Vaiho stängde igen i derbyt

• 21 okt 2018

Tommi Vaiho klev in och storspelade i det mållösa derbyt mot AIK där ett jagande Djurgården aldrig fick hål på den svartgula defensiven. Detta trots att DIF förde matchen och hade den bästa målchansen i andra halvleken.

Säsongen sista derby rullade igång på ett förväntansfullt Tele2 Arena där Djurgården hade en fullt frisk Erik Johansson tillbaka på planen samtidigt som Omar Eddahri gjorde sin första match från start i DIF-tröjan.

Det blev dock inget derby för Andreas Isaksson som tvingades lämna ett sent återbud på grund av en skada och istället klev Tommi Vaiho in mellan stolparna på ett utomordentligt sätt medan Oscar Jonsson tog plats på bänken.

Matchinledningen var intensiv och det var Vaiho som fick stå för det första målvaktsingripandet när han skickligt parerade Tarik Elyonoussis nick i fjärde minuten. En frisparksräddning i sjunde minuten hann Vaiho också med som sedan följdes av ett antal DIF-anfall som visserligen tryckte tillbaka gästerna men där DIF aldrig riktigt bröt igenom offensivt.

Med kvarten spelad tappade matchen lite fart men det hettade till i 24:e minuten när en andraboll från en inläggsfrispark damp ner framför Jonathan Augustinsson som drog på ett tungt skott. Dessvärre styrde bollen utanför via ett AIK-ben.

DIF var inne i en bra period nu och tryckte tillbaka AIK med större bollinnehav och etablerade anfall men det riktigt vassa läget infann sig inte nu heller. I 37:e minuten kom istället en dubbel farlighet för de svartgula där först Jonas Olsson agerade räddande ängel med en rensning och därefter var det dags för Vaiho att briljera igen med en magisk räddning på en nick från Alexander Milosevic på den efterföljande hörnan.

Det var hetsigt som sig bör i derbyn och i 41:a minuten trodde nog de flesta på arenan på ett numerärt övertag när den redan varnade Milosevic körde femton sekunder fristilsbrottning, dock valde domare Stefan Johannesson att behålla det gula kortet i fickan.

Inga byten i paus och en liknande matchbild där Djurgården rullade runt för att hitta håll i den svartgula defensiven medan AIK backade och satsade på omställningar. I just en sådan omställning svarade Marcus Danielson för en riktigt grym brytning när Elyonoussi var på våg igenom men ”Mackans” tåspets styrde till hörna.

AIK skapade ett visst tryck under en period men DIF stod emot och tryckte tillbaka för att sedan skapa matchens bästa målchans. Aliou Badji nickade ner till Kerim Mrabti som fördelade vidare till Nicklas Bärkroth som ohotad fick måtta skott mitt i boxen, dessvärre smet bollen strax utanför.

i 55:e minuten gjorde Özcan sitt första byte då Haris Radetinac ersatte Omar Eddahri. Haris var het direkt och satte sedan igång ett snabbt anfall med ett inkast där Badji satte fart mot mål men rycktes omkull i straffområdet, dock var Johannesson av en annan uppfattning än majoriteten på arenan och vinkade avvärjande.

AIK låg och väntade på lägen och hotade med ett farligt inspel  i 64:e där Elyonoussi var nära att nå bollen. Så mycket mer i anfallsväg blev det dock inte åt något håll när matchen tickade fram emot sista kvarten där Djurgården fortsatte att försöka hitta vägar igenom det kompakta AIK-försvaret.

Ett andra byte kom när Jonathan Ring ersatte Bärkroth i 78:e minuten för att få ny fart på offensiven men det var tunt med målchanser åt båda hållen när båda lagen bevakade sin nolla bakåt skickligt. Pigge Aliou Badji ville dock framåt men sköt över i 85:e minuten i hyfsat läge.

DIF ville mer mot slutet medan AIK verkade ganska nöjda med en poäng och så blev det också. Efter tre övertidsminuter gick slutsignalen och därmed slutar årets derbysummering mot AIK jämnt med varsin seger och ett kryss.

Ett hyfsat rättvist resultat, enligt Özcan Melkemichel som tyckte att han fick se det mer framåtriktade anfallsspel han efterlyste i andra halvlek.
– Jag är inte nöjd med vår första halvlek. Vårt anfallsspel är för mycket i sidled och bakåt. AIK gör det visserligen bra men vi pratade om att vi ville komma in i ytor bakom deras backlinje och även in bakom deras mittfält.Framför allt på kanterna men när vi fick bollen där blev det ofta tillbakaspel och vi skapar inte de riktigt heta målchanserna. I andra halvlek höjer vi oss och vågar spela bollen framåt stället för att spela i sidled och när vi gör det får vi ett bra etablerat tryck. Framför allt en period där vi har en kvart som är riktigt bra. Vi skapar också en riktigt vass målchans som ”Bärka” får och sätter han den på mål så är det 1-0 till oss och då tror jag att vi skulle ha rott hem det här. Men sammantaget en ganska jämn match. Mycket kamp, mycket känslor och ingen som vill vika sig så kryss är ändå ganska rättvist, konstaterar Özcan.

21 oktober, söndag 15:00Tele2 Arena