Damlaget föll i sekunddrama

• 16 mars 2019

Matchens sista spark fällde Djurgården i Göteborg. Målvakten Jennifer Pelleys storspel räckte inte till cupfinal.

DIF-damerna var sekunder från ett straffdrama i Svenska Cupens semifinal på Valhalla IP. Då lyckades Julia Zigiotti överlista storspelande Jennifer Pelley i DIF-målet och göra 2-1 till Kopparbergs/Göteborg.

– Roligare slut har man ju varit med om, men vi gör en heroisk insats försvarsmässigt, säger DIF-tränaren Joel Riddez.

Ett byte under förlängningshalvtimmen ledde till en hel övertidsminut som blev ödesdiger. Hemmalaget vann inte orättvist, statistiken 15-1 i avslut och 12-0 i hörnor säger en del om matchbilden, men en straffläggning med Jennifer Pelley i toppform hade kunnat slutat betydligt bättre.

– I första halvlek får vi matchen dit vi ville och följde planen perfekt men efter halvtidsvilan har vi alldeles för korta anfall. Det blir för jobbigt att försvara sig så mycket som vi får göra mot ett så passningskickligt lag, konstaterade Joel Riddez.

Efter en dryg halvtimme fick han se Olivia Schough, med ett förflutet i just Kopparbergs/Göteborg, skickligt utnyttja en misslyckad bollbehandling från Taylor Leach och pricka in 1-0-målet i det bortre krysset. Det var stockholmarnas enda avslut på mål denna lördag så ingen kan klaga på effektiviteten. Dessutom var det mycket vackert.

Underläget spred en del frustration i hemmalaget som hade gått som en ångvält genom gruppspelet. Nu när motståndet var tuffare var det inte lika roligt. Domaren Sara Persson fick höra ett och annat från spelare och ledare men efter ett samtal med Kopparbergs/Göteborgs tränare Marcus Lantz blev det lite lugnare.

DIF-ledningen höll till den 67:e minuten då Natalia Kuikka lyckades kvittera. En längre boll från aktiva Elin Rubensson studsade in straffområdet och nådde Kuikkas fot. Träffen blev egentligen inget vidare men bollen lobbskarvades över Jennifer Pelley och in i mål.

Kopparbergs/Göteborg jagade ett ytterligare mål men Djurgårdens försvarsstyrkor stred tappert med Jennifer Pelley som sista avstyrande utpost vid ett flera tillfällen. Både Pauline Hammarlund och Rebecka Blomqvist hade gyllene tillfällen att avgöra, men Pelley, som kom till DIF från Älta i somras, gick vinnande ur duellerna. 1-1 var ställningen efter full tid.

DIF-målvakten var värd en straffläggning men under den andra förlängningens övertidsminut överlistades hon av Julia Zigiotti Olme i ett välbefolkat straffområde. Ett grymt slut efter 121 stenhårda minuter på Valhalla IP. Även om Djurgården var tillbakapressat under större delen av matchen så var laget bara några sekunder ifrån en straffläggning. .

– Otroligt tungt, matchen är ju slut egentligen, säger Joel Riddez och fortsätter:

– Men även om det fanns tillfällen där vi kunde haft mer kvalitet är jag nöjd med insatsen. Särskilt med tanke på att vi är skadedrabbade och att några spelare fick gå in på ovana positioner.

16 mars, lördag 12:00Valhalla IP