Uddamålsförlust mot Rijeka

• 4 feb 2017

Det blev förlust med 0-1 mot de spelskickliga kroatiska ligaledarna i andra matchen i Atlantic Cup.

Djurgården-Rijeka 0-1 (0-1)

0-1 Franko Andrijasevic (22)

Laget: Andreas Isaksson (k) Jacob Une Larsson (Kone, 70)– Alexander Michel – Niklas Gunnarsson – Elliot Käck (Hansson, 70) Kevin Walker – Besard Sabovic (Mayambela, 70) Daniel Berntsen (Augustinsson, 45)– Magnus Eriksson – Othman El Kabir (Zindoga, 70) Amadou Jawo (Ceesay, 45)
Avbytare: Tommi Vaiho, Oscar Johnsson, Jonathan Augustinsson, Tim Björkström, Joseph Ceesay, Marcus Enström, Marcus Hansson, Souleymane Kone, Wilhelm Loeper, Mihlali Mayambela, Junior Zindoga

Matchrapport:

Det blev förlust med 0-1 mot de spelskickliga kroatiska ligaledarna i andra matchen i Atlantic Cup. Kvitteringschanser saknades inte för DIF men "sett över nittio minuter så är det en solklar och rättvis seger", konstaterade Özcan Melkemichel efteråt.

Efter varsin inledande seger i Atlantic Cup klev Djurgården och HNK Rijeka ut på Estadio Bela Vista för att göra upp om segern i grupp B. Att de kroatiska ligaledarna - med en startelva bestående av nästan enbart landslagsspelare -skulle bjuda på tufft motstånd fanns med i beräkningarna och matchinledningen bjöd på ett tight spel från båda lagen med krympta ytor och inga målchanser.

Men kroaterna var spelskickliga och kvicka och i den 12:e minuten dök matchens första möjlighet upp när Filip Bradaric fångade upp en andraboll och sköt ett skott som smet en bit utanför Andreas Isakssons vänsterstolpe.

Rijekas höga press störde DIF i uppspelen och det blev ingen riktig struktur i den blårandiga offensiven. Detta samtidigt som Rijeka var duktiga på att rulla boll och inte alls ologiskt tog kroaterna också ledningen i den 22:a minuten. Ett vackert anfall där bollen passades till Ristovski som i sin tur frispelade Franko Andrijasevic som enkelt kunde bredsida in 1-0 bakom en chanslös Isaksson.

Men Djurgården fick gradvis upp farten och en bra chans skulle komma halvvägs in i halvleken när Besard Sabovic vann bollen på mittplan och DIF kom i ett 4 mot 3-läge. Passningen gick till Daniel Berntsen var skott dock gick rakt på Andrej Prskalo i Rijeka-kassen.
Ett bra frisparksläge för Magnus Eriksson precis utanför straffområdet bjöds också och strax därpå fick Amadou Jawo en fin möjlighet i boxen efter ett inlägg från Berntsen där Jawo dock inte fick till avslutet.

Utan att ha alltför mycket etablerat spel skapade DIF ändå en del och nästa initiativ kom från Elliot Käck som bröt sig loss och rullade fram Berntsen som löpte sig fri i djupled.
– Jag fick inte någon riktigt snärt i skottet. Hade jag fått bättre snärt så hade det varit mål och det skulle nog ha varit mål där, konstaterade norrmannen om Djurgårdens bästa chans i matchen.

Kroaterna hade enstaka halvfärdiga framstötar men var inte alls lika dominanta under den senare delen av halvleken och DIF gick till halvtidsvila i enmålsunderläge.
– Jag tycker att halvleken är helt okej. Jag har ett stort läge och en halvchans och vi försöker lira även om vi inte får till det helt. Men vi vågar och släpper inte till så mycket bakåt. De är bollskickliga och spelar sig ut vår press. Jag hoppas att vi kan få till fler omställningar på dem och vara lite mer vassa på sista tredjedelen, summerade Daniel Berntsen i pausen.

Mer spel blev det dock inte för "Berra" utan två byten blev det inför andra halvlek där Jonathan Augustinsson och Joseph Ceesay kom  in istället för Jawo och Berntsen. Djurgården gick därmed över i ett 4-4-2 där Käck gick upp på vänster mittfält och Othman El Kabir och Magnus Eriksson jagade på topp.

Rijeka skapade sedan första chansen i andra halvlek när målskytten Andrijasevic slog in ett farligt inspel som Isaksson boxade undan. Men Djurgården höll spelet uppe väl efter det och skapade en hel del fasta situationer. Dessa utnyttjades dock inte optimalt och det uppstod inga riktigt heta lägen.

Men ett visst fortsatt blårandigt tryck var det och Magnus Eriksson angav tonen med uppoffrande bollvinster och fint targetspel. Men de vassa chanserna fortsatte att utebli och Özcan skakade om lite med att byta fyra spelare i ett svep med tjugo minuter kvar: Zindoga , Kone, Hansson och Mayambela in. Sabovic, Une Larsson, Käck och El Kabir ut.

Mot slutet av matchen tog Rijeka tag i spelet igen och hade bra kontroll på händelserna. Ett gratisläge bjöds också till Rijeka där Florentin Mateis skott i bra läge lyckligtvis blockades av DIF-försvaret. Men en sista chans blev det för DIF i 87:e minuten när Jonathan Augustinsson nådde högst på en inläggsfrispark där nickskarven smet strax över målet. I slutsekunderna var dessutom Augustinsson på väg igenom i straffområdet men gick omkull.

Huruvida det var kontakt med Rijeka-försvararen eller inte får vara osagt men ingen signal kom från den tjeckiske domaren som istället blåste av matchen kort därpå.
– En på förhand tuff motståndare men jag tycker inte att vi kommer upp i den standarden som vi ska hålla. Sedan kan man alltid diskutera om motståndaren gör en sämre, men vi blir för passiva i försvarsspelet. Att vi är låga är okej ibland, men vi får inte bli passiva. Vi börjar bra men sedan har de mycket bollinnehav och vi får jaga. När vi väl får upp bollen så slarvar vi bort den lika snabbt och då kan vi inte ha något etablerat anfallsspel. Några gånger skapar vi ändå några möjligheter i våra kontringar trots att vi inte har något vidare bollinnehav. Men sett över nittio minuter så är det en solklar och rättvis seger och det visar att vi har mycket att jobba med. Det är inte tillräckligt bra helt enkelt, oavsett förutsättningarna, och vi ska kunna hantera det på ett bättre sätt, summerade Özcan Melkemichel för C More efteråt.
4 februari, lördag 14:00Estádio Bela Vista