Häcken starkast på Bravida Arena

• 31 okt 2021

Djurgården fick återvända till Stockholm utan poäng efter att ett spelskickligt och fysiskt BK Häcken vann med 4-0.

Med hela laget samlat efter landslagsuppehållet blev det ett antal förändringar jämfört med den senaste träningsmatchen mot Indien. På målvaktssidan var det dock oförändrat där Kelsey Daugherty tog plats mellan stolparna bakom en trebackslinje bestående av Sheila van den Bulk, Kamilla Karlsen och Fanny Lång.

Längre fram i banan blev det en ny formation som drog åt 3-4-3 och ett mittfält bestående av Julia Walentowicz, Elizabeth Addo, Nellie Lilja och Sara Olai. I anfallet tog Hayley Dowd plats på topp med Tilde Lindwall och Linda Motlhalo en bit bakom på höger- respektive vänsterkanten.

DIF klev ut på Bravida Arena med en tuff uppgift framför sig där redan klara serietvåan BK Häcken väntade. Måhända med en något falnande motivation för de gulsvarta, eftersom det inte fanns någon möjlighet till förändringar av positionen i tabellen, men nye tränaren Robert Vilahamn intygade att det var maximal satsning som gällde  hans första match som tränare.

För Djurgårdens del fanns det ingen chans att klättra i tabellen under de sista två omgångarna men framför allt var det viktigt att inte släppa förbi lokala rivaler som låg bakom i tabellen. Sett till premisserna blev det också en lite avvaktande inledning men i sjätte minuten slog Elizabeth Addo en lurig boll i djupled till Linda Motlhalo som gick på skott. Häckens keeper Jennifer Falck plockade dock skottet komfortabelt.

I takt med att halvleken rullade vidare blev det dock alltmer Häcken som etablerade offensiv och orosmomentet Stina Blackstenius nickade strax utanför på ett vänsterinlägg med tio minuter spelade. Trycket tilltog och DIF-defensiven fick rensa undan ännu en farlighet där den efterföljande hörnan sedan krävde en grym räddning av Kelsey Daugherty för att freda målet efter en nick från Stine Larsen.

Djurgården försökte ambitiöst att spela sig igenom de gulsvarta lagdelarna men hade svårt att nå hela vägen fram när Häcken pressade aggressivt. Å andra sidan bedarrade hemmalagets tryck under en period och med halva halvleken spelad var det mållöst.

I 27:e minuten kom sedan Djurgårdens bästa chans hittills efter ett fint kombinerande som avslutades med ett farligt skott från Hayley Dowd. Dessvärre kom det en snabb replik från Häcken minuten efter där Stina Blackstenius nickskarvade in 1-0 efter att ha hittat en fri yta i boxen.

Strax efter osade det katt igen med ett farligt inspel från vänster och Häcken hade fått ny energi av ledningsmålet. DIF stack emellan med ett par hörnor men i 35:e blev det farligt bakåt på nytt efter ett bolltapp som gav Elin Rubensson ett fint skottläge, dessbättre gick avslutet utanför.

Hemmalaget fortsatte att trycka på och Stina Larsen sköt i burgaveln medan Blackstenius nickade och sköt utanför. Det fortsatte på samma tema under de sista minuterna av halvleken, men DIF höll undan och även om avslutsstatistiken visade 10-2 för Häcken var det bara ett måls underläge med möjligheter kvar att jaga ikapp i andra halvlek.

Djurgårdens elva var oförändrad inför den andra halvleken och även matchbilden tog vid där det slutade i första med offensiv anstormning från Häcken som också skulle få utdelning. Elin Rubensson drog iväg ett tungt skott i högra krysset och det var 2-0 i den 48:e minuten.

En tuff uppförsbacke och Blackstenius höll sig framme på nytt strax efter och var nära att sätta trean, men Daugherty räddade det tunga skottet. För Djurgårdens del blev det fortsatta problem att spela sig igenom Häckens intensiva press och hade svårt att etablera i offensiven.

I 53:e minuten var det dags igen för hyperfarliga Stina Blackstenius som tog emot ett instick i boxen och kunde rulla in 3-0 och punktera matchen. Men det var inte slut där och minuten senare kom också Blackstenius hattrick när hon fick ett nytt läge och kunde trycka in 4-0.

Nu handlade det om att stoppa blödningen för DIF eftersom Häcken inte var intresserade av att slå av på takten. Ny energi kom in för DIF när Daniela Zamora bytte av Julia Walentowicz i den 64:e minuten och DIF fick sikta på att jaga en reducering.

Hayley Dowd var nära med ett vänsterskott i 70:e minuten efter en smart framspelning men Häckens nolla förblev intakt. Det blev det sista Hayley hann med innan Alexandra Takounda bytte av henne.

Bakåt var Häcken mycket nära ett femte mål när Daugherty sattes under press där bollen rikoschetterade precis utanför stolpen efter hemmalagets press som var fortsatt intakt. DIF stack emellan med ett avslut från Fanny Lång men spänningen i matchen hade som sagt avtagit vid det här laget och några fler mål blev det inte.

Efter tre övertidsminuter gick sedan slutsignalen och Häcken kunde kassera in tre poäng i en match där hemmalaget var numret större än DIF. Därmed är det bara att ladda om inför säsongens sista match då redan klara seriesegrarna FC Rosengård gästar Stadion nästa lördag.

31 oktober, söndag 16:00Bravida Arena