Företag

Heroisk kämpainsats gav poäng mot Rosengård

  • Damer
  • A-lag
  • 17 aug 2020

DIF bärgade en viktig poäng mot storfavoriterna Rosengård efter att nollan hållits intakt genom en stark och disciplinerad prestation med uppoffrande defensiv.

Laget

Det blev några förändringar i startelvan där Kathrine Östergaard Larsen återfanns mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Fanny Lång, Portia Boakye, Gudrun Arnardottir och Camilla Huseby. På mittfältet kamperade Amanda Kander, Louise Hvarfner och Frida Boriero medan Linda Motlhalo återfanns på topp flankerad av Olivia Schough och Tilde Lindwall.

Första halvlek

Det var behaglig sommarvärme på Stockholms Stadion men i övrigt desto tuffare premisser när ett formtoppat Rosengård gästade med 16-2 i målskillnad på de två senaste matcherna. Djurgården var inställda på att kriga för poäng men hade en del skavanker där Malin Diaz och Sheila van den Bulk saknades från start och en skadad Rachel Bloznalis var utanför truppen.

Rosengård är en motståndare som kräver noggrannhet i positioner och markering och Djurgården höll fortet väl inledningsvis under den första kvarten där det saknades målchanser åt båda hållen. Det var hårt jobb i presspelet och fokuserade blårandig defensiv även om Mimmi Larsson var nära att slita sig fram i ett friläge i 18:e minuten. Den damallsvenska skytteligaledaren bromsades dock effektivt av DIF-försvaret. 

Med halva halvleken spelad var det fortsatt 0-0 och fortsatt hård kamp med uppoffrande spel över hela planen från blåränderna. Underhållningsvärdet kanske inte var maximerat men det här var fotboll som handlade om hårt jobb och Djurgården såg till att ligga rätt och spela smart i defensiven.

I 32:a minuten var det dock riktigt oroligt när Anna Anvegård prickade ribban med ett tungt skott i efterspelet av en hörna. Strax efter osade det katt igen när Mimmi Larsson var på väg igenom men strålande försvarsspel från Gudrun Arnardotttir löste situationen. 

Minuterna tickade på och ett disciplinerat DIF höll tätt bakåt men så mycket full fart framåt var det inte i ärlighetens namn. Statistiken gav 0-4 i avslut, en tydlig indikation av den tighta matchbilden men med halva matchen spelad fanns ändå förhoppningar om poäng.

Andra halvlek

Inga byten gjorda inför andra men Malin Diaz började värma vid sidlinjen för ett inhopp. Även matchbilden var oförändrad med ett Rosengård som letade ytor i offensiven och ett DIF som sökte omställningar. 

Anna Anvegård hade en halvfarlig nick i 54:e men mycket mer hände inte framåt och kort därefter klev Malin Diaz in istället för Amanda Kander. Minuterna tickade vidare och med timmen spelad var det fortsatt 0-0 även om det farligt i 64:e minuten där Portia Boakye påpassligt rensade ett hotande inspel från kanten.

I 66:e minuten kom sedan Djurgårdens första avslut när Frida Boriero testade skott. Ett offensivt startskott som sedan följdes av dubbla lägen för Lina Motlhalo och Olivia Schough men avsluten stannade i kategorin halvfarligt.

I 70:e var det sedan dags för ett nytt byte när Sheila van den Bulk klev in istället för Frida Boriero. Även om det var fortsatt tryck från Rosengård så var ändå känslan att gästerna började bli ordentligt frustrerade. Vid det här laget hade mittbacksparet Arnardottir/Boakye vuxit ut till två giganter och likaledes hårdjobbande Fanny Lång och Tilde Lindwall fick välförtjänt vila i 81:a när Julias Walentowicz och Hanna Ekengren ersatte.

DIF höll emot pressen bra men i 83:e minuten var det farligt när Mimmi Larsson bröt sig fram i boxen där Kathrine Larsen dock parerade avslutet skickligt. Forceringen var tung från Rosengård mot slutet men efter att Boakye fått en boll i ansiktet i 87:e fick DIF hämta andan en stund inför avslutningen. Fyra tilläggsminuter kom sedan upp på tavlan och nu var det nära en en mycket värdefull poäng mot extremt svårspelat motstånd.

Men Djurgården var lika starka hela vägen fram till slutsignalen med en stark, disciplinerad arbetsinsats och en hög moral som gav en viktig och efterlängtad poäng. En pinne som dessutom tar DIF över kvalstrecket med halva serien spelad och en skön boost inför söndagens kommande bortamatch mot Kristianstad.

17 augusti, måndag 19:00Stockholms Stadion

DjurgårdenFC Rosengård
0-0 (0-0)

  • Domare Sara Persson
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat