Förlust mot Linköping i årets första match

• Damer
  • 15 feb 2020

Det fanns många positiva tendenser i Djurgårdens nya lagbygge men Linköping var starka och effektiva på fasta situationer och vann till slut med 3-1 på Tele2 Arena.

Det nya DIF Dam fick sitt första test när ett namnkunnigt Linköping gästade Tele2 Arena. LFC tog ledningen med 1-0 i första och fortsatte upp till 3-0 i andra - där två av målen kom på fasta situationer. Men Djurgården spelade ändå en fin fotboll med många positiva tendenser och kunde också välförtjänt reducera till 3-1 genom Rachel Bloznalis i andra halvlek.

Med en trupp under uppbyggnad fick Pierre Fondin bygga med det som fanns tillgängligt och lät Kathrine Östergaard Larsen debutera i mål. Backlinjen innehöll också en debutant i form av Rachel Bloznalis som kamperade ihop med Fanny Lång, Gudrun Arnardottir och Julia Walentowicz. På mittfältet huserade Olivia Schough, Malin Diaz,  Tilde Lindwall och Portia Boakye medan Maria ”Mini” Hovmark och Hanna Ekengren bilade anfallsspar.

Linköpings inledde bra och skapade lite tryck men DIF åt sig gradvis tillbaka in i matchen och Olivia Schough tog Djurgårdens första avslut efter fint kombinerande. Dessvärre rakt i skopan på Cajsa Andersson i gästerna mål.

I 8:e minuten osade det dock katt hemåt efter en farlig LFC -hörna som nickades strax utanför. Men utöver det stod Djurgården upp bra i defensiven mot ett skickligt motstånd med bra duellspel och uppoffrande tacklingar. Även framåt bjöd vänsterbacken Fanny Lång på ett antal pigga initiativ.

Olivia Schough såg också spelsugen ut och kunde kanske fått med sig en straff i 13:e minuten men domare Annica Torkelsson vinkade, sannolikt korrekt, avvärjande denna gång.

Men Linköping är bevisligen vassa på fasta situationer. Något som skulle visa sig tydligt när Nilla Fischer nådde högst på en hörna och nickade in 1-0 för Linköping med kvarten spelad.

I övrigt höll Djurgården i bollen med stundtals bra possession även om det inte blev riktigt skarpa chanser. Linköping var å sin sida tunga framåt och Julia Walentowicz stod för en viktigt block på Hurtigs skott i slutet av halvleken.

Strax därpå gick pipan för första halvlek och ett nybyggt Djurgården visade ändå positiva tendenser och fint spel mot ett namnkunnigt motstånd.

I andra halvlek klev Camilla Huseby in för att debut medan Julia Walentowicz lämna de plats. Inledningen av halvleken var pigg där DIF öste på under de första minuterna. Men i 34:e kunde Linköping ställa om snabbt och Ronja Karlsson Törnborg fick fritt skottfält och kunde sätta 2-0.

Och så var det de fasta situationerna… Minuten efter kunde en omarkerad Lina Hurtig skalla in 3-0 på hörna för LFC.

Men även Djurgården hade vassa hörnor på lager. Efter en kort hörnvariant lyfte Malin Diaz in ett inlägg till Rachel Bloznalis som dök upp vid bortre stolpen och nickade in reduceringen.

Målet blev en injektion och Djurgården tryckte på med kreativ offensiv och skapade många halvchanser. I 51:a var det nära ett debutmål för Maria Hovmark efter ett fint inspel från Schough. Även Linköping skapade en del chanser och Portia Boakye hann med ett fräsande skott ur svår vinkel som Cajsa Andersson räddade. Men fler mål blev det inte.

Därpå gick slutsignalen efter 2 x 30 spelade minuter i en match där det trots förlusten fanns många positiva delar att ta med sig för ett Djurgården i uppbyggnadsfas. Nästa gång väntar dock skarpt läge mot AIK i Svenska Cupen så då ska bitarna vara på plats.

Pierre Fondin om matchen:
– Som helhet är det ändå rätt bra. Det är första matchen vi gör och vi är inte så vana vid att spela stort. Vi hade lite svårt att sortera i pressen ibland men när vi väl får grepp på det så tycker jag att det finns mycket bra att ta med sig från matchen. Vi vågar mycket i eget anfallsspel och har tålamod när vi rullar. Vi kanske skulle behöva ännu mer tålamod för att kontrollera matchen på ett bättre sätt och vila när vi har boll. Men som helhet en helt okej första match för oss.

15 februari, lördag 18:00Tele2 Arena