Nyttig väckarklocka på Stadshagen

• Damer
  • 30 mars 2019

Lördagens derby/genrep började med ett insläppt mål i första spelminuten och slutade med en uddamålsförlust.

Damlagets tränare Joel Riddez sken inte i kapp med solen på Stadshagen efter träningsmatchen mot AIK. Det blev förlust med 1-2 (1-1) trots ett tydligt övertag i bollinnehavet.

– Jag är framför allt missnöjd med de första 25 minuterna där vi är för dåliga i allt egentligen. Det brister i inställningen och vi jobbar inte tillräckligt hårt för att vinna bollarna, konstaterade Riddez.

AIK tog ledningen redan efter drygt 30 sekunder trots att Djurgården hade avspark. Efter ett hopslag utanför straffområdet studsade bollen gästernas väg till en rättvänd Johanna Lindell. AIK-spelaren var kylig när hon placerade in det tidiga ledningsmålet.

Innan Blåränderna vaknat till ordentligt hade Madeleine Tegström chansen att utöka AIK-ledningen men sköt över från straffområdeslinjen. De svartgula, för dagen i helvitt, fick även ett mål korrekt avvinkat för offside innan DIF tog över matchen tack vare ett bättre passningsspel efter marken.

AIK, som spelar i Elitettan 2019, kunde stundtals hota genom sina snabba omställningar och bjöds dessutom på en enorm gratischans av DIF-försvaret. Sophia Redenstrands avslut blev emellertid inte bättre än att bollen hamnade utanför målramen.

Under den första halvlekens slutskede, Djurgårdens bästa period i matchen, var den blårandiga dominansen markant. När Olivia Schough fick tid och utrymme för att ladda vänstern var kvitteringen ett faktum. Efter det såg AIK-spelarna allt tröttare ut och ett par minuter senare var Mia Jalkerud nära att nicka in Irma Helins fina inlägg.

Djurgården fortsatte att styra spelet i andra halvlek men hade svårt att omsätta övertaget i målchanser.

– Vi kan inte skylla på att vi inte är samspelta. Vi har spelat ganska många tävlingsmatcher nu och vet hur vi vill spela. Det är mer utförandet som det är fel på och även mentaliteten, säger Joel Riddez.

Mia Jalkerud och inhopparen Tilde Lindwall hade de bästa chanserna att ordna ett ledningsmål men ingen av dem lyckades överlista Lovisa Koss i AIK:s mål. I stället var det AIK som kunde avgöra matchen kvarten före full tid. En boll som såg ut att vara på väg till inspark hanns upp och skickades in framför mål där den styrdes förbi DIF-målvakten Jennifer Pelley.

– Det här är en nyttig väckarklocka för oss. Gör du inte riktigt jobbet så blir det inte så lätt där ute. Det gäller att snabbt göra sig spelbar, vara noggrann i passningsspelet och, framför allt, att vinna duellspelet. Men där är vi för svaga idag.

Sammanlagt genomfördes fem spelarbyten, med hänsyn till flera spelares stundande landslagsspel, vilket påverkade matchbilden. Någon riktig forcering i jakten på ett nytt kvitteringsmål kom aldrig. Målskytten Olivia Schough fick till ett bra inspel framför mål strax innan hon byttes ut, men ingen Djurgårdare nådde fram till bollen.

Nästa träningsmatch, försäsongens sista, spelas på lördag mot BP och genomförs med de spelare som är hemma och tränar i veckan. Avspark 14.00 på Östermalms IP.

30 mars, lördag 14:00Stadshagen