Företag

Efterlängtad urladdning mot Helsingborg

  • Herrar
  • A-lag
  • 22 maj 2016

Efter en period i motvind var det ett revanschlystet DIF som klev ut på ett sommarsoligt Tele2 Arena för att ta sig an Helsingborg. Med två viktiga tillskott tillbaka i startelvan i form av Haris Radetinac och Kevin Walker stärktes också förhoppningarna inför de 13 183 som fanns på plats på läktarna.

Klassiska ramsan ”full fart framåt, håll tätt bakåt” manade på laget från start och DIF inledde också starkt under de första tio minuterna. Stabil defensiv, stort bollinnehav och ett antal farliga inlägg förebådade det logiska målet som skulle komma i 12:e minuten:
Elliot Käck fick bollen på vänsterkanten och måttade ett perfekt inlägg till Sam Johnson som satte pannan till bollen och noterade sitt sjunde mål för säsongen.

Glädjen förbyttes dock snabbt i oro när Haris Radetinac trycktes ner i straffområdet kort därpå och blev liggande med händerna på sitt högra knä. Några minuter senare var dock Haris tillbaka på planen men tvingades ändå ta ett byte i 22:a minuten då Jesper Karlström kom in. DIF-läkaren Håkan Nyberg var försiktigt optimistisk angående skadan efter matchen:
– Det är samma knä som förra gången men det kändes bra när vi tittade på det. Men vi ska kolla upp det här i början av nästa vecka med en magnetröntgen, konstaterade Håkan efter matchen.

Innan bytet hade Omar Colley varit nära att utöka ledningen, men fick se sin nick efter en inläggsfrispark räddas på mållinjen av en HIF-försvarare.

Men DIF skulle fortsätta att föra matchen där Helsingborg hade svårt att etablera något eget spel och komma till avslut. Firma Berntsen/Käck var dock desto piggare och var mycket nära att bryta igenom i 31:a minuten och i efterspelet till hörnan som uppstod var Kevin Walker nära att lobbnicka in tvåan men Tomer Chencinski fick fingertopparna på bollen och tippade över ribban.

Det var ett stort spelövertag med klar fördel i avslut och 7-0 i hörnor, men endast 1-0 på resultattavlan i halvtid. Tyvärr blev det också ett övertag i antal påtvingade byten där Marcus Hansson tvingades kliva av inför andra halvlek med en känning i baksida lår och Jacob Une Larsson tog plats i den centrala defensiven.

DIF fortsatte sedan att ösa på med fin offensiv i andra halvlek och den alltid flitigt löpande Sam Johnson slet sig loss på vänsterkanten, spelade in till Daniel Berntsen som klackade till Alexander Faltsetas. ”Falle” lurade Chencinski med skottet men än en gång fanns en HIF-försvarare på mållinjen som rensade.

Daniel Berntsen var dock inte klar för dagen. I anfallet efter snappade han upp bollen på mittplan, drev framåt och dundrade in en klar kandidat till årets mål när det perfekta vänsterskottet borrade sig in i högra krysset.
– Det är bara sådana mål jag kan göra verkar det som. Jag testade med tre stycken på uppvärmningen så jag tänkte att jag skulle pröva under matchen om jag fick möjlighet, sa ”Berra” med ett garv efteråt.

2-0 till DIF inför ett kokande Tele2 Arena med blåränderna i förarsätet och i 61:a minuten var det bud på trean efter att Mathias Ranégie slitit sig loss i djupled, men skottet gick dessvärre decimetern över.

Helsingborg försökte få igång spelet och jobbade sig också in i matchen i jakten på en reducering. Men DIF-defensiven stod emot bra och avstyrde ett antal anfall innan skåningarna kunde leverera någon slutprodukt.

I 74:e var det dock snubblande nära när ett högerinlägg höll på att resultera i ett självmål. Hampus Nilsson reagerade dock blixtsnabbt och avstyrde, men trycket från gästerna blev allt mer kompakt. Inbytte DIF-bekantingen Micke Dahlberg hade nästa farlighet därefter men sköt strax utanför i ett bra läge.

Djurgården kunde dock sticka upp i enstaka farliga omställningar i samband med forceringen och med knappa tio minuter kvar stängde blåränderna matchen. Mathias Ranégie var arkitekten bakom målet när han först drev upp bollen i mitten, vinklade ut till en överlappande, nyss inbytt Jawo som spelade tillbaka till Ranégie. Denne hoppade sedan över bollen och bakom kom Jesper Karlström och måttade kyligt in 3-0 i Chencinskis högra hörn.

Game over och DIF kunde sedan i lugn och ro spela av matchen för att kamma in en väldigt efterlängtad trepoängare. Skönt för spelare, ledare och supportrar och Pelle Olsson var av förklarliga skäl mycket nöjd efteråt:
– Jag är otroligt imponerad av spelarnas insats, de var helt grymma. Mentalt hanterade de situationen genom att gå ut och spela bra i ett utsatt läge. Man kan ju försvara sig i ett sånt här läge men de gick ut och spelade och gjorde ett fint mål. Sedan har vi några fler bra anfall, inte så mycket heta chanser men struktur och bra koncentration i laget. Vi visste att den här matchen skulle vara knepig för oss rent fysiskt, men i ledning så blir man ju lite starkare. Att spela måndag-torsdag-söndag i det här skedet på säsongen, med det här spelprogrammet, är minst sagt en prövning. Så vi visste att andra halvlek skulle bli tuff för oss och när vi dessutom var tvungna att göra två byten på Haris och Mackan så var vi i en knepig situation. Men 2-0-målet gör ju att våra krafter stärks och deras vittring blir lite mindre. Att vi sedan lyckas hålla tvåmålsledningen och kan göra ett kontringsmål är viktigt för oss. Så för att summera är jag otroligt imponerad av spelarnas fysiska kämpatag och deras mentala styrka i det här läget. Ett otroligt stort beröm till hela laget rakt igenom, summerar Pelle.

22 maj, söndag 17:30Tele2 Arena

DjurgårdenHelsingborgs IF
3-0 (1-0)

  • MålskyttarSam Johnson 12'Daniel Berntsen 52'Jesper Karlström 84'
  • Domare Glenn Nyberg
  • Publik 13183 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat