jens Gustafsson.

9 juli, lördag 16:00Tele2 Arena