Tung förlust på Gamla Ullevi

• 28 okt 2021

Det blev en tuff och fysisk match mot IFK Göteborg som straffade DIF med omställningar och vann med 3-0.

Det blev några förändringar i den blårandiga startelvan med både Rasmus Schüller och Elliot Käck tillbaka igen efter avstängning. Den sistnämnde klev in som vänsterback samtidigt som Haris Radetinac flyttade ut som högerback med Hjalmar Ekdal och Jacob Une Larsson centralt i backlinjen. Målet vaktades ånyo av Jacob Widell Zetterström.

På mittfältet klev som sagt Rasmus Schüller in tillsammans med Magnus Eriksson och Emmanuel Banda och längts fram var det oförändrat med Kalle Holmberg på topp flankerad av Edward Chilufya och Niklas Bärkroth på respektive kant.

Klassikermötet mellan Djurgården och IFK Göteborg är redan i vanliga fall en extra laddad match. Under rådande förutsättningar, där båda lagen jagade extremt viktiga poäng i det allsvenska upploppet, lades ytterligare ett lager av spänning i det höstruggiga fotbollsvädret på Gamla Ullevi.

Båda lagen kom dessutom med segrar i ryggen och för Djurgårdens del var vinst ett måste i toppstriden. Emmanuel Banda satte också tonen redan i andra minuten med ett tungt vänsterskott som vållade en del problem för Ioannis Anestis.

Tempot var fortsatt högt och DIF tog ett tydligt grepp om bollinnehavet och skapade ett visst tryck framåt. Göteborg var dock farliga i sina snabba omställningar och båda lagen hotade men utan att skapa de riktigt högkaratiga chanserna.

Men i 18:e minuten fick Marcus Berg ett farligt läge i boxen där hans vänsterskott gick strax utanför. Hemmalaget hade en bra period nu och minuten efter tvingades Jacob Widell Zetterström rädda ett nytt vasst läge för Berg. Den efterföljande hörnan skulle dock innebära ett mål bakåt när August Erlingmarks nick styrde i mål via en DIF-spelare.

En tung start I en krävande match och Göteborg fick energi av målet och fortsatte att mata på framåt. Men DIF bröt stundtals igenom och Banda prövade skott på nytt, dock gick bollen en bra bit över. Med halvtimmen var matchbilden sedan återställd till en period av DIF-grepp, klassiskt bollinnehav och kantväxlande, dessvärre utan att bryta igenom hela vägen.

I 34:e minuten blev det nästan tredje gången gillt för Banda vars inlägg styrde via Oscar Wendt och höll på att ställa Anestis som dock räddade i sista stund. En hyfsat farligt hörna och ett inspel från höger följde men den riktigt vassa chansen uteblev fortfarande.

Tungt och svårjobbat och I 43:e kom dessutom ett gult kort på Rasmus Schüller som innebär att Djurgårdens mittfältsmotor är avstängd i nästa match. I den sista matchminuten kom i alla fall  ett hett läge för Magnus Eriksson, efter ett högerinspel från Haris Radetinac, men ”Mange” drog skottet ett par decimeter utanför med högern.

Precis efter satte domare Kaspar Sjöberg pipan i munnen och blåste av en intensiv, tuff men ganska chansfattig halvlek.

Med en kvarts pausvila i benen klev ett oförändrat DIF ut för att jaga ikapp. Kim Bergstrand efterlyste mer aktivitet framåt inför halvleken och Djurgården började också piggt. Men i 47:e minuten osade det katt bakåt när August Erlingmark fick ett utmärkt skottläge i boxen men drog bollen över.

Dessvärre skulle det komma ytterligare ett mål för IFK Göteborg. Ett bolltapp gav en chans till en omställning för hemmalaget där Marcus Berg till sist kunde sätta 2-0. Men det var dessvärre inte slut med det.

Strax efter kom en ny blåvit omställning efter en fast situation för DIF där Tobias Sana fick friläge och kunde sätta 3-0 bakom en chanslös Jacob Widell Zetterström. Riktigt tungt och nu återstod bara att desperat jagande efter reducering.

En inte helt enkel uppgift och Djurgården stångades mot ett fysiskt hemmalag där nivån för vad som tilläts i duellspelet låg väldigt högt under hela matchen. Nya pigga ben kom in i form av Joel Asoro som ersatte Kalle Holmberg och i 65:e kom ett hyfsat avslut från Joel men mycket mer i chansväg var det inte så långt.

Rasmus Schüller prövade också skott som Anestis parerade och på den efterföljande hörnan fick Edward Chilufya ett bra skottläge i boxen men drog bollen utanför med vänstern.

Nytt dubbelbyte följde där Isak Hien och Jesper Nyholm ersatte Chilufya och Bärkroth. En rockad som innebar att Haris Radetinac flyttade upp till höger medan Asoro gick ut på kanten och Hien spelade på topp.

IFK Göteborg var av förklarliga skäl nöjda med resultatet försvarade lågt och bevakade ledningen. Djurgården ville forcera men fick inte något riktigt momentum och ett fint frisparksläge i 83:e minuten kändes som sista biljetten in i matchen, men läget förvaltades inte.

I 85:e minuten kom sedan Djurgårdens kanske bästa chans i matchen när en hörna skarvades fram till Jesper Nyholm vars nick smet precis utanför. Ett visst tryck blev det ändå mot slutet av matchen där Schüller satte Anestis i arbete på nytt.

Men det här var inte Djurgårdens kväll och efter fyra övertidsminuter var förlusten ett faktum mot ett formstarkt IFK Göteborg som var svåra att bryta igenom och skickliga i omställningarna. Ett poängtapp som innebär att Djurgården trillar ner på tredjeplats, en poäng efter MFF och Elfsborg.

Fem omgångar återstår och redan på söndag är det dags för ny match då Djurgården gästar Behrn Arena för att ta sig an Örebro SK. Då hoppas vi på tre viktiga poäng för att kunna hänga på i toppstriden hela vägen.

28 oktober, torsdag 19:00Gamla Ullevi