Djurgården överlägset på Olympia

• 13 juli 2015

Trots hela 19-1 i avslut blev det bara ett Djurgårdsmål på Olympia på måndagskvällen. Rättvist nog räckte inhopparen Nyasha Mushekwis nicktouch, drygt 20 minuter före slutsignalen, till tre poäng.

– Det var lite av en turträff, sa ”Super-Mush” efter sitt elfte allsvenska mål för säsongen. Träffen på Daniel Berntsens högerhörna var mycket knapp, men det var tillräckligt för att äntligen spräcka nollan hos Pär Hansson i Helsingborgsmålet. Under matchen träffade Djurgården målställningen inte mindre än tre gånger och antalet avslutet (19 mot ett för HIF) vittnar om en total dominans.

Djurgårdens svit av matcher utan förlust blev därmed tolv till antalet efter den solida insatsen borta mot Helsingborg på Olympia.  Bortamatch på Olympia känns på förhand alltid som en svår uppgift. En titt på de senaste årens resultat visar att det stämmer. Senast Djurgården vann borta mot Helsingborg var 2009, en ack så viktig seger då den räddade chansen till fortsatt allsvensk existens via kvalspel. Sex år efter den viktiga vinsten var det dags för nästa trepoängare. Blåränderna gjorde en mycket bra insats på Olympia och hade full kontroll på händelserna från första avspark fram till det att domaren blåste av matchen. 19-1 i avslut och 11-1 i hörnor är siffror som tydligt visar Djurgårdens övertag.

– Vi jobbar hårt tillsammans. Även i de matcher där vi har varit på topp har vi vår arbetsinsats varit bra. Det var en svår match så jag tycker att vi gör en riktigt bra insats, sa Nyasha Mushewki.

Matchens första kvart var jämn med visst spelmässigt övertag för Djurgården. Enda målchansen som skapades var Jesper Arvidssons nick över efter en dubbelhörna i nionde minuten. I takt med att minuterna tickade på i den första halvleken tog Djurgården över mer och mer av spelet. Ett par bra chanser skapades men några mål blev det inte. Närmast att hitta rätt var Kevin Walker som med ett långskott prickade stolpen i mitten av halvleken.

Helsingborg skapade inte mycket under de första 45 minuterna, Först i halvlekens näst sista minut var det nästan farligt i Djurgårdens straffområde. En hörna från vänster skapade viss oreda i försvaret.

– Helt okej insats. Vi för större delen av halvleken men den lilla skärpan saknas. Det gäller att få in bollen, säger stolpskytten Kevin Walker till CMore i halvtidsvilan.

Hemmalaget gjorde två byten till den andra halvleken och Djurgården ett. Jesper Arvidsson tvingades lämna matchen och ersattes av Elliot Käck på vänsterbackpositionen. Till en början jämnade det ut matchbilden, men precis som i den första halvleken blev det mer och mer Djurgården ju längre halvleken led.

En kvart in i den andra halvleken byttes Nyasha Mushekwi in i stället för Amadou Jawo. Djurgårdens hade då skapat sig ett bra spelmässigt övertag och chanser började skapas. Emil Bergström hade ett läge och Mushekwi ett annat innan matchens första och enda mål gjordes. Daniel Berntsen slog en av många hörnor från höger och högst på den var Nyasha Mushekwi.

Från matchminut 60 och fram till slutsignalen hade Djurgården en spelmässigt väldigt stark period. Förutom målet och de chanser som redan nämnts hade Daniel Berntsen en kylig lobb i ribban, Haris Radetinac ett skott i stolpen och Sam Johnson ett bra läge från nära hål. Det enda i spelet som fanns att anmärka på var effektiviteten – eller snarare bristen på den. Försvarsmässigt hade Djurgården full kontroll på hemmalagets försök att åstadkomma en kvittering och sällan har en ettmålsledning känts så trygg som denna härliga kväll på Olympia.

– Vi har ett tydligt grepp i första men är inte tillräckligt tydliga. Sedan gör vi mål på hörna. Vi spelar med självförtroende, vågar hålla i bollen, breddar och fyller på, sa Djurgårdens tränare Pelle Olsson belåtet.

Helsingborgs tränare var av naturlig skäl inte lika nöjd:

–  Vi är inte med över huvud taget sett över 90 minuter, sa ”Henke” Larsson.

Efter segern är Djurgården kvar på fjärde plats i tabellen men avståndet till serieledarna IFK Göteborg har nu krympt till fem poäng.

13 juli, måndag 19:05Olympia