Tre sköna poäng borta mot Kalmar FF

• 25 juli 2021

Tre nya poäng bärgades när Aslak Witry gjorde matchens enda mål borta mot Kalmar FF – och Mange Eriksson gjorde sin åttonde assist för säsongen.

Djurgården begav sig ner till Kalmar med en rejäl urladdning hemma mot Sirius i ryggen. Thomas Lagerlöf adderade därtill rapporter om en mycket fin träningsvecka på Kaknäs där spelarna nu såg acklimatiserade till det högtryck som ligger över Sverige så här i slutet av juli som i konkreta tal frambringade 24 grader i skuggan.
– Alla börjar vänja sig vid värmen, det är inte ovant att spela i 28-29 grader längre, sa Thomas inför matchen.

På planen startade Jesper Löfgren för andra matchen i rad, och startelvan var densamma som i senaste matchen, alltså med Une Larsson som mittbackskollega flankerade av Elliot Käck och Aslak Witry. På mittfältet startade kapten Magnus Eriksson, Hampus Finndell, och Rasmus Schüller. Och i anfallet startade Kalle Holmberg i mitten och på varsin kant spelade Haris Radetinac och Edward Chilufya.

Flera hundra blårandiga supportrar hade tagit sig ner till Kalmar och det var en härlig inramning kring matchen när domare Kaspar Sjöberg blåste igång.

Ett bollsäkert Kalmar vill gärna föra matcherna, inte minst på hemmaplan, så spelmässigt kunde man tro att bollinnehavet skulle vara ganska jämnt fördelar. Just så blev det också under de första tio minuterna utan att något av lagen skapade någon farlighet.
En utrusande målvakt som var på Edward Chilufya rörde upp känslorna och situationen som inte resulterade i någonting var närvarande bland spelarna på planen ett tag efteråt i form av tuffare dueller än under de första tio minuterna och en del munhugg sinsemellan. Jesper Löfgren var uppe på en hörna med en kvart spelad och nådde högst, men fick inte bollen på mål.

Matchens överlägset bästa målchans kom efter 17 minuter när Kalmars Isak Janson blev helt frispelad i djupled en bit utanför straffområdet. Jacob Widell Zetterström hann ut långt och gjorde en fantastisk räddning där han använde sin längd och nådde ut med högerhanden och styrde avslutet i ytterkanten av stolpen och ut till hörna. Ett par minuter senare avslutade Une Larsson med högerfoten innanför straffområdet och även Kalmars målvakt Lukas Hägg Johansson stod för en mycket fin räddning när han styrde ut bollen via stolpen till hörna. 1-1 i klara målchansen efter 20 spelade minuter.

Efter intensiva första 25-30 minuter mattades matchen av en aning under den sista kvarten av halvleken där båda lagen blev mer passiva i spelet. Från läktarplats gjorde de ditresta supportrarna vad de kunde för att sjunga igång tempot i matchen igen, men vi fick inte se någon större målchans åt något håll. Halvleken slutade 0-0 efter en jämn match med varsin stor målchans.

Det var ett Djurgården som klev ut i andra halvlek och såg beslutsamt ut. Laget tog hand om matchen direkt och ägde bollen på Kalmars planhalva under de första fem minuterna. Och efter en frispark ute till höger i den 51:a minuten studsade bollen förbi alla spelare till en fristående Aslak Witry som inte gjorde några misstag och slog in sitt femte mål för säsongen! 1-0 till Djurgården och ett mycket skönt mål direkt i inledningen av andra halvlek. Frisparken slogs av Magnus Eriksson som därmed gjorde sin åttonde (!) assist för i år.

Djurgårdsoffensiven- och pressen fortsatte och när Hampus Finndell snappade upp en boll efter en svag hemnick såg det först ut som att Magnus Eriksson skulle slå in bollen och sedan fick Haris Radetinac ett bra läge för att avsluta. Men hårt uppvaktad av en hemmaförsvarare fick han inte avslutet på mål. En jättechans som drev på den blårandiga kortsidan på läktaren som vi numera anföll emot. Den första kvarten av andra halvlek tillhörde oss helt och hållet.

Kalmar hittade delvis tillbaka till sin matchplan strax efter målet och bollinnehavet blev återigen mer jämnt fördelat. Tidigt på egen planhalva fick de emellertid möta pressande Djurgårdsspelare och de hade svårt att spela sig fram till sista tredjedelen av planen. Ett dubbelbyte i hemmalaget i den 65:e minuten där Nils Fröling kom in på plan ville mana på laget och få in lite mer offensiv på plan. Djurgården väntade fyra minuter innan ett dubbelbyte genomfördes även från vår sida. Nicklas Bärkroth och Emmanuel Banda kom in på plan istället för Edward Chilufya och Hampus Finndell. I den 76:e minuten byttes även Joel Asoro in när Kalle Holmberg fick lämna planen.

Matchen fortsatte att vara jämn och Kalmar tog sig in i straffområdet några gånger utan att skapa någon riktig farlighet. Framåt för Djurgården var Joel Asoro pigg i sina löpningar och ordnade ett par frisparkar som fick klockan att ticka på. I den 85:e minuten ordnade han en frispark i ett liknande läge som vid målet men Mange Erikssons frispark blev lite för lång den här gången och rann ut till inspark.

Mot slutet av matchen fick Nicklas Bärkroth två fina lägen att punktera matchen helt, men båda avsluten gick tätt utanför och det blev spännande mot slutet. Men matchen slutade 1-0 till oss och vi är fortsatt med i toppen av Allsvenskan. Kapten Magnus Eriksson gick, i och med assisten, upp i ledning i poängligan med två mål och åtta assist på tolv spelade omgångar.

Nästa match är hemma mot BK Häcken söndagen den 1 augusti. Varmt välkommen då, du som har säsongskort! Läs mer om hur du gör för att gå på matchen här.

Även medlemmar kommer att ha möjlighet att köpa biljetter till matchen. Läs mer här.
25 juli, söndag 15:00Guldfågeln Arena