Företag

SLO

Supporter Liaison Officer, SLO, ansvarar för kontakten mellan klubben och klubbens supportrar och supporterföreningar.

Djurgården har initierat ett antal framgångsrika metoder för att uppmuntra ett positivt läktarklimat. Vi har bland annat två Supporter Liaison Officers (SLO) som arbetar parallellt med såväl publikvärdar som ordningsvakter.

Djurgården Fotbolls SLO:er är Lena Gustafson Wiberg och Nils Ek. De är heltidsanställda på Djurgården Fotboll, och kring matcher stärker Anna Berg upp som matchdags-SLO.

Som SLO är en av de viktigaste uppgifterna att genom sin funktion verka för att föreningen utökar servicen till våra supportrar och skapar förståelse för de olika önskemål som finns i anslutning till fotbollen. Oavsett om det är klubben, supportrarna eller polisen som är avsändare.
 
En SLO bygger relationer – inte bara med olika supportergrupper utan, efter eget initiativ, även med polis och säkerhetspersonal samt andra aktörer. SLO:er samarbetar med andra klubbars SLO:er inför matcher för att bidra till att supportrarna uppträder i enlighet med de riktlinjer som gäller för god säkerhet.
 
UEFA, SvFF, SEF och Djurgården Fotboll ser denna funktion som ett av de viktigaste stegen i målsättningen att förbättra relationerna mellan fotbollens olika intressenter.

Lär känna våra SLO:er

 

Nils Ek har haft säsongskort i klacken på Sofialäktaren och Hovet och är välkänd i Djurgårdskretsar, inte minst för sitt tidigare arbete med DIF-podden. Nils arbetar aktivt för Djurgårdens nya klackgeneration på Apberget (en läktare för supportrar mellan 7-14 år).
– Jag får energi av att jobba på Apberget. Det märks verkligen hur glada barnen och de yngre ungdomarna blir av att ha en egen liten klack där de har en fin gemenskap och hejar på Djurgården i vått och torrt! Det är jätteroligt att vara drivande i att utveckla den delen av supporterskapet, säger Nils som är mån om att fånga in alla delar i den stora Djurgårdsfamiljen, säger Nils som lyfter fram den breda palett av supporterskap som ryms på Djurgårdens läktare.
– Jag tror att en Djurgårdsmatch har något för alla. Från klacken om man vill sjunga och röja, till familjeläktaren där man kan gå med sina barn och bjuda in nya Djurgårdare på sin första match, till bekväm sittplats på långsidorna, och så förstås de yngre som vill stå på Apberget. Alla behövs för att skapa det vi kallar Djurgårdsfamiljen.

 

Lena Gustafson Wiberg är Djurgårdare sedan ung ålder och har jobbat som SLO för föreningen sedan 2012. Förutom att vara supporter har hon även suttit i styrelsen för såväl Järnkaminerna som SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen) och hennes engagemang kring supporterskap är påtagligt för alla som träffat henne. 

– Jag brinner för supportrar i allmänhet och för Djurgårdens supportrar i synnerhet. Jag älskar våra matchdagar, såväl på hemmaplan som på bortaplan, och jag trivs väldigt bra med att vara med och verka för en positiv läktarkultur, säger Lena. 

Vid sidan av jobbet som SLO för Djurgården jobbar hon även, sedan våren 2020, med UEFAs SLO-utbildning som UEFA Academy och SD Europe är initiativtagare till. 

– Vi i Sverige har ju varit i framsätet när det gäller att implementera SLO-funktionen och vi har tagit stora kliv i Djurgården. Man har haft ögonen på vad vi har gjort väldigt länge och det är därför jag har fick den här inbjudan. Behovet för att använda min och vår kompetens finns och man börjar att se att en hel del uppmärksammat att vi faktiskt gör någonting rätt. 

Lena gläds åt att kunna representera föreningen i hennes hjärta runt om i Europa.
– Det är väldigt roligt och spännande. Det är alltid roligt att vara ute i den internationella kontexten med Djurgårdskostymen på sig och kunna vara stolt över det jobb vi gör.

 

Anna Berg kommer från Stockholm, är Djurgårdare sedan barnsben, och började gå på hockey i samband med att Globen byggdes.
– Jag stod och satt på olika platser på läktaren innan jag hamnade i klacken i början av 2000-talet. Ytterligare några år senare började jag engagera mig i Järnkaminerna och har varit med i JK:s styrelse sedan 2011.
– Jag började med det här jobbet för att jag ville göra något bra för Djurgården. Men också för att jag tycker att det arbete som Djurgården gör är jättebra. Jag tror på den metodik som finns och jag hoppas kunna vara med och fortsätta skapa trygga, välkomnande och stämningsfulla engagemang för alla. Jag tycker om Djurgårdens publik och att få vara en del av den.

Att Djurgården handlar om mer än bara idrott är också en självklarhet.
– Även om fotbollen är den främsta anledningen till att man går på match, så är det ju långt ifrån den enda. Gemenskapen, stämningen, tifona och att få vara en del av Djurgårdsfamiljen är andra orsaker till att man längtar till matchdag. Jag vill verkligen att fler människor skall inse hur kul och säkert det är att gå på fotboll – och då framförallt på Djurgårdens matcher, konstaterar Anna.