Inga poäng med hem från Kristianstad

• 24 apr 2021

Trots ledning i halvtid blev det förlust i årets första allsvenska bortamatch där ett sent mål gav Kristanstad seger med 2-1.

Det blev en del förändringar i elvan inför bortapremiären där dock Kelsey Daugherty fortsatte att vakta buren. Backlinjen utökades däremot till fem spelare med Portia Boakye, Gudrun Arnardottir ochh Sheila van den Bulk centralt och wingbacks i form av Fanny Lång och Daniela Zamora, som klev ner på avstängda Sara Olais högerkant.

Tremannamittfältet bestod av Nellie Lilja, Louise Hvarfner och Linda Motlhalo och på topp blev det en första start i DIF-tröjan för kamerunska nyförvärvet Alexandra Takounda som spelade på topp tillsammans med Hanna Ekengren.

Vårsolen hade återvänt till Skåne men en stark vind påverkade förutsättningarna en hel del på Kristianstads Fotbollsarena. För Djurgårdens del var det tufft motstånd som väntade på andra planhalvan i form av högt tippade Kristianstads DFF när matchen kickades igång och förväntningarna sattes inom ramen för realistisk optimism.

Hemmalaget inledde också starkt med visst offensivt tryck, DIF fick försvara sig och hade också vissa problem med Kristianstads höga press. I åttonde minuten kom en första farlighet efter hörna där Anna Summanen gick på skott men Kelsey Daugherty var med på noterna. Ett oroande långt inkast och ett flackt skott följde vilket satte Daugherty i arbete på nytt och Djurgården fick en tuff första kvart i den kraftiga motvinden.

Men några fina högerinlägg från Daniela Zamora gav lite välbehövlig energi och andhämtning innan det var oroligt bakåt igen när Sveindis Jonsdottir var nära att stöta in ett högerinlägg i 18:e minuten, men bollen hamnade än en gång i nävarna hos den storspelande Daugherty.

I 25:e kom sedan en ny farlig hörna där Portia Boakye nickade undan i grevens tid och det var fortsatt anstormning från hemmalaget där Kristianstads långa inkast skapade oro i stort sett varje gång.

Men Djurgården kunde vila med boll med jämna mellanrum och även sticka upp i enstaka anfall. Kelsey Daugherty kunde emellertid inte andas ut än och stod för en ny grym räddning när hon modigt kastade sig ut och motade Amanda Edgrens skott i boxen.

DIF började ändå gradvis äta sig in i matchen och skulle också ta initiativet i målprotokollet. I 36:e minuten fick Linda Motlhalo fritt fram på vänsterkanten, släppte sedan fint till Hanna Ekengren som slog in ett inspel i boxen. Där fanns Nellie Lilja på plats och stötte in bollen i nättaket och Djurgården var i ledning.

Grymt skönt även om det kanske inte riktigt speglade matchbilden. Hemmalaget jagade kvittering direkt och hotade med ett par farliga lägen när det var flipperspel i Djurgårdens straffområde. Men även DIF hade en fin chans när Brett Maron höll på att överrumplas av ett lurigt högerinlägg/skott. Den efterföljande hörnan blev också farlig där Daniela Zamora gick på avslut som blockerades av hemmaförsvarare.

Fler mål blev det dock inte och Djurgården kunde gå till halvtidsvila i ledning och se fram emot att ha vinden i ryggen inför andra.

Det blev inga byten inför andra halvleken och Kristianstad tog vid där de slutade och inledde sin kvitteringsjakt medan DIF höll emot och satsade på omställningar. Men hemmalaget skulle få utdelning i 50:e minuten när ett högerinlägg trycktes in i mål via Mia Carlsson. Inte optimalt men för Djurgårdens del var det bara att kavla upp och jaga ett nytt ledningsmål.

I 55:e kom också ett fint anfall via högerkanten där Hanna Ekengren utmanade i djupet och ett par minuter senare var det dags för första bytet där Ellen Andersson kom in istället för Alexandra Takounda. Något som innebar att Zamora flyttades upp i banan från sin tidigare position som ytterback.

Matchen rullade vidare och det blev lite av ett ställningskrig med lite mer bollinnehav för Kristianstad och ett DIF som snabbt stack upp i anfall när bollen erövrades.

En hel del fasta situationer blev det också för blåränderna och Fanny Långs välkalibrerade vänsterfot stod för fina leveranser, speciellt en tung frispark på distans som tvingade Brett Maron till en akrobatisk räddning.

I defensiven såg det stabilt ut så långt och Portia Boakye kostade även på sig en raid i offensiven där hon väggade med Linda Motlhalo och sköt strax över med vänstern.

Minuterna tickade på och med kvarten kvar kändes ändå en poäng mot en tippad toppkandidat som en högst rimlig utdelning. Men det svänger fort i fotboll. Efter att Linda Motlhalo inte fick med sig en hörna hon skulle haft startade hemmalaget ett anfall via utsparken där bollen till slut landade i djupled hos en framrusande Sveindis Jonsdottir som lobbade in 2-1.

Med fem återstående minuter återstod bara att börja jaga en kvittering. Det blev dock mest spelavbrott och krigande innan två tilläggsminuter följde som hemmalaget lyckades stöka undan innan slutsignalen gick. Därmed blev det inga poäng med hem till Stockholm den här gången.

Bittert med sent poängtapp men nu måste batterierna laddas om inför nästa söndag då ett rafflande derby väntar då AIK gästar Stockholms Stadion på söndag.

24 april, lördag 14:00Kristianstads Fotbollsarena