Linje 19 tar Djurgårdare från Hässelby till Hovet – två starka DIF-fästen
- Vår Stad
- 10 okt 2019
Djurgårdens Mini-Camper samarbetar med Maltesholmsskolan i Hässelby – en slutstation på tunnelbanelinjen men en startpunkt för många barn att hitta mer rörelse i vardagen.
Hässelby slott byggdes år 1650 och på dess ägor växte under 1950-talet det moderna Hässelby Gård, Hässelby Villastad och Hässelby strand fram. Från början kallades området Maltesholm, efter en liten gård – på den tiden kallad lägenhet – i området. Områdets detaljplaner togs fram 1952-53 och tunnelbanan invigdes 1958 (då Djurgården tog SM-Guld i hockey).
Hässelby Slott. Foto: Bengt Bäverman.
Med på invigningståget fanns dåvarande borgarrådet Helge Berglund som även var ordförande i Svenska ishockeyförbundet. Som ordförande och borgarråd var han även drivande i att Hovet byggdes, och kanske fanns det en tanke med att tunnelbanelinjen från Hässelby sträcker sig hela vägen till hockeyarenan i och med tunnelbanestationen Globen. Linje 19 närmare bestämt, som ju också besjungs i Thåströms låt Brev till 10:e våningen, då visserligen med Rågsved som förmodad slutstation.
I dag, med Tele2 i samma område, kan de 185 medlemmarna i Djurgården Fotboll som bor i Hässelby åka direktlinje till Djurgårdens matcher året runt.
I Hässelby är även landslagsmannen och Djurgårdaren Albin Ekdal född. Bland dagens Djurgårdare återfinns utlånade talangerna Joseph Ceesay och Besard Sabovic – båda bördiga från Hässelby.
Hässelby är ett område som levererat klassiska Järnkaminer som Tommy Mörth (född 1959, året vi tog SM-guld i både hockey och fotboll). Faktum är att åren 1956-1961 var en riktig Djurgårds-era med fyra SM-guld i hockey och ett i fotboll. Det var även under den här tiden som Maltesholmsskolan byggdes, en F-6 skola med cirka 440 elever.
Skolan har torpet Maltesholm i sin logotyp och i dag arbetar skolan hårt för att locka till sig och bibehålla positiva och engagerade pedagoger som ser varje enskild elev. Skolan arbetar på månadsbasis med Stockholm Stads rörelsesatsning "Spring i benen" där alla elever, från F-klass till årskurs 6, deltar i allt från Skoljoggen till zumba. Det är i den här satsningen som Djurgården Fotboll kommer in i bilden.
Genom att stötta och hjälpa skolan med att sätta fler barn i rörelse under fritidstid kan elever som annars inte deltar i föreningsidrott få chansen att spela fotboll. Skolan har även en större satsning under Maltesholmsskolans dag där bland annat pedagoger och eleverna i årskurs 6 utmanar varandra i en fotbollsmatch med kostymtema.
För oss på Djurgården Fotboll är det så klart glädjande att få verka i en del av staden som vi haft kopplingar till sedan dess moderna historia började och vi hoppas kunna bibehålla och ytterligare utveckla våra starka band till västerort framöver.
Du vet väl att du kan stötta Djurgårdens arbete med att sätta barn i rörelse genom Swish? Swisha valfritt belopp till 123 222 2644. Märk betalningen med Mini-Camper.
Läs mer om Djurgårdens Mini-Camper här.