Bergtoft och Birres Vinsta är ett av västerorts många DIF-fästen

I dag har Djurgårdens Mini-Camper ett uppskattat samarbete med Vinsta skola, men de blårandiga banden sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Inkilat mellan Vällingby och Spånga ute i västerort ligger Vinsta, ett område uppdelat med både industrier och bostäder. Vinsta var tidigare precis som stora delar av Västerort en del familjen Bondes ägor på Hässelby slott men blev som en del av Vällingby uppköpt av Stockholms stad 1949. Vällingby med sin ABC-modell (Arbete, Bostad och Centrum samlat i ett område) var arkitektoniskt mycket nytänkande och bland annat inspirerades Brasiliens huvudstad Brasilia av Stockholmsförorten.

På Vinsta skolgränd 3, 16.7km från Alberget 4A, ligger Vinstaskolan Östra som är F-5-delen av Vinsta grundskola. Skolan startades 1953, samma år som Sverige blev världsmästare i ishockey för första gången. Självklart med tunga Djurgårdsnamn som Lasse Björn, Bröderna Tvilling, Sven Tumba och Lill-Lulle Johansson på isen.

Närområdet har en stark idrottstradition med derbydödaren Stefan Bergtoft lirandes i lokala Kälvesta IoF fram tills att han var 17, för att sedan gå till närliggande Spånga IS, en förening där även Emil Bergström och Birre Eklund spelat. Närliggande Bromstens IK är herrlagets Oscar Petterssons moderförening.

Nuvarande skolbyggnad uppfördes 1969 efter ritningar av arkitekten Sven Burholt, för övrigt samma år som Djurgårdaren Olof Palme blev stadsminister i Sverige. Skolan arbetar idag med en hälsoprofil och med hög elevdelaktighet, vilket avspeglar sig i hur barnen stöttar och hjälper varandra framåt. Utifrån hälsoprofilen blir samarbetet med Djurgården logiskt och skolan säger att styrkan med samarbetet är just hur många barn som tidigare inte vågat ta plats på bollplanen nu vågar det. Fler barn i rörelse helt enkelt – vilket är själva idén med Djurgårdens Mini-Camper.

För Djurgården Fotboll är möjligheten att få vara med på resan när vår älskade huvudstad utvecklas lika fantastiskt i dag som det varit från starten 1891. Vår historia är Stockholms och Stockholms historia är vår. Vi ser fram emot att skapa än mer rörelse tillsammans på Vinsta Skolan Östra under hösten!

Du vet väl att du kan stötta Djurgårdens arbete med att sätta barn i rörelse via Swish? Swisha valfritt belopp till 123 222 2644. Betalningen måste märkas med "Mini-Camper”.

Läs mer om Mini-Camperna här.

Senaste nytt
Fler nyheter