Två mål från Olunga sänkte Helsingborg

• 27 okt 2016

Två mål från Michael Olunga och storspel från Kenneth Höie såg till att DIF studsade tillbaka med besked och plockade tre sköna poäng på bortaplan mot Helsingborg.

Det var två lag som båda var på jakt efter tre mycket viktiga poäng som klev ut på Olympia under torsdagskvällen. För Djurgårdens del blev det några omstruktureringar jämfört med startelvan senast mot J Södra där Kenneth Höie var tillbaka i målet, Kebba Ceesay tillbaka på högerbacksplatsen, med kaptensbindel, och där Michael Olunga, Jesper Karlström, Daniel Berntsen alla fanns med från start.

Mark Dempsey efterlyste inför matchen att ”laget skulle studsa tillbaka och visa karaktär” och anfallsparet Tino Kadewere och Michael Olunga inledde också med att gå upp i stenhård press direkt efter avspark. En bra signal för laget och i femte minuten kom ett fint läge för Olunga efter en pass från Kadewere. Skottet gick rakt på Tomer Chenchinski i HIF-kassen den här gången, men det skulle komma mer från ”Ingenjören” längre fram.

Hemmalagets första chans följde sedan i 12:e minuten när Jordan Larsson drog iväg ett farligt vänsterskott som landade ovanpå målburen. Strax därpå var det nära igen för Larsson som fick måtta utanför straffområdet men bollen smet en bit utanför Höies stolpe.
Helsingborg var inne i en bra period nu och Kenneth Höie kom ut fint minuten efter och parerade Anton Wedes friläge på vänsterkanten.

För Djurgårdens del mattades energin något efter hand och förutom några distansskott från Jesper Karlström blev det inte alltför mycket producerat framåt. Men i 26:e blixtrade Alexander Faltsetas till. Efter ett fint förarbete av Olunga fick ”Falle” bollen strax utanför straffområdet, siktade noga men skottet stoppades av ribban bakom en ställd Chencinski.

Ställd blev Chencinski på nytt kort därpå när han kom ut för sent i en utrusning och lät Tino Kadewere påpassligt sno åt sig bollen. Tino hittade sedan Michael Olunga i boxen som kunde pricka in bollen i ett obemannat HIF-mål.

Stort jubel bland de tillresta DIF-supportrarna och med ledning i ryggen fick Djurgården tag i spelet igen och hade bra kontroll på matchen även om Mikael Dahlberg oroade i slutminuten. Men även DIF sniffade på mål precis innan paus när Berntsen skarvade Magnus Erikssons inlägg mot bortre hörnet, den här gången fanns Chencinski på plats och räddade.

Viktig ledning i halvtid för DIF och en rättmätig sådan, ansåg Magnus Eriksson:
– Vi leder rättvist, tycker jag. Vår nivå är bättre än sist, precis som den ska vara idag. Vi har kontrollen på matchen, men de är farliga i sina omställningar och det måste vi se upp med, sa Mange till C More i pausen.

Nivån var fortsatt bra i andra halvlek och det var nära utökad ledning direkt i andra när Tino Kadewere stod för en mycket fin aktion och löpte sig fri på vänsterkanten. Tyvärr nådde inte sista passen fram till en framrusande Michael Olunga.

Jordan Larsson fortsatte att hota framåt men DIF fortsatte att jobba hårt defensivt och Jesper Karlström vann mycket boll på mittfältet. Men i 65:e minuten var dock inte bevakningen på plats när Peter Larsson fick nicka in 1-1 för Helsingborg i efterspelet av en hörna.

Men den gamla klyschan om ”att vara sårbar precis efter ett mål” fick ny relevans i anfallet efter. Kebba Ceesay skickade in ett inlägg från höger och där reste sig Michael Olunga som ett fyrtorn i straffområdet och skallade mycket vackert in sitt andra mål för kvällen.
– Det handlar alltid om tajming och jag tycker att jag har lyft mitt huvudspel mycket tack vare min personliga tränare Hugo (Berggren) . Vi har jobbat mycket med det och idag gav det utdelning, sa Michael till C More om segermålet.

Ett tredje mål var på gång direkt efter när Berntsen löpte sig fri djupled, men en uppoffrande backinsats från HIF-försvaret stoppade sista passen.

Det var fortsatt bra tryck från DIF och både Kevin Walker ch Mihlali Mayambela kom in med kvarten kvar medan HIF jagade poäng för sin överlevnad i Allsvenskan. Helsingborg växlade upp och nära var det när Mikael Dahlberg skarvnickade ett vänsterinlägg. Kenneth Höie fanns dock på plats med en fin räddning vid stolproten. Strax därefter fick norrmannen briljera på nytt efter ett tungt skott av Wede. HIF fortsatte att forcera och Bradley Ralanis inspel smet lyckligtvis förbi alla framrusande hemmaforwards.

Mer oro för DIF blev sedan det när Tino Kadewere fick ledas av planen efter en kollision med Chencinski för att ersättas av Amadou Jawo i 85:e minuten. Mer info om Tinos status kommer på dif.se så fort besked finnes.

Mot slutet fick Höie briljera ännu en gång när Martin Christensen sköt från nära håll och DIF-keepern bjöd på en fin uppvisning av sina kunskaper inför den stundande avtackningen på måndag när DIF möter Häcken i sista hemmamatchen.

En liten besk eftersmak fick dock Olungas drömkväll när han mot slutet drog på sig sin tredje varning för i år i och med att han drällde med en boll efter avblåsning.
– Jag trodde inte att jag skulle få ett gult kort utan ville bara hålla i bollen lite grann. Det var synd men de andra killarna i laget kommer att se till att de blir en stark prestation av oss på måndag mot Häcken. Annars tycker jag att vi gjorde en riktigt bra match och kom tillbaka som vi skulle efter matchen senast, sa Michael och han var dessutom mycket nära att fullborda ett hattrick i slutminuterna, men skottet täcktes till hörna.

Summa summarum en stark och upplyftande insats av Blåränderna som bådar gott inför måndagen då sista hemmamatchen för i år väntar mot Häcken. Var på plats och stötta laget och se till att Kenneth Höie får en värdig avtackning i sitt sista framträda på Tele2 Arena.

27 oktober, torsdag 19:00Olympia