Viktig trepoängare för damerna

• Damer
  • 30 aug 2020

Andra raka segern och fjärde för säsongen – lördagens seger mot Piteå tar laget upp på en sjundeplats.

Det var en viktig streckmatch i damallsvenskans nedre regioner som spelades på Stockholms Stadion på söndagseftermiddagen. Gästande Piteå har en tuff säsong bakom sig och huserar strax ovanför Djurgården (10 p) med endast 13 poäng. Med tanke på att det bara är två år sedan de tog guld och att de förra året slutade på en sjätteplats är det förmodligen inte var de väntat sig. Säsongens första möte mellan lagen slutade 1-1 uppe i Piteå.
   Djurgården kom till match med en stark, och för vissa överraskande, seger mot Kristianstad i ryggen, en trepoängare som tog dem upp ovanför kvalstrecket inför denna omgång. Så det var viktiga poäng som stod på spel.

Båda lagen har haft en full träningsvecka bakom sig, för första gången sedan årets säsong drog igång. Den senarelagda seriestarten har ju gjort att veckorna främst bestått av matcher eller matchförberedande träningar, ihållande träningsperioder har lyst med sin frånvaro.
För Djurgården har den senaste veckan handlat om avslutsträning och fortsatt fokus på defensiven, en del som inte riktigt lirat under första halvan av säsongen. Mot Kristianstad senast såg det dock mycket bättre ut, vilket Olivia Schough lyfte som en av nycklarna inför dagens match.
 – Vi har fått ordning på det kollektiva försvarsspelet över hela planen och jobbar tillsammans. Det satt redan mot Rosengård och det har vi jobbat vidare med, vi lyckades ännu bättre mot Kristianstad så vi hoppas att vi lyckas med det idag igen. Det behövs, sa hon i intervju med Sportbladet tv innan matchen.

Vi fick se en fartfylld inledning på matchen med målchanser åt båda håll. I takt med att matchen gick tog Djurgården dock över mer och mer. Olivia Schough kom bra och ofta runt på sin högerkant där hon tidigt fick ett övertag på Piteås ytterback. Det var också därifrån ledningsmålet kom genom fint inlägg från just Schough och ett distinkt avslut av Sheila van den Bulk.

Piteå som, enligt dem själva, haft problem att hålla upp spel och huvuden efter underlägen höll ihop det relativt bra efter målet, även om andra halvlek får sägas tillhörde Djurgården. Blåränderna skapade mest, vann flest dueller och var först på andrabollarna och det var närmare 2-0 än en kvittering. Uddamålsledningen stod sig dock halvleken ut som avslutades i kraftigt regn.

Till andra halvlek hade regnet lagt sig och det var ett mer samlat Piteå som kom ut på plan. Om första halvlek kontrollerades av Djurgården så tillhörde den andra Piteå. Norrlandslaget hade ett större spelövertag, skapade fler lägen och tryckte ner Djurgården på egen planhalva. Djurgården försvarade sig bra men hamnade oftare i omställningslägen än i långa anfall.

I 56:e minuten gjorde Piteå ett dubbelbyte och bytte in offensiv kraft i Olivia Wänglund och Madelen Janogy. Det var Janogys tredje inhopp efter sin paus från fotbollen och sakta med säkert är hon på väg tillbaka. Roligt att se.

Piteå skapade ett par avslutslägen men det blev aldrig till några superheta chanser. Det skapade å andra sidan inte Djurgården heller, laget kom inte riktigt upp till samma nivå som i första halvlek och fick försvara sig mer än anfalla. Det blev en andra halvlek som stod och vägde och mest handlade om en kamp på mittplan och perioder av tryck från Piteås sida.

I minut 58 gör Djurgården sitt första byte där Sheila van den Bulk går ut och Malin Diaz kommer in, åtta minuter senare ersatte Louise Hvarfner Amanda Kander. Strax efter gjorde Piteå ytterligare ett dubbelbyte och satte in Kajsa Hedlund och Sofia Wennerdahl.

Kvitteringsjakten intensifierades under sista kvarten och Piteå fick till några farliga lägen, inte minst efter några hörnor på slutet som dock rensades bort av Djurgårdsspelare. Men farligare än så blev det inte. Djurgården kontrollerade det hela och mittlåset med Portia Boakye och Gudrun Árnadóttir undanröjde både inspel och djupledsbollar. Det viktiga försvarsspelet var, precis vad lagkapten Schough lyfte som viktigast innan matchen, fortsatt stabilt och idag gav det tre (viktiga!) poäng till Djurgården.

Segern är den andra raka och fjärde för säsongen och tar laget upp på en åttondeplats. Viktiga poäng i bottenstriden där även Vittsjö tog tre poäng mot jumbon Växjö. Nu väntar tre matcher på tre veckor för Djurgården, det vill säga flera hela, och efterlängtade, träningsveckor.

I nästa omgång väntar FC Rosengård på bortaplan.

30 augusti, söndag 15:00Stockholms Stadion