Förlust mot BK Häcken på Stadion

• 17 maj 2021

DIF inledde med en stark första halvlek och ledning i halvtid men Häcken vände i andra och vann till slut med 4-1.

Det blev ett par förändringar i startelvan där Elizabeth Addo gjorde sin första match från start på det blårandiga mittfältet tillsammans Nellie Lilja och Linda Motlhalo. I defensiven var Sheila van den Bulk tillbaka efter sjukdom i en backlinje i övrigt bestående av Sara Olai, Gudrun Arnardottir och Portia Boakye medan Kelsey Daugherty tog plats i målet.

I anfallet återfanns Hanna Ekengren på topp med Hayley Dowd och Daniela Zamora på vänster- respektive högerkanten.

Djurgården klev ut på Stadion i behagligt vårväder väl medvetna om att det skulle bjudas på motstånd av det tuffare slaget. På andra planhalvan väntade ett Häcken som nyligen blev cupmästare efter en övertygande seger med 3-0 mot Eskilstuna United. Men icke desto mindre fanns det viktiga poäng att kämpa för och Djurgården mobiliserade för att hålla emot en väntad Häcken-offensiv där Johanna Rytting Kaneryd inledde med ett farligt skott i fjärde minuten.

Men bortsett från det var det välstädat bakåt med kvarten spelad och även om det inte blev några riktigt heta lägen framåt pressade DIF hårt och erövrade boll högt upp, vilket skapade en del oro i gästernas försvar. DIF kom också längre upp i banan ju längre matchen led och gradvis åt man sig in.

Dessutom skulle det rendera utdelning i 21:a minuten. En flack frispark från Portia Boakye skarvades vidare in i boxen där ständigt målhungriga Sara Olai fanns på plats och behärskat vrickade in bollen.

Ett mycket viktigt mål som gav boost och manöverutrymme när sedan Häcken fortsatte att jaga ytor i den kompakta blårandiga försvarsmuren. Stundtals blev det oroligt men inte värre än att DIF-defensiven kunde rensa undan och Djurgården kunde också svara upp med enstaka framstötar.

Med halvtimmen spelad fick dock Kelsey Daugherty sträcka ut med en vass räddning på Filippa Angeldahls skott. Men strax efter var det DIF som hotade när Daniela Zamora speedade förbi sin försvarare på högerkanten och spelade in till Hanna Ekengren i boxen som dessvärre inte fick ren träff på avslutet.

Matchen puttrade sedan vidare med ett lågt stående Djurgården som skärmade av ett Häcken med mycket bollinnehav, även om Johanna Rytting Kaneryd fick en del utrymme på sin högerkant där hon oroade frekvent. DIF stack dock upp mot slutet av halvleken och hade ett antal chanser på rad som mycket väl kunde resulterat där både Zamora, Addo och Dowd var farligt framme.

Fler mål blev det dock inte och Djurgården kunde gå till halvtidsvila i ledning efter en disciplinerad och energisk insats under de första 45 minuterna.

Det blev en förändring i halvlek där Hanna Ekengren, som fick en smäll över knät i första halvlek, klev av och Alexandra Takounda kom in i hennes ställe. Djurgården inledde piggt och hotade omgående med en farlig omställning där Hayley Dowd tvingade Loes Geurts till en vass räddning med ett vänsterskott.

DIF skapade tryck nu med fasta situationer och ett bra avslutsläge för Zamora under en kort period men därefter började Häcken flytta upp och matchbilden från första halvlek etablerades på nytt. Riktigt hotfullt blev det dock inte - än så länge - utan det var DIF som skapade nästa chans när Sara Olais högerinspel räddades precis framför fötterna på Sheila van den Bulk.

Men med timmen spelad sprack tyvärr nollan bakåt när ett högerinlägg kunde stötas i mål av Pauline Hammarlund. Det skulle dessvärre följas av ett till mål bakåt direkt efter när Daugherty motade ett skott i boxen vars retur spelades fram till Julia Zigotti Olme som kunde bredsida in 2-1.

Nu var det ombytta roller och DIF var tvungna att jaga en kvittering samtidigt som Elizabeth Addo fick kliva av och Fanny Lång ersatte. Halva halvleken återstod men samtidigt hade Häcken fått upp ångan nu och fortsatte att skapa farligheter framåt.

Det var lite småhetsigt och tufft stundtals mot slutet när Djurgården försökte leta möjligheter framåt men Häcken var närmast nästa mål när Stina Blackstenius var centimetrar från att peta in ett instick från vänster. Minuten efter kom ett nytt jätteläge på hörna för gästerna där Kelsey Daugherty till slut fick fingrarna på bollen.

Vid det här laget osade det katt bakåt med jämna mellanrum och till slut kom också 3-1 när Stina Blackstenius sprang sig fri i djupled och rullade in bollen i mål. Uppförsbacken var brant nu och det finns enklare uppgifter än att jaga ikapp en tvåmålsledning mot ett Häcken som fått igång maskineriet.

I 86:e fick Hayley Dowd kliva av med krampkänning vilket gav en symbolisk bild av Djurgården inte hade krafter kvar. Lika symboliskt kom även 4-1 från ständiga hotet Stina Blackstenius i slutminuterna och det var definitivt game over på Stadion.

Efter tre övertidsminuter ljöd sedan slutsignalen från domare Pernilla Larsson och trots en stark första halvlek kunde inte DIF stå emot ett starkt och skickligt BK Häcken i andra halvlek. Nu närmast gäller det att ladda om och snabbt studsa tillbaka inför årets andra derby mot Hammarby på bortaplan på lördag. En mycket viktig match som väntar…

17 maj, måndag 18:30Stockholms Stadion