Företag

1970-1979

Det första decenniet.

1970

När Stockholms stadslag mötte Skåne (5–1) och Närke (2–1) var fem spelare från Djurgården uttagna. Den uppmärksammade kvintetten bestod av Anneli Hellberg, Stina Andersson, Ulla Bjerkhaug, Yvonne Kammeryd och Eja Magnusson
   
1970 var även i övrigt ett märkesår för damfotbollen. Det året spelades ett inofficiellt VM i Italien. Där deltog Italien, Danmark, England, Mexiko, Österrike, Schweiz, Tjeckoslovakien och Västtyskland. Danmark vann turneringen genom att i finalen besegra värdnationen med 2–0.
   
Det danska laget utgjordes av klubblaget BK Femina från Gladsaxe. Den 4 augusti ställdes Femina sedan mot en svensk kombination i något som var den första, men än så länge inofficiella, damlandskampen för svensk del. Matchen gick på BK Frems arena Valby Idrætspark och var egentligen en förmatch till mötet Alliancen–Arsenal. Danmark (Femina) vann med 2–1 mot ett svenskt lag som hämtat sina spelare från fyra klubbar – Öxabäcks IF i Västergötland samt de skånska Eslövs IK, IFK Malmö och Trelleborgs FF.
   
Det svenska laget bestod som synes av spelare från det absolut bästa laget just då (Öxabäck) samt från närbelägna klubbar. Kvalitetsmässigt hade spelare från Djurgården säkerligen kunnat platsa i den svenska kombinationen. Men resan hade kostat.
   
Vad gäller Djurgårdens lag för året kan sägas att två spelare – Sirpa Väyrynen och Yvonne Kammeryd – hämtats från bandylaget, där de säsongen 1969/70 bidragit med 30 respektive 15 mål.
 
Stockholm Klass 1
Djurgårdens IF                                       8            7     1     0         66–  2         15
IK Göta                                                      8            7     1     0         38–  4         15
Hammarby IF                                         8            4     2     2         20–  6         10
Tyresö IF                                                  8            4     2     2         19–  8         10
IK Tellus                                                    8            3     2     3         20–16            8
IFK Täby                                                    8            4     0     4            8–39            8
Gröndals IK                                             8            2     0     6            8–43            4
Vällingby AIK                                          8            1     0     7            8–34            2
IFK Bagarmossen                                  8            0     0     8            3–36            0
 
Spelartruppen
 
Målvakt
Anneli Hellberg
 
Utespelare
Christina Andersson
Yvonne Andersson
Monica Bergman
Ulla Bjerkhaug
Anne Eriksson
Yvonne Kammeryd
Siv Karlsson
Eja Magnusson
Agneta Pettersson
Angelie Robén
Eva Wendt
Kicki Westin
Sirpa Väyrynen
 
Tränare Claes Bergwall

 

1971

Det här året fick Djurgårdens damlag en förfrågan från journalisten Monika Johansson på Saxons Veckotidning. Monika ville veta mera om damfotboll och det mynnade ut i att hon spelade en match med laget. Här är den osannolika historien i sin helhet (Ur Saxons 18 september 1971):

Vi vann med 10–0 trots att jag var med …

Kvinnlig fotboll håller på att bli en stor sport. Vi lät en reporter gå med i en klubb och börja träna för en plats i A-laget. Här är hennes skakande rapport …

...Det var jag som var högerback när Djurgårdens damfotbollslag vann en seriematch med 10–0 nyligen.
       Jag vill inte påstå att jag hade särskilt stor del i att vi gjorde så många mål och heller inte i att vi höll nollan, men jag var i alla fall med i det segrande laget!


       Jag kanske kan få berätta hela historien från början?
       Det började med att chefredaktören för den här tidningen fick för sig att jag skulle kunna bli fotbollsproffs på några veckor.
       Vid det laget visste jag ingenting om fotboll. Inte ens teoretiskt. Jag läste emellertid pliktskyldigast igenom det som skrivits om damfotboll, löste medlemskort i Djurgårdens IF och infann mig till kvällsträning.
       Jag tränade hårt hela passet och sökte sedan upp tränaren Klasse Bergwall för att antyda att jag nog egentligen var mer för seriematcher än för träning.
       Han tog det som en man, förklarade lugnt att det nog är svårt att bli stjärna över ett träningspass och att konkurrensen är mycket hård.
       Han tyckte i alla fall att jag skulle ”hänga med” vid nästa seriematch. Jag behövde inte klä om och så, men det kunde ju vara trevligt att uppleva stämningen.
       När jag kommer in i omklädningsrummet på Söderstadion i Stockholm möts jag av en märklig syn. Flickorna är omklädda och klara för den viktiga matchen mot Hammarby.
       Nu står alla hopkurade i en ring och laddar upp. Det låter så här:
       – Ska vi ge dom?
       – Jaaa!
       – Ska vi vinna?
       – Jaaa!
       Jag står visserligen utanför uppladdningsringen och är dessutom alldeles ny i gamet, men det kan inte hjälpas, redan nu känner jag mig lätt blårandig på bröstet.


       Flickorna bara loss i en nyhetsramsa mot ”Bajen”. Tränaren Klasse (Bergwall) ger korta taktikorder:
       – Vi spelar fyra-två-fyra. OK?
       Och vi strömmar ut på planen. D v s jag sätter mig på bänken vid sidlinjen.
       Hammarby i gröna tröjor och vita byxor. Djurgårn i blårandiga tröjor och mörkblå byxor. Signalen går. Spelet kan börja. Det är småkallt och spelet går trögt. Några enstaka åskådare kurar på de enorma läktarna. Första halvlek blir ganska odramatisk.
       Efter 25 minuters spel kommer första målet. Sjuan Ulla störtar fram och slår en passning med adress mål! Jubel i de egna leden. Jag befinner mig plötsligt hojtande och tjoande nästan inne på plan. Jag som till helt nyligen varit fullkomlig idiot på fotboll och aldrig haft en tanke på att sitta på en iskall bänk i plus fyra grader i över en timme och glo på tjugotvå muskelknippen som rusar runt på en gräsmatta och jagar en boll …
       En kort svindlande sekund av känsloutbrott. Ulla drar upp strumpan på högerbenet och matchen fortsätter. Åtminstone en Djurgårdare sitter på läktaren.
       – Heja Djurgården, ropar han.
       Heja Bajen, svarar det från andra sidan. Och så blir det tio minuters paus. Fotbollstjejer spelar bara en halvtimme.
       Omklädningsrummet liknar slaget vid Lützen. Femman Stina får en våldsam hostattack och någonting varmt att dricka. Marlene kan inte fortsätta spela. Hälsenan orkar inte mer. Ulla står i centrum och kommenterar målet:
       – Det var Hammarbynians fel. Hon slöade till och jag såg min chans.


       Bästa Djurgårdaren är inte med idag, Agneta Pettersson. När fotbollsuppköparen Franco Rosi från Italien besökte Sverige i somras kastade han lystna blickar på bl a Öxabäcks Maj Gunnarsson, Kronängs Elisabeth Eriksson och Djurgårdens Agneta. Tyvärr rann det ut i sanden.
       – Det vore kul att bli proffs, tycker Ulla. Men det är för dåligt betalt.
       Det är ett frenetiskt ingnidande av liniment och omlindande av elastiska bindor och så är laget fit for fight igen. Yvonne, Ulla och bolltrollaren Sirpa i kedjan. Nu är det mera flyt i spelet. I matchens elfte minut blir det kritiskt. Tvåan Kicki går omkull och blir liggande. Avbytare fattas. Det rycker i mitt högerben, men hela Djurgården omringar henne och hon reser sig. Stort jubel igen medan jag besviken sätter mig på bänken.
       Tio minuter före full tid fälls en Hammarbyspelare och det blir straff. Stor spänning. Bajen-tolvan, en liten vesslesmidig tjej, tar sats och skjuter stenhårt … och bollen går över. Puh!
       Nu får ”Bajen” blodad tand. Spelet är på vår planhalva. Skott efter skott viner mot mål, men Anneli gör fenomenala räddningar, gång på gång. Fortfarande 1–0!
       Jag har bitit ner alla naglar när slutsignalen går. Vi vann! med 1–0. Hurra!

    
Jag får spela!
Ett par dagar senare ringer Klasse. Jag får vara med och spela mot Gröndals damlag! Uttagen! Nu ska här spelas för kung och fosterland!
       Det är en regnig lördag på Aspuddens idrottsplats. Jag är utrustad med splitternya fotbollsskor med olycksbådande tretton dubbar och djurgårdenfärgade byxor.
       Vi joggar runt planen. Stina, som är skadad idag, ger mig en liten fotbollslektion.
       – Om du ska skjuta rakt slår du med fotens insida. Vill du ha skruv sparkar du snett framifrån. Vill du ta ner en hög boll nickar du eller använder insidan av knät, eller dämpar den med foten.
       – Tackla får man inte göra hur som helst. Du får inte knuffas eller lägga krokben. Bara trycka emot.
       – Nähänä.


       Gröndalingarna börjar droppa in på plan samtidigt som regnet tilltar. Men humöret är det inget fel på. Gröndal ligger inte särskilt bra till i serien och vi blir varken bättre eller sämre än tvåa.
       Ulla, Yvonne och Sirpa spelar i kedjan. Från första till sista minut håller vi en hård press på Gröndal som inte visar någon styrka i guldklass precis. Ett tjugotal tappra åskådare bestående av släkt och vänner sitter under tak på serveringen vid planen.
       Jag förpassas till högerback, en ganska ofarliga syssla idag.
       Anneli som annars står i mål forsar omkring som en ångvält och mejar ner motståndarna. Målen regnar in. I halvlek står det 5–0 till oss.
       I pausen bjuds det på varm saft och liniment. Och efter tio minuter börjar vi igen. Jag intar min plats som högerback något desillusionerad. I första halvlek fick jag faktiskt en tå på bollen. Men nu ska det bli annat av!
       – Yvonne, bollen är din. Dra på nu, ekar det från sidlinjen. Klasse övervakar och kommenderar. Yvonne gör en fin dribbling förbi Gröndalsförsvaret och slår bollen perfekt i nät. 6–0!
       – Ja, det är bra, ropar Klasse. Minst fyra mål till!
       Plötsligt befinner jag mig mitt framför bollen. Gröndal har fått in ett anfall och jag måste försvara. Hjälp! Hur gör man? Lilla tian slinker förbi mej, fråga mig inte hur. Jag springer så fort som jag aldrig har sprungit förr i hela mitt liv. Men benen vill inte. Lårmusklerna låser sig otränad som jag är.
       Det känns som en mardröm. Det här skulle vara mitt livs insats inom fotbollen och jag kommer ingen vart. Tack och lov så kommer vänsterbacken rusande och stoppar anfallet och Siv kniper bollen.
       Från och med nu är jag helt invalid. Benen vägrar och jag bävar varje gång bollen drar sig mot mitten, Samtidigt får vår centerhalv en fotskada och vill helst hoppa av. Men vi har ingen avbytare.
       Målen fortsätter att regna in och regnet fortsätter att falla. Sirpa gör mål. Ulla gör mål. Yvonne gör mål. Anneli gör mål. Vid slutsignalen står det 10–0.
       Uppställning, hurrarop och ta i hand. Matchen är slut. Och jag också. Kan inte gå, kan inte springa, kan inte sitta.
       Aldrig mera en fotboll för mej! Tror jag … 
 
Stockholms stadslag fortsatte matcha och mötte under året Uppland (5–0), Västergötland (2–2) och Närke (2–2). Djurgårdens representanter: Anneli Hellberg (3 matcher), Ulla Bjerkhaug (3), Stina Andersson (2), Agneta Pettersson (2) och Sirpa Väyrynen (2). Övriga spelare i stadslaget kom från AIK, Hammarby IF, Jakobsbergs GoIF, IK Göta och Sätra SK.
 
Stockholm Klass 1
IK Göta                                                   12         11     1     0         54–  2         23
Djurgårdens IF                                     12         10     0     2         57–  4         20
Hammarby IF                                       12            7     1     4         41–  9         15
Jakobsbergs GoIF                               12            6     2     4         32–14         14
Tyresö IF                                                12            2     1     9            8–49            5
IFK Täby                                                 12            2     0  10         10–46            4
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Gröndals IK                                           12            1     1  10            4–82            3
• IK Tellus utgick
 
Spelartruppen                           Matcher   Mål
 
• Statistiken gäller A-lagets samtliga matcher
 
Målvakt
Anneli Hellberg                                       21        5
 
Utespelare
Ulla Bjerkhaug                                        21        9
Anne Eriksson                                         20        1
Yvonne Kammeryd                               20      11
Christina Andersson                             18        0
Kristina Hellberg                                    18        2
Sirpa Väyrynen                                       17      14
Agneta Pettersson                                13      14
Siw Karlsson                                             12        1
Heidi Bjerkhaug                                      10        0
Yvonne Andersson                                  9        0
Madeleine Höök                                       9        0
Eva Wendt                                                  9        1
Lisa                                                                 9        3
Ingela Pettersson                                     8        1
Monica Bergman                                      6        3
Kicki Westin                                               6        0
Irene                                                              6        2
Gunilla Lundqvist                                     5        0
Marie Löfqvist                                           3        0
Monika Johansson                                   1        0
 
Tränare Claes Bergwall
 
Distriktsmästerskapet
Nådde semifinal, föll mot Jakobsbergs GoIF (0–1).

 

1972

Tränaren Claes Bergwall lämnade efter tre säsonger och tog över hos arga konkurrenten IK Göta. I spåren av tränarbytet följde en generationsväxling i laget där bl.a. tunga målskyttar som Sirpa Väyrynen (Jakobsberg) och Agneta Pettersson försvann.
                                                                      
Samtidigt hade klubben svårt att få tag i en ny tränare. Utvecklingen kom därför av sig och DIF tappade positionen som etta i Stockholm. Trots det lyckades laget ta poäng av de fem lag som placerade sig före i serien. Men materialet var tunt och reservlaget vann bara en av sina tio matcher och blev sjätte och sista lag i Reservklass I.
 
Anneli Hellberg och Stina Andersson spelade med stadslaget mot Västergötland i Kinna. Mot Uppland var även Ulla Bjerkhaug med och där vann Stockholm med 9–0.
 
Damfotboll var fortfarande en nyhet som mådde bra av att visas upp. Barnens Dag 1 september bjöd på en uppvisningsmatch i Vasaparken, sjumanna mellan Djurgården och Hammarby. DIF föll med enda målet men samtliga spelare belönades med en Finlandskryssning för sin insats.
 
Stockholm Klass 1
AIK                                                           14         11     3     0         55–  7         25
Jakobsbergs GoIF                               14         10     2     2         70–  8         22
Hammarby IF                                       14            9     3     2         53–10         21                            
IK Göta                                                   14            6     3     5         54–17         15
Sätra SK                                                  14            5     3     6         32–30         13
Djurgårdens IF                                     14            4     4     6         27–29         12
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
IFK Täby                                                 14            1     1  12            4–92            3
Tyresö FF                                               14            0     1  13         2–104            1
 
 
Spelartruppen                           Matcher   Mål
 
• Statistiken gäller A-lagets samtliga matcher
 
Målvakt
Anneli Hellberg                                       23        0
 
Utespelare
Stina Andersson                                     25        3
Heidi Bjerkhaug                                      25        0
Ulla Bjerkhaug                                        25      11
Anne Eriksson                                         24        8
Yvonne Kammeryd                               24      19
Monica Jorborn                                      22        5
Yvonne Andersson                                21        1
Kicki Westin                                             21        1
Ingela Pettersson                                  19        0
Kristina Hellberg                                    18        7
Rakel Prusti                                              15        0
Maria Winberg                                          9        0
Susanne Dahlström                                 8        0
Marlene Detzer                                        4        0
Gunilla Thor                                               4        0
Jill Hammarström                                    3        0
 
Ledarstab
Tränare I Rolf Björk (våren)
Tränare II Lasse Björkman (hösten)
Lagledare Laila Almkrantz
 
Distriktsmästerskapet
Nådde semifinal, föll mot Jakobsbergs GoIF (0–1)

 

1973

Djurgården närmade sig tabelltoppen i en långspurt. DIF slog AIK (1–0), Vällingby AIK (5–0) och Hammarby (3–1). I slutomgången lyckades DIF besegra Göta samtidigt som mötet Hammarby–Jakobsberg tacksamt nog slutade oavgjort. Ordningen var därmed återställd efter ett mellanår.
 
Agneta Pettersson återvände från Annebergs IF i Småland och blev spelklar till årets sista seriematch.
 
Stockholm Klass 1
Djurgårdens IF                                     14         11     0     3         39–10         22
Jakobsbergs GoIF                               14         10     1     3         76–11         21
Hammarby IF                                       14          9     3     2         44–  6  21                            
IK Göta                                                   14            9     1     4         39–13         19
AIK                                                           14            6     1     7         46–19         13
Sätra SK                                                  14            6     0     8         33–24         12
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Vällingby AIK                                        14            2     0  12            5–66            4
KFUM Söders IK                                  14            0     0  14         1–134            0
 
Spelartruppen
 
Målvakt
Anneli Hellberg
 
Utespelare
Christina Andersson
Yvonne Andersson
Heidi Bjerkhaug
Ulla Bjerkhaug
Gunnel Borg
Anne Eriksson
Birgitta Gillberg
Birgitta Granberg
Kristina Hellberg
Monica Jorborn
Yvonne Kammeryd
Agneta Pettersson
Rakel Prusti
Maud Westerlund
Kristina Westin
 
Tränare Lasse Björkman, Gustav Johansson, Bengt Ståhl
Lagledare Laila Almkrantz
 
Distriktsmästerskapet
Nådde semifinal, föll mot IK Göta (0–3).

 

1974

En viktig säsong i och med att seriesystemet skulle spetsas i ett första steg. Två platser i följande års nybildade interregionala damserie stod på spel.
 
Inför säsongen hade Djurgården förlorat Kristina Westin och Gunnel Borg (båda Hammarby) samt Kristina Hellberg och Birgitta Gillberg (båda AIK).
 
Men det kompenserades med en rad nyförvärv. Trion Inga-Lill Evemar, Eva Alm och Harriet Liestam kom från IK Göta. Vidare anslöt Susanne Wilhelmsson (Tyresö FF), Christina Hagberg (Mälarhöjdens IK), Christina Sterner (Hemse BK) samt Catharina Hansson och Eva Johansson (båda Vällingby AIK). Eva Alms övergång från IK Göta såg ut att bli ettårsfall då Göta begärde betalt, 500 kronor. Men det löste sig. Djurgården fick också ett tiotal nya spelare från olika skolor plus att två som slutat gjorde comeback. Evemar gjorde bara en säsong med DIF och fortsatte sedan till Jakobsberg (SM-guld 1977), Ljungskile och Jitex (SM-guld 1979).
 
Försäsongsträningen ägde rum dels i Enskede Gymnasium, där Maud Westerlund körde styrketräning på torsdagskvällar, och på Stora Mossen, där det var bollträning på lördagsförmiddagar.
 
Serien öppnade med 0–0 mot Hammarby. Enligt Expressen var Djurgården, som sköt bort en straffspark, närmast segern. Läste man Aftonbladet var det Hammarby som missat straffen. I tredje omgången besegrades AIK med 1–0 på Råsunda i en match som flyttats från Hjorthagen och istället spelades inför storpublik som förmatch till herrarnas vårderby mot Hammarby.
 
Men laget räckte inte till i kampen om de båda åtråvärda platserna topplatserna och fick stanna kvar i det som i fortsättningen blev Stockholmsdistriktets högsta serie. Upp gick Jakobsberg, som framöver skulle spela två SM-finaler på tre säsonger (SM-silver 1975, guld 1977), och Hammarby, som blev ett inventarium i högsta serien.
 
Stockholm Klass 1
Jakobsbergs GoIF                               14         13     1     0         76–  6         27
Hammarby IF                                       14         11     1     2         38–  6         23
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––                           
AIK                                                           14            7     3     4         27–13         17
Djurgårdens IF                                     14            7     2     5         35–16         16
IK Göta                                                   14            5     2     7         26–31         12
Sätra SK                                                  14            4     1     9         22–58            9
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Viggbyholms IK                                   14            3     1  10         19–45            7
Handens SK                                          14            0     1  13            7–75            1
 
• Jakobsbergs GoIF och Hammarby IF flyttades upp till den nybildade interregionala damseriens Östra Svealandsgrupp.
 
Spelartruppen
 
Målvakt
Anneli Hellberg
Eva Johansson
 
Utespelare
Eva Alm
Christina Andersson
Yvonne Andersson
Ulla Bjerkhaug
Eva Carlsson
Margita Edling
Inga-Lill Evemar
Catharina Hansson
Anita Jacobsson
Kerstin Johansson
Yvonne Kammeryd
Harriet Liestam
Agneta Pettersson
Christina Pettersson
Elisabeth Pettersson
Ingela Pettersson
Rakel Prusti
Christina Sterner
Maud Westerlund
 
Tränare Bengt Ståhl
Lagledare Laila Almkrantz
 
Distriktsmästerskapet
Nådde semifinal, föll mot Hammarby IF (0–1).

 

1975

Året bjöd på het kamp om seriesegern mellan AIK och Djurgården. Gnagarflickorna vann båda inbördes mötena – 1–0 på våren, 2–0 på hösten – och klev upp i Division I Östra Svealand. Lagets ledande målskytt Yvonne Kammeryd gjorde sin sista säsong och lämnade sedan för Hammarby.
      
Administrativt upplöstes Djurgårdens damsektion, som omfattade all kvinnlig sport. Fotbollsdamerna tog istället plats i Djurgårdens ungdomssektion, som bildats 1969.
      
Tippornas BK, som parkerade på sista plats i serien, är värda några rader. Laget bestod av spelare som arbetade på tipstidningen Vi Tippa och började i slutet av 1960-talet med korphandboll. Sedan blev det fotboll och då i kombination med resande jorden runt. 1970 besökte man England. 1972 blev det Paris. Vid årsskiftet 1972/73 deltog man i öppna indonesiska mästerskapen. 1973 mötte man Mexikos B-landslag i Acapulco. 1976/77 blev det Indien och spel inför 40 000 åskådare och 1978 firade man sitt tioårsjubileum i Chicago. Laget debuterade i seriesystemet 1972 och spelade sin sista säsong 1985. De spelade som bäst i Klass 1 1975 och i Division III 1977–84.
 
Stockholm Klass 1 (Nivå 2)
AIK                                                           14         11     1     2         41–  6         23
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Djurgårdens IF                                     14         11     1     2         41–  8         23
Sätra SK                                                  14            8     1     5         26–26         17
Rågsveds IF                                           14            7     2     5         36–28         16
IK Göta                                                   14            7     0     7         32–21         14
Boo IF                                                      14            3     1  10         15–34            7
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––                           
Ekerö IK                                                  14            3     1  10            8–44            7
Tippornas BK                                        14            2     1  11            9–41            5
 
Spelartrupp
 
Målvakt
Anneli Hellberg
Eva Johansson
 
Utespelare
Eva Alm
Christina Andersson
Yvonne Andersson
Heidi Bjerkhaug
Ulla Bjerkhaug
Eva Carlsson
Margita Edling
Marie-Louise Elwin
Catharina Hansson
Anita Jacobsson
Yvonne Kammeryd
Tina Löwenhielm
Agneta Pettersson
Ingela Pettersson
Rakel Prusti
Maud Westerlund
 
Tränare Otto Wahlström
Lagledare Yngve Holm
 
Distriktsmästerskapet
Nådde semifinal, föll mot Jakobsbergs GoIF (0–2).

 

1976

Seriesystemet fick nya byggstenar. Det här året gällde det att haka på för att ta en plats i de nya Division II-serierna. Sätra vann Stockholmsserien efter 1–0 mot DIF i den avgörande matchen. Rågsved slog samtidigt Trångsund med 1–0.
 
Det här var trotjänaren Anneli Hellbergs sista säsong i målet. Hon lämnade Djurgården under vinteruppehållet och gick till Hammarby.
 
Stockholm Klass 1 (Nivå 2)
Sätra SK                                                  14         10     2     2         31–  9         22
Rågsveds IF                                           14            9     3     2         28–17         21
Djurgårdens IF                                     14            9     1     4         24–11         19
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Rönninge SK                                         14            8     2     4         22–12         18
Viggbyholms IK                                   14            4     4     6         12–21         12
IK Göta                                                   14            4     2     8         14–24         10
Trångsunds IF                                      14            3     3     8         13–23            9
Boo IF                                                      14            0     1  13            8–35            1
 
• De tre bästa flyttades upp till den nybildade Division II-seriens Östra Svealandsgrupp.
 
Spelartrupp
 
Målvakt
Anneli Hellberg
Eva Johansson
 
Spelare
Eva Alm
Maria Andersson
Christina Andersson
Yvonne Andersson
Heidi Bjerkhaug
Ulla Bjerkhaug
Eva Carlsson
Susanne Carlsson
Margita Edling
Marie-Louise Elwin
Anette Eriksson
Anita Jacobsson                            4 mål
Carina Jacobsson
Marita Lindroos
Helena Löwenhielm
Tina Löwenhielm
Sissela Malmström
Lotta Nilsson
Ingela Norberg
Ingela Pettersson
Rakel Prusti
Ulla Sandberg
Irene Schmid
Petra Schmid                                 8 mål
Helena Tovås
Maud Westerlund
 
Tränare Otto Wahlström

 

1977

Nye tränaren Lars-Magnus Wester kom från DIF:s ungdomssektion. Han hade meriterat sig genom att långsiktigt, och med hjälp av DIF:s bingoinkomster, bygga upp föreningens ungdomsverksamhet på Hjorthagen.
 
Serien blev jämn i toppen och Djurgården var med där även om laget inte hade direkt toppkänning. Försvaret var starkt men anfallet kunde ha varit spetsigare. I sluttabellen var marginalen till segrande Sätra SK, från södra förorterna, fyra poäng. Men då hade Sätra gjort 53 mål, att jämföra med Djurgårdens 32.
 
Avgörandet blev dramatiskt med en direkt seriefinal i slutomgången på Skogsängens IP i Eskilstuna mellan Tunafors och Sätra. Sätra tog ledningen och klarade ledningen genom att två gånger rädda på linjen samtidigt som Tunafors slog en straff i stolpen. Till sist kom dock kvitteringen, på straffspark. Men oavgjort räckte för Sätra, som gick upp och tog plats i en av de sex serier som utgjorde Division I (högsta nivå). Det blev tre säsonger för klubben i den östra serien.
 
Division II Östra Svealand (Nivå 2)
Sätra SK                                                  18         12     4     2         53–15         28
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Tunafors SK                                          18         12     4     2         40–13         28
AIK                                                           18         12     1     5         42–19         25
Djurgårdens IF                                     18         10     4     4         32­–18         24
Ronna DK                                              18            6     8     4         18–13         20
Hemse BK                                              18            6     2  10         24–28         14
Rågsveds IF                                           18            6     1  11         22–37         13
Enköpings IS                                         18            4     3  11         11–42         11
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Roslagsbro IF                                       18            3     4  11         19–39         10
Alunda IF                                               18            3     1  14         21–58            7
 
Spelartrupp                             Matcher      Mål
• Statistiken omfattar serien och DM.
 
Målvakt
Eva Johansson                                     23            0
 
Utespelare
Ulla Bjerkhaug                                     23            2
Eva Carlsson                                         23            0
Anita Jacobsson                                  22            1
Marita Lindroos                                  22            7
Lotta Nilsson                                        22            1
Christina Andersson                          21            9
Petra Schmid                                       21            4
Catharina Hansson                            20            1
Irene Schmid                                        19            1
Erika                                                        16            4
Eva S                                                        15            0
Eva Alm                                                  13            3
Birgitta Alarik                                       10            1
Rakel Prusti                                             8            5
 
Tränare Lars-Magnus Wester
 
Distriktsmästerskapet
Nådde kvartsfinal, föll mot Sätra SK (0–1).

 

1978

Lars-Magnus Wester höjde träningsdosen till tre pass i veckan. Men trots det gav säsongen ett bakslag. Målskyttet, som varit ett problem redan året före, blev ännu lite svagare i och med att bästa skytten Christina Andersson försvann till Södertälje FC. Hon flyttade senare till Göteborg och spelade där med Jitex och GAIS.
 
Gör man bara ett mål per match blir det svårt att avgöra matcher och skrapa ihop poäng. Nio kryss vittnar om svårigheterna. Djurgården fick därför för första gången känna på nedflyttning. Ändå måste det ses som en merit att DIF i båda mötena tog poäng av suveräna seriesegraren AIK (0–0 och 2–2).
 
Ulla Bjerkhaug kombinerade A-lagsspel med att träna A-flickorna, ett krävande dubbelarbete som i längden skulle löna sig väl för klubben.
 
Division II Östra Svealand (Nivå 2)
AIK                                                           18         12     6     0         48–10         30
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Rönninge SK                                         18         11     3     4         38–19         25
Ronna DK                                              18            9     6     3         25–11         24
Tunafors SK                                          18            9     3     6         34–17         21
Rågsveds IF                                           18            7     4     7         36–32         18
IK Göta                                                   18            7     4     7         18–20         18
Riala GoIF                                              18            6     4     8         21–36         16
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Djurgårdens IF                                     18            3     9     6         19–24         15
Hemse BK                                              18            4     4  10         17–33         12
Enköpings IS                                         18            0     1  17            2–56            1
 
Spelartrupp
 
Målvakt
Eva Johansson
 
Utespelare
Birgitta Alarik
Ulla Bjerkhaug
Eva Carlsson
Yvonne Dahl
Catharina Hansson
Lotta Karlsson
Marita Lindroos
Annika Lundgren
Susanne Lundgren
Carina Merkell
Lotta Nilsson
Irene Scmid
Petra Schmid
 
Tränare Lars-Magnus Wester
 
Victoria Cup
Nådde semifinal, föll mot Hammarby IF (0–4).

 

1979

Det nedflyttade laget vände på direkten och tog snabbaste vägen tillbaka till Division II. Detta efter en dramatisk säsongsupplösning med seriefinal mot gotländska Dalhem i sista omgången. Dalhem hade lett serien hela vägen. För deras del förvandlades dramats upplösning till en mardröm.
 
Målvakten Ulrika von Schreeb, 14 år gammal, tog en straff i första halvlek vid ställningen 0–0. Yvonne Dahl avgjorde sedan i slutminuten efter en rörig situation framför mål. Båda dessa nyckelfigurer hade flyttats upp från Ulla Bjerkhaugs 63:or.
 
Klubbtidningen Djurgårdaren kallade kärleksfullt målskytten Dahl för ”Knivstakopian”.
 
Division III A Stockholm (Nivå 3)
Djurgårdens IF                                     18         15     1     2         61–  7         31
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Dalhem IF                                              18         14     2     2         69–13         30
Viggbyholms IK                                   18         11     4     3         47–16         26
IK Bele                                                    18         10     5     3         53–26         25
IFK Bromma                                         18            7     4     7         43–30         18
Ursviks IK                                               18            6     4     8         26–23         16
Ekerö IK                                                  18            6     2  10         16–44         14
IK Frej                                                      18            5     1  12         26–58         11
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
IK Valhall                                                18            2     3  13         18–54            7
Söderhöjdens BK                                18            1     0  17         10–98            2
 
Målvakt
Ulrika von Schreeb
 
Utespelare
Birgitta Alarik
Ulla Bjerkhaug
Eva Carlsson
Yvonne Dahl
Susan Ghose
Ann Hammarström
Catharina Hansson
Satu Koskinen
Marita Lindroos
Annika Lundgren
Susanne Lundgren
Ann-Charlotte (Lotta) Nilsson
Petra Schmid
Ann-Kristin Täck
 
Ledarstab
Tränare I Marko Tomljenovic och Olle Gustavsson (försäsongen)
Tränare II Ulla Bjerkhaug och Olle Gustavsson (april)
Tränare III Ulf Lyfors och Olle Gustavsson (från maj)
Lagledare Björn Bjerkhaug
 
Victoria Cup
Nådde kvartsfinal, föll mot Rönninge SK (2–4).
 
A-flickorna (16-åringar) gjorde en fenomenal säsong och vann S:t Erikscupen, Kluringcupen, Sun Cup och Dennis Cup. Det är en rad som fortfarande är oöverträffad på tjejsidan inom Djurgårdens IF.
    S:t Erikscupens final mot Segeltorp blev dramatisk. DIF-ledningen vändes till SIF-ledning genom två mål av Agneta Fransson. Annelie Sjöbeck kunde kvittera sju minuter före slut och den ställningen höll sig också genom förlängningen.
    Annika Lundgren, Satu Koskinen och Annelie Sjöbeck slog sedan in tre raka straffsparkar för Djurgården. Sedan missade lagen var sin. Den sista omgången blev därför avgörande. Ulrika von Schreeb räddade Segeltorps försök och satte sedan själv den avgörande straffsparken bakom Katarina Ljungberg. Totalt 6–4 till Djurgården. Allt detta dagen efter att A-laget vunnit serien.
    Laget bestod av: Ulrika von Schreeb (mv) – Pia Chudi, Yvonne Dahl, Karin Göth, Ann Hammarström, Satu Koskinen, Susanne Nelgard, Lotta Nilsson, Annika Lundgren, Susanne Lundgren, Madeleine Persson, Annelie Sjöbeck, Anki Täck och Magdalena Örtenblad.
    Tränare Ulla Bjerkhaug Lagledare Björn Bjerkhaug