Förlust mot effektivt Elfsborg

• 18 okt 2021

Det blev en tremålsförlust mot ett kontringsskickligt och försvarsstarkt Elfsborg under måndagskvällen.

Den åttonde allsvenska omgången från slutet fullbordades under måndagen där vi tog emot Elfsborg på Tele2 Arena. Ett fortsatt rafflande drama i toppstriden mot tabellfemman Elfsborg, och samtidigt spelade IFK Norrköping borta mot Häcken. Men fullt fokus på vår match som ramades in av nästan 20 000 Djurgårdare – en vacker syn för oss Blårandiga besökare.

Gästerna från Borås kom till Stockholm med sin ordinarie målvakt avstängd, och två raka segrar i ryggen: dels en 1-0-seger mot Göteborg inför landslagsuppehållet, och under detsamma även en 3-0-vinst borta mot FC Stockholm Internazionale i Svenska Cupen. Lagets bästa målskytt i Allsvenskan är Per Frick med sex gjorda mål inför matchen.

Utvisningen i derbyt mot AIK inför uppehållet innebar att Rasmus Schüller var avstängd till den här matchen (och även mot Kalmar på lördag) och i hans ställe fick Emmanuel Banda starta på mittfältet tillsammans med Hampus Finndell och Magnus Eriksson.

Även i backlinjen fick vi se förändringar i med Jesper Löfgren från start som högerback. I övrigt var det kontinuitet i backlinjen i form av Jacob Une Larsson, Hjalmar Ekdal, och Elliot Käck.

Trion längst fram utgjordes av Kalle Holmberg centralt, Nicklas Bärkroth till vänster, och Edward Chilufya till höger.

Ett blårandigt halsduskhav och skönsång drog upp stämningen ordentligt inför avspark i den femgradiga Stockholmsluften. Avsparken togs av Kalle Holmberg och strax efter 19:10 var matchen igång inför en förväntansfull hemmapublik.

Djurgården tog hand om initiativet från start och redan i den tredje minuten visade Elfsborgs-backen Simon Strand frustration genom en armbåge i bakhuvudet på Emmanuel Banda och matchens första varning delades ut. I sekvensen efter anföll vi via Bärkroths vänsterkant och inspelet gick hela vägen till Edward Chilufya på högerkanten som avslutade från nära håll, men bollen blockerades av en försvarare.

Den nykomponerade högerkanten med Jesper Löfgren som ytterback visade omedelbart att det fungerade både framåt och bakåt när Chili försökte utmana framåt men tappade bollen och Jesper Löfgren tog ett hemjobb och återerövrade bollen omedelbart. Stort bollinnehav för Djurgården de första 10 minuterna inom vilka även Kalle Holmberg hann med ett avslut efter inspel från Nicklas Bärkroth, men det skapade inga större bekymmer för Elfsborgs-målvakten.

Nästa chans var Emmanuel Bandas som nickade strax utanför efter inlägg från Nicklas Bärkroth, som alltså stod för inspelen till våra tre första målchanser.

Elfsborgs första chans kom i den 13:e minuten efter en slarvig DIF-hörna som gav gästerna chansen att kontra snabbt mot få försvarare och Per Frick sprang sig loss. Han överlistade en utrusande Jacob Widell Zetterström och avslutet gick mot helt öppet mål – men tog i utsidan av stolpen. En påminnelse om att det krävs väldigt lite för att göra ett mål i fotboll ibland, och att Elfsborg har fin kvalité i laget att se upp med.

Bäst att ha bollen i egen ägo alltså – och så fortsatte de kommande minuterna där Djurgården fortsatte att föra matchen.

Nästa chans kom i den 18:e minuten efter en hörna där Jacob Une Larsson nådde högst men inte fick bollen på mål.

I den 21:a minuten skulle vi få ett nytt exempel på Elfsborgs snabba omställningsspel och Per Frick hamnade i närkamp med en felvänd Hjalmar Ekdal som slog undan bollen som oturligt studsade på Fricks klack och gick i en perfekt båge till Simon Olsson som kunde nicka in bollen i öppet mål. 0-1, ledning Elfsborg.

Magnus Eriksson fick matchens andra varning när han gick in i en duell i Elfsborgs straffområde med sulan först.

Viss oro i spelet efter målet och en jämnare tillställning under en fem-minutersperiod innan Djurgården återigen tog tag i matchen och etablerade spelet långt ner på Elfsborgs planhalva. Flera vunna andra-bollar och snabb återerövring gjorde att anfallen blev långa och, kan man tro, påfrestande för borta-försvaret som dock gjorde det förtjänstfullt och höll de riktigt farliga målchanserna borta. Kalle Holmberg hade en hyfsad chans och avslutade på studsande boll som dessvärre gick över ribban i den 35:e minuten.

Chili utmanade och blev fälld på vänsterkanten en bit innan straffområdet i den 37:e minuten vilket gav André Römer gult kort, men den efterföljande frisparken från Mange Eriksson blev resultatlös. Strax efteråt blev Hampus Finndell liggandes efter en duell med Per Frick. Inga kort utdelades till spelarna men däremot visade domare Mohammed Al-Hakim rött kort till en av ledarna på bortalagets bänk.

Tuffa tag på plan under en period i matchen där både Hampus Finndell och sen Elliot Käck blev nersparkade och där den senare situationen ledde till frispark men ingen varning trots tydliga önskemål om just detta från Elliot. Frisparken slogs av Mange Eriksson och Emmanuel Banda nickade från nära håll men bollen räddades av målvakten.

Fortsatt hårda dueller som började angränsa till fult och dubbla varningar delades ut till Per Frick och Elliot Käck där Per Frick stod för förseelsen och sedan Elliot Käck för en aktion i eftersvallet som han varnades för. Det var också det sista som hände i halvleken som blåstes av efter 47 spelade minuter.

Inga byten i paus och en liknande matchbild inledningsvis där Djurgården tog hand om bollen och gick framåt i jakt på en kvittering. En bra chans uppstod också när Chilufya spelade in bollen mot en framrusande Kalle Holmberg på bortre stolpen men avslutet gick utanför.

Istället anfall åt andra hållet direkt efter och ett inspel från höger till Rasmus Alm som distinkt satte 2-0 till gästerna i den bortre burgaveln. Uppförsbacke för Djurgården och en väldigt jobbig sekvens med missad målchans och sedan insläppt mål direkt efteråt.

Ostrukturerad period i matchen efter målet och Elfsborg hade även en tredje boll i mål på frispark, men målet dömdes bort för hands på en spelare på bollens väg fram till mål.

Djurgården fortsatte att jaga mål och skapade ett par lägen där Nicklas Bärkroth fick det bästa men en Elfsborgs-back stod för en kraftfull glidtackling i sista stund som tog undan bollen precis i skottögonblicket. Hjalmar Ekdal varnades strax efter när han stoppade en kontring i den 63:e minuten. I samband med det avbrottet fick Kalle Holmberg lämna planen till förmån för Joel Asoro.

Vi fortsatte att försöka framåt och kom till några avslut, men gästernas försvar var ofta där och störde eller blockade avsluten innan de nådde fram till mål. Banda hade en nick över ribban från nära håll och fortsatte att ta sig fram till offensiva positioner från sin mittfältsplats.

I den 71:a minuten var det dags för Djurgårdens andra byte när Albion Ademi ersatte Nicklas Bärkroth.

Elfsborg kontrade effektivt och tog sig ofta hela vägen till vårt straffområde och i den 73:e minuten räddade Widell Zetterström ett avslut till en hörna, som i sin tur gav gästerna ett inkast. Visst etablerat spel på våran planhalva under en period och matchklockan tickade på raskt mellan de olika fasta situationerna. Kvarten kvar nu.

Ännu en omställning från gästerna i den 77:e minuten ledde till matchens tredje mål och återigen var målskytten Rasmus Alm. 0-3.

Albion Ademi visade pigga ben som inhoppare på sin högerkant och stod för ett par fina aktioner och inspel mot framstörtande Emmanuel Banda och Edward Chilufya men Elfsborgs-målvakten hade en bra dag på jobbet och tog avsluten.

Djurgårdens tredje byte genomfördes i den 83:e minuten när Edward Chilufya lämnade planen till förmån för Isak Hien. Mittbacken tog plats centralt i anfallet och var nära att ta sig till ett friläge efter bara två minuter på plan, men återigen var en försvarare där med en vältajmad brytning.

Fyra minuter adderades som stopptid på den andra halvleken och Samuel Holmén varnades i samband med det förkunnandet – matchens sjunde varning.

Det blev förlust med 0-3 och en tung kväll för de över 19 000 Djurgårdarna på plats. Nu gäller det att ladda om snabbt – redan på lördag är det dags för ny hemmamatch i den dramatiska toppstriden när Kalmar FF kommer på besök. Varmt välkommen då!

18 oktober, måndag 19:00Tele2 Arena