Julia Walentowicz frälste DIF mot Växjö

• 28 aug 2021

Magnus Pålsson fick en fin start som tränare när Djurgården tog en stabil seger med 1-0 mot Växjö DFF hemma på Stockholms Stadion.

Magnus Pålssons första startelva innebar att Kelsey Daugherty tog plats mellan stolparna bakom en trebackslinje bestående av Sheila van den Bulk, Kamilla Karlsen och Portia Boakye med Sara Olai och Julia Walentowicz som wingbacks.

På mittfältet tog Nellie Lilja den defensiva rollen centralt med Elizabeth Addo och Linda Motlhalo framför sig och på topp återfanns Hayley Dowd och Daniel Zamora.

Det var gråmulet duggregn och lite höstkänning på Stockholms Stadion men samtidigt en förväntansfull stämning i luften inför nya huvudtränaren Magnus Pålssons första match med laget. Med en knapp träningsvecka bakom sig hade Magnus jobbat med att implementera vissa delar i spelet som förhoppningsvis kunde ge viss omedelbar effekt i matchen.

För motståndarlaget Växjö var poängbehovet skriande med tanke på bottenplaceringen och avståndet upp till rätt sida av nedflyttningstrecket. För Djurgårdens del fanns givetvis ett stort intresse för att öka det glappet och blåränderna kickade igång matchen på en ganska regntung plan.

Djurgården började piggt och Nellie Liljas djupledsboll var centimetrar ifrån att nå fram till framrusande Daniela Zamora redan i andra minuten. Därefter blev det mer ställningskrig där båda lagen sökte vägar igenom och Kamilla Karlsen visade prov på sina defensiva kvaliteter med en fin brytning när Växjö var på väg att såga sig igenom.

Riktigt nära var det sedan i 8:e minuten när DIF kombinerade sig fram och Hayley Dowd strök stolpen med ett tungt vänsterskott. Men utdelning skulle komma strax efter. Elizabeth Addo stod för ett fint förarbete på vänsterkanten och hittade in till Sara Olai i boxen som gick på avslut. Katlynn Fraine stod för en akrobatisk räddning men på returen kom Julia Walentowicz farande och glidtacklade in ledningsmålet till vilt jubel på Stadion.
– Jag tänkte bara, den ska in i mål, inget annat. Det var en otrolig känsla, Djurgårdshjärtat sprängs ju. Mitt första mål i Allsvenskan och fantastiskt att få göra det hemma på Stadion inför vår hemmapublik, sa en glad Julia om fullträffen till Sportbladet Play.

En drömstart för DIF som gav både energi och lugn och med kvarten spelad hotade Hayley Dowd på nytt efter ett fint inlägg från Portia Boakye, avslutet smet dock en bit över ribban. Men det gick inte att andas ut på något sätt och en hörna från gästerna skapade kaos med rejäl kalabalik framför DIF-målet.

En chans som blev lite av en injektion för Växjö som fick igång ett visst tryck under en kort period. Men inte värre än att DIF kunde hålla emot, flytta upp igen och oroa en del via fasta situationer. Med halvtimmen spelad var Julia Walentowicz inblandad på nytt framåt med två farliga inspel på rad från sin högerkant som var nära att resultera när jagande DIF-spelare dök upp i Växjös box.

DIF fortsatte ösa på och hotade på sina fasta situationer där både Hayley Dowd och Sheila van den Bulk fick varsitt läge i 35:e. I övrigt var det god kontroll på matchen för blåränderna som visserligen inte skapade några fler vassa chanser men kunde gå till pausvila i ledning när Sara Wiinikka satte pipan i munnen.

Det var fortsatt mulet på Stadion inför de kommande 45 minuterna men DIF-spelet lyste upp. Mycket skedde via kanterna och Julia Walentowicz var nära en assist med ett fint högerinlägg som Hayley Dowd nickade strax över med fem minuter spelade.

Matchen rullade vidare där bollinnehavet växlade mellan lagen och publiken manade på för ett andra DIF-mål som skulle kunna stärka greppet om matchen. Speciellt med tanke på att Växjö jagade vidare och Juliette Kemppi var ytterst nära att styra in ett högerinlägg med timmen spelad.

Men det var ändå Djurgården som hade kommandot i matchen och gästernas framstötar var fåtaliga. Spelövertaget kunde dock inte riktigt omsättas i klara målchanser utan det var mycket nästan-lägen och chansfattig åt båda hållen.

I 71:a minuten osade det dock katt rejält bakåt när Tilde Johansson prickade ribban efter en högerhörna. En varningssignal att ta fasta på och och Magnus Pålsson fyllde på med pigga ben i form av Alexandra Takounda som ersatte Julia Walentowicz i 73:e minuten. Samtidigt tog Daniela Zamora över Walentowiczs roll som wingback medan Takounda gick upp i anfallet.

I 79:e fick sedan DIF ett riktigt skarpt läge när Elizabeth Addo än en gång dribblade sig fram på kanten. En misstänkt hands i straffområdet från Växjö följdes av en pass till Hayley Dowd som gick på skott men Fraine parerade avslutet skickligt.

Det blev Hayleys sista insats i matchen innan hon lämnade plats för Hanna Stokki i 82:a minuten som inledde piggt och skapade en farlighet direkt. Matchuret närmade sig full tid och Växjö försökte få igång en forcering men DIF-defensiven var solid och städade effektivt undan framstötarna från gästerna.

Men i den andra övertidsminuten hettade det till när Kelsey Daugherty fick sträcka ut på ett lurigt skott vid stolproten från Juliette Kemppi. Värre än så blev det dock inte och strax efter gick slutsignalen och ett jubel steg från Stadion över att tre viktiga poäng säkrats. En utmärkt start för Magnus Pålsson i sin nyblivna tränarroll.

Därmed är avståndet till strecket behagliga 13 poäng och blickar man uppåt är det nu åtta poäng upp till Eskilstuna och Europa-plats. Härnäst väntar en intressant bortamatch mot Linköping då nya viktiga poäng står på spel för att kunna klättra uppåt i tabellen.

28 augusti, lördag 13:00Stockholms Stadion