Tung förlust mot Brann

• 15 feb 2020

Djurgården fick inte bitarna på plats i genrepet mot norska Brann som vann med 4-1 på Tele2 Arena.

”En del bra grejer och en del mindre bra”, konstaterade Kim Bergstrand efter matchen och om ett mindre lyckat genrep ger en bra premiär finns det ingen anledning till oro. Bortser man dock från det ordspråket så finns det utrymme för förbättring för Djurgården som bitvis bjöd på glimtar av fjolårets poänggivande fotboll under främst första halvlek. Dock var det stundtals oinspirerat, främst i andra halvlek och DIF släppte också in fyra mål, vilket är anmärkningsvärt och väcker lite tankar kring defensiven.

Till ljuspunkterna kan dock nämnas ett fint mål från Emir Kujovic och pigga insatser från Jonathan Augustinsson och Edward Chilufya som bådar gott.

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs första startelva för året innebar en otippad målvaktsdebutant där norska nyförvärvet Erland Tangvik tog plats mellan stolparna när Tommi Vaiho var sjuk och PK Bråtveit hade ett skadat finger. I övrigt var det en till stor del välbekant backlinje från fjolåret där Jonathan Augustinsson klev in som vänsterback. Centrala radarparet Karlström/Ulvestad fick sällskap av Kevin Walker och på topp återfanns Emir Kujovic som flankerades av Jonathan Ring och Nicklas Bärkroth. Fyra planerade byten genomfördes sedan i paus för att alla skulle få speltid.

Det blev en omedelbar reality check för de svenska mästarna i årets första träningsmatch. Redan i tredje minuten skallade Daouda Bamba in ett högerinlägg för gästerna efter att ha smitit in i en lucka i backlinjen. DIF hade svårt att etablera spel offensivt men i 9:e minuten kom en första offensiv signal i form av ett hotande inlägg från Aslak Witry och ett fint skottläge för Karlström.

Brann replikerade med en farlig omställning i 13:e med ett visst kaos framför Tangvik. Lika farligt var det sedan när Jonathan Augustinsson överlappade på vänsterkanten i straffområdet i 20:e där tyvärr ett Brann-ben stoppade "Jonis" inspel mot en framrusande Kujovic.

Strax efter var Jesper Karlström tvungen att kliva av samtidigt som Astrit Ajdarevic kom in. Den gamla klyschan om att olyckor sällan kommer ensamma besannades minuten efter när Bamba höll sig framme på ett nytt högerinlägg och tryckte in sitt andra mål för dagen.

Ytterligare oro skulle det bli i 29:e minuten när även Jonathan Ring tvingades kliva av och Edward Chilufya byttes in i hans ställe. Men minuten efter var det äntligen dags för en positiv injektion. Jonathan Augustinsson drev upp bollen skickligt på mittplanen och stoppades till slut av en Brann-försvarare. Dock inte bättre än att bollen kunde nå fram till Emir Kujovic som öppnade upp målkontot 2020 genom att lyfta in bollen bakom Håkan Opdal.

Det var nära kvittering strax efter när Kevin Walker spelade fram Nicklas Bärkroth i djupled, Opdal stod dock för en vass räddning. I 40:e fick sedan Bärkroth chansen igen efter en ny fin framspelning från pigge Augustinsson men avslutet gick metern utanför.

Det var ett starkt offensivt DIF-tryck under slutet av halvleken och Chilufya drog iväg ett riktigt tungt skott på andraboll som räddades på mållinjen. Men det var gästerna som skulle få sista ordet i halvleken när ständiga orosmomentet Bamba sköt och returen hamnade framför Gilbert Koomson som tryckte in 3-1 för gästerna.

Med fyra planerade byten, där Edwards, Radetinac, Käck samt debuterande Kalle Holmberg kom, in rullade DIF igång andra halvlek. Det blev en pigg start där Chilufyas cutback till Ajadrevic så när skapade en reducering, skottet gick tyvärr decimetern över ribban. Det var stort bollinnehav för Djurgården där Brann stack upp och hotade då och då, främst genom farlige Bamba.

Desto svårare var det för blåränderna att omsätta bollinnehavet till heta lägen. Ett undantag var dock Chilufya som bröt sig fram med smarta dribblingar och sköt strax över i 58:e minuten.

Tempot bedarrade i matchen och Brann spelade klokt. I 66:e minuten var det sedan dags för 4-1 efter att Marcus Mehnert sprungit sig fri i boxen och satte in bollen i bortre.

Inte alltför upplyftande för stämningen inne på Tele2 Arena men reduceringsjakten rullade på och Kevin Walker hade ett fint nickläge på ett högerinlägg där bollen dessvärre gick över.

Brann hade ett visst grepp om matchen nu och hotade med ett par farliga anfall. För Djurgårdens del var det Chilufya som skapade mest framåt och Chili snurrade sig nästan hela vägen fram med kvarten kvar, där dock norrmännen städade undan i sista stund.

I 78:e kom ett fint DIF-anfall när Chili kombinerade till Haris Radetinac vars högerinlägg stöttes på mål av Kalle Holmberg, Opdal parerade dock avslutet skickligt. Men bortsett från det blev det inget riktigt flow i anfallsspelet med lågt tempo och många felbeslut. Ett sista farligt läge skulle dock komma när Kevin Walker sköt centimetrar utanför i 89:e men mer än så blev det inte.

Totalt sett en match som får läggas till handlingarna och lämnas därhän. Nästa helg är det skarpt läge med premiär i Svenska Cupen mot Dalkurd och då måste bitarna vara på plats.