Tre tunga poäng på Stadion

• 14 okt 2018

Å en sådan härlig dag! Djurgården har i praktiken säkrat spel i OBOS Damallsvenskan 2019. Det står klart efter en 2-0-seger mot Vittsjö samtidigt som Limhamn Bunkeflo förlorade i Kristianstad.

541 åskådare tillbringade ett par soliga söndagstimmar på Stockholms Stadion och fick se ett fokuserat och effektivt Djurgården i behov av tre poäng. Vittsjö, som var så pass drabbat av skador och avstängningar att det bara fanns tre utespelare på bänken, började piggt men det var ändå hemmalaget som tog ledningen redan efter tio minuter.

1-0-målet tillkom sedan Irma Helin fått gott om tid för att sikta in sig på Julia Spetsmark. Bollen nådde DIF-anfallarens bakhuvud och tog vägen via ribban i mål. Ett klassmål, inte minst med tanke på att Spetsmark var hårt uppvaktad.

Fullträffen gav energi åt Blåränderna som hade bud på ett andra mål när Michelle Wörner mötte Portia Boakyes frispark. Boakye var ett ständigt hot på fasta situationer med sin vänsterfot, men målvakten Shannon Lynn höll kvar Vittsjö i matchen.

Gästerna stred tappert och lyckades trots saknaden av spelare som Emma Lundh och Hannah Wilkinson att skapa några kvitteringschanser. I minut 28 nickades bollen i ribbans undersida ovanför Gudbjörg Gunnarsdottir men Djurgården lyckades freda målet. Dessutom var Sofie Junge Pedersen nära att få till ett avslut framför mål men ”Maddie” Bauer svarade för ett ypperligt jobb i defensiven och avvärjde.

I stället skulle det komma ett Djurgårdsmål till. Efter fint samarbete med Bauer och Helin kunde Mia Jalkerud placera in 2-0 precis innan halvtidsvilan. Ett mål som var oerhört skönt att ta med sig in till omklädningsrummet, även om Jalkerud faktiskt var nära att göra ytterligare ett innan den första halvleken var över.

Efter paus försökte Vittsjö att lyfta upp laget men kraften för att trycka ner Djurgården under några längre stunder fanns inte riktigt där. Några hyfsade chanser skapades, främst genom Amanda Perssons inspel från vänsterkanten, men det var hemmalaget som var närmast ett mål. Julia Spetsmark fick stora ytor att operera på med sin snabbhet och hade blivit tvåmålsskytt om inte Sandra Adolfsson dykt upp på mållinjen i sista sekunden.

Segern innebär att Djurgården så gott som säkrat det allsvenska kontraktet eftersom Limhamn Bunkeflo, trots en drömstart med en tvåmålsledning efter sex minuter, förlorade med 4-2 mot Kristianstad. Nu återstår två omgångar och DIF har ett försprång på sex poäng och 15 plusmål.

14 oktober, söndag 15:00Stockholms Stadion