Kryss mot Kristianstad

• 25 juli 2020

Trots en tremålsledning för DIF blev det 3-3 och delad pott i lördagens händelserika match på Stadion där Fanny Lång inledde målskyttet med en klar kandidat till årets mål.

Det blev fem förändringar i startelvan där Nichole Persson tog plats mellan stolparna bakom en välbekant backlinje bestående av Camilla Huseby, Rachel Bloznalis, Gudrun Arnardottir och Fanny Lång. På mittfältet återfanns Sheila van den Bulk tillsammans med Malin Diaz med Linda Motlhalo som spets och längst fram tog Olivia Schough och Portia Boakye hand om kanterna med Tilde Lindwall på topp.

Det var en pigg inledning av DIF som omgående tryckte på framåt och skapade ett par hörnor och det skulle komma fler fasta situationer. I elfte minuten jobbade Linda Motlhalo fram en frispark en bra bit utanför straffområdet. Fram klev Fanny Lång och de flesta väntade på en inläggsfrispark men Fanny drog en sträckt vrist som seglade rakt in i krysset.

Ett drömmål och en drömstart för DIF men det skulle bli oroligt strax efter när domare Tess Olofsson dömde frispark för Kristianstad på straffområdeslinjen efter att Nichole Persson hållit i bollen för länge. Frisparken blockerades dock av DIF-muren men strax efter var det farligt på nytt när Amanda Edgren fick läge i boxen men lyfte bollen över.

Men även Djurgården fortsatte att skapa framåt och det var nära att Sheila van den Bulk nickade in Olivia Schoughs välavvägda vänsterinlägg. Annars var det mycket Kristianstad under en period och Sofia Hagmans testade skott som smet strax utanför Nichole Perssons stolpe.

Det mesta motades dock bort efter fint försvarsspel från Gudrun Arnardottir och Rachel Bloznalis medan DIF hade det lite svårare att skapa lägen framåt. Men inte i 34:e minuten när blåränderna stack upp i en snabb offensiv räd och Olivia Schough fick bollen på högerkanten. En cutback bakåt till Camilla Huseby pangades in i mål av norskan och därmed hade ytterligare en ytterback skrivit in sig i målprotokollet.

Men det var inte slut där. Strax efter slogs en utsökt djupledsboll till Portia Boakye som sprintade helt fri mot mål och sökte Olivia Schough på bortre. Passningen bröts men andrabollen fiskades upp av Tilde Lindwall som tryckte in sitt tredje mål för säsongen.

En rejäl islossning efter en period av trögt målskytte och stor glädje på Stadion. Men gästerna fortsatte att oroa framåt med ett riktigt vasst läge för Amanda Edgren men en drömbrytning från Fanny Lång förhindrade skottet från att gå in i mål. Men på den efterföljande hörnan höll sig Mia Carlsson framme och tryckte in en retur och därmed var det reducerat till 3-1.

Djurgården hann med några nya farliga omställningar som inte kunde förvaltas innan pipan för halvtidspaus gick. Ledning 3-1 efter en övertygande första halvlek och ett gynnsamt läge inför andra, kändes det som då i alla fall.

Inför andra halvlek drog ett lätt duggregn in över hemmaborgen men Djurgårdens lag var oförändrat. Kristianstad gjorde dock ett par ändringar och fyllde på med nickstarka spelare men det var Anna Summanen som hotade mest med en nick i ribban efter en hörna.

Gästerna såg betydligt hungrigare ut nu och det osade katt ett antal gånger i Djurgårdens straffområde. Pierre Fondin svarade med att byta in pigga ben i form av Frida Boriero medan Sheila van den Bulk fick vila.

DIF hade å sin sida svårt att bygga i offensiven, istället blev det mest försvarande och omställningar. Kristianstad skickade in mycket inlägg och Nichole Persson fick jobba aktivt i kassen. När Svava Gudmundsdottir fick fritt fram i boxen fanns det dock inte mycket att göra för Persson som fick se den isländska anfallarens skott gå otagbart in i bortre hörnet.

Pierre Fondin fyllde på ny energi genom att byta in Amanda Kander och Hannah Wilkinson med tjugo minuter kvar för att försöka häva den tunga pressen från Kristianstad. Men gästerna skulle få utdelning när Amanda Edgren stötte in ett inlägg från Jutta Rantala och scenförändringen var total jämfört med första halvlek där DIF nu kändes paralyserade.

Kvitteringen fick dock DIF att vakna till liv igen, spelet lyftes upp och plötsligt var det blårandigt tryck framåt på nytt. I 82:a var Olivia Schough farligt framme med ett skott som styrde i burgaveln och strax efter hotade Portia Boakye med ett vänsterskott i bra läge som dock gick rakt i famnen på Brett Maron.

Gästerna hade också ett bra läge i 85:e när Therese Ivarsson var farligt framme i boxen men det var blåränderna som forcerade hårdast för ledningsmålet. Trots en del fina offensiva lägen kom dock ingen riktigt vass chans och därmed fick Djurgården nöja sig med en poäng trots den fina starten. Ett inte oävet resultat mot Kristianstad men lite surt med tanke på matchens utveckling.

Bara att gnugga vidare och ta nya tag där Eskilstuna väntar redan på onsdag i en ny hemmamatch på Stadion där DIF i alla fall är fortsatt obesegrade.

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)ca20ced6-12f5-4927-83a9-f3cb30977c6f|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

25 juli, lördag 15:00Stockholms Stadion