Inga poäng med hem från Tunavallen

• 3 okt 2021

Djurgården fick se sig besegrade med 3-1 mot Eskilstuna.

Det var endast en förändring i startelvan jämfört med derbyt mot Hammarby där Portia Boakye var tillbaka i trebackslinjen tillsammans med Kamilla Karlsen och kapten Sheila van den Bulk. På kanterna återfanns Julia Walentowicz och Sara Olai som wingbacks och målet vaktades av Kelsey Daugherty.

På mittfältet huserade återigen Nellie Lilja längst bak i maskinrummet med Elizabeth Addo och Linda Motlhalo framför sig medan Daniela Zamora och Hayley Dowd bildade anfallspar.

Ett Djurgården i bra form med derbyvinst och cupavancemang bakom sig klev ut på Tunavallen för en tuff utmaning. På andra sidan väntade ett tillika formstarkt Eskilstuna som samlat rejält med poäng efter sommaruppehållet och som dessutom numera är förstärkta av en mycket välbekant anfallare vid namn Mia Jalkerud.

Det var högt tempo från start med två lag som ville framåt och Eskilstuna var mest aktiva i offensiven. I femte minuten kom också ett hyfsat farligt skott från Noor Hoelsbrekken Eckshof men bollen seglade en bit över ribban.

Djurgården svarade med fint kombinerande i åttonde minuten där Hayley Dowd så när bröt igenom hela vägen. Farligaste läget kom dock strax efter när ett högerinlägg från hemmalaget seglade förbi Kelsey Daugherty och gick decimetern utanför stolpen.

Men även Eskilstuna keeper hade det besvärligt när Daniela Zamora pressade fram en farlig bakåtpassning som Emelie Lundberg fick mota till hörna med stort besvär. Nästa läge kom för hemmalaget när ett tungt skott från Elise Stenevik gick strax utanför och det var onekligen en händelserik och underhållande match.

Men det var Djurgårdens som skulle koppla greppet 20:e minuten. Sheila van den Bulk hängde kvar i straffområdet efter en fast situation och Nellie Lilja hittade henne med en fin lyftning. Avslutet satt perfekt från kapten Sheila och DIF var i ledning.

Glädjen blev dock kortvarig och repliken kom snabbt från hemmalaget när Vaila Barsley fick utrymme på en hörna och kunde nicka in 1-1.

Signifikativt för den actionfylld matchen och chansparaden fortsatte där det blev ett jätteläge för Sara Olai efter Julia Walentowiczs långa högerinlägg men skottet gick över ribban.

Hörnorna var å andra sidan hela tiden fortsatt farliga för hemmalaget och Daugherty fick även rycka ut med ett par viktiga räddningar på två farliga avslut. Eskilstuna skapade ett visst tryck under resterande del av halvleken medan DIF svarade med offensiva framstötar, men några fler mål blev det dock inte och det var kryss i halvtid.

Det blev en förändring i elvan inför andra halvlek där Fanny Lång kom in istället för Julia Walentowicz och det var full fart framåt direkt. Hayley Dowd öppnade med ett lurigt skott i snäv vinkel och ett inspel från vänster var mycket nära att stötas in av Sara Olai strax efter.

Men det fanns även gott om chanser åt andra hållet där Felicia Rogic hade farligt skott efter andraboll som blockerades. Tempot var fortsatt högt även om de heta chanserna inte var lika frekventa nu.

De fasta situationerna var dock fortsatt farliga för Eskilstuna och med timmen spelad höll sig Mia Jalkerud framme i en tilltrasslad situation efter en hörna och tåade in ledningsmålet.

Målet gav energi åt hemmalaget som var fysiskt tunga men DIF krigade på för att bryta sig fram till offensiva lägen. Inbytta Hanna Stokki hotade sedan med en farlig djupledslöpning i 69:e minuten, men kom lite ut vinkel med avslutet.

Men det gick inte att andas ut bakåt mot ett skickligt Eskilstuna. Paulina Nyström var farligt framme med ett avslut som gick över och strax efter kom 3-1 där Felicia Rogics skott från distans letade sig in i mål bakom en till synes välplacerad Kelsey Daugherty.

Ett brant uppförsbacke blev plötsligt ännu brantare och DIF försökte forcera men hade svårt att skapa vassa chanser. Istället var Paulina Nyström nära ett fjärde mål men bollen gick dess bättre över ribban.

Pigga ben kom in i mot slutet i form av Alexandra Takounda men det blev inga fler mål framåt även om Sara Olai hade ett hyfsat läge. Efter tre övertidsminuter gick sedan  slutsignalen och därmed var förlusten mot ett starkt Eskilstuna ett faktum.

Bara att ta sig upp på hästen igen och härnäst väntar KIF Örebro på bortaplan med nya viktiga poäng på spel.

3 oktober, söndag 15:00Tunavallen