DIF och Djurgårdsfästet Vasastan hör ihop sedan över 100 år
- Vår Stad
- 25 okt 2019
Vasastan och Djurgården har vuxit fram tillsammans sedan slutet på 1800-talet och det finns fullt av Djurgårdsberättelser i stadsdelen
Som stadens sista utpost mot grannkommunen i norr sträcker Vasastan ut sig med sina gator, torg, och kvarter. Det är klassiska stockholmsadresser som Rörstrandsgatan, Upplandsgatan, och Odengatan, torg som S:t Eriksplan, Vanadisplan, Odenplan och Sveaplan samt anrika kvartersnamn så som Atlasområdet, Röda bergen, Sibirien och det just nu expanderande Hagastaden. Stadsdelen har fått sitt namn efter Vasagatan som i sin tur fått sitt namn från statyn över Gustav Vasa som står framför Riddarhuset.
Vasastan och Djurgården har vuxit fram tillsammans sedan slutet på 1800-talet och det finns fullt av Djurgårdsberättelser i stadsdelen. Den första stadsplanen togs fram 1880 då området söder om Odengatan började bebyggas, Birkastan byggdes 1902-1912, Röda bergen 1916-1927 och Atlasområdet 1925. Under den här perioden vann Djurgården Fotboll SM-Guld fyra gånger (1912, 1915, 1917, 1920) och Hockeysektionen grundades 1922.
Inga Gentzel föddes i Vasastan 1908 och hade en framgångsrik friidrottskarriär med bland annat fem SM-guld på 800 meter. Den OS-tävlande Djurgårdaren var även världsrekordshållerska på distansen en tid – den första svensk kvinnan som satte ett världsrekord i friidrott. Född 1937 och uppvuxen på Tomtebogatan var Djurgårdaren och Tipsextra-legenden Lars Gunnar Björklund (1937-2012) och samma år föddes den skönsjungande Djurgårdaren Svante Thuresson (bilden högst upp i artikaln) i stadsdelen.
I dag håller en av de mest framgångsrika Djurgårdsföreningarna, Djurgården Boxning, till här och Vasaparken är ett populärt tillhåll för Djurgårdare att både lira boll i på sommaren och snöra på sig skridskorna vintertid. Samt att samlas inför matcher som spelas i Stockholms grannkommuner. Djurgårdarna i Vasastan kan även med enkelhet ta sig till samtliga arenor där Djurgården spelar på hemmaplan. Med gröna linjen tar det 15 minuter till Tele2 Arena och Hovet, buss 4 är vid Stockholms Stadion på 10 minuter och buss 6 till ungdomssektionen på Hjorthagen på under 20 minuter.
I direkt anslutning till parken ligger Dalagatan. Här bodde Astrid Lindgren och åtskilliga fantasifulla berättelser har präntats ner på adressen. Ytterligare ett par hundra meter ner för vägen, mitt emot Sabbatsbergs sjukhus, ligger Lilla Adolf Fredriks skola. Skolan startades som flickskola 1847 under namnet Åhlinska skolan och har legat på adressen sedan 1908.
I dag är det en F-6-skola med drygt 400 elever i 15 klasser. Skolan lägger särskild vikt vid att skapa respekt- och trygghetsskapande möten och som en del i detta har fysisk aktivitet identifierats som särskilt viktigt genom skolans satsning "Skola i rörelse”.
Skolans samarbete med Djurgården ser till just detta behov, att eleverna rör på sig samt att rörelsen blir lustfylld. Djurgårdsledarna möter eleverna på rätt nivå och betonar att det viktigaste inte är att vinna, utan att känna rörelseglädje och ha roligt! Detta i form av Djurgårdens Mini-Camper som besöker skolan en gång i veckan.
Utöver rörelsefokus lägger också skolan, som faktiskt ligger vägg i vägg med Adolf Fredriks musikklasser, lite extra fokus på just musiken. Varje år arrangeras en stor konsert i Filadelfiakyrkan vid Rörstrandsgatan där eleverna får visa upp sina framsteg i ämnet. Konserten blir alltid slutsåld och skulle utan problem kunna sälja slut det dubbla. Vem vet – fortsätter samarbetet som det ser ut nu kanske vi får upplåta Tele2 för en konsert framöver…
Du vet väl att du kan stötta Djurgårdens arbete med att sätta barn i rörelse genom Swish? Swisha valfritt belopp till 123 222 2644. Märk betalningen med Mini-Camper.
Läs mer om Djurgårdens Mini-Camper här.