Asoro avgjorde mot Peking

• 16 apr 2022

De båda inhopparna Joel Asoro och Emmanuel Banda klev in och visade vägen med varsitt mål när DIF vände underläge till seger med 2-1 mot IFK Norrköping.

Det rådde vänsterbacksbrist i truppen med tanke på att varken Pierre Bengtsson och Elliot Käck var uttagningsbara men Leo Cornic fanns redo att axla ansvaret, även om positionen innebar fel kant för honom.

Det blev också en första allsvensk start för Gustav Wikheim till höger i anfallet, men i övrigt var elvan sig lik från senaste matchen mot Mjällby:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Hjalmar Ekdal, Leo Cornic
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson (K)
Gustav Wikheim, Victor Eduarden, Sead Haksabanovic

Vårvärme, öppet tak och välfyllda läktare på Tele2 Arena gav en skön inramning i en match som de facto gränsade till definierande för båda lagen, trots att det bara var tredje allsvenska omgången. För Djurgårdens del gällde det att inte tidigt tappa mark i toppstriden medan IFK Norrköping hade två raka förluster på kontot och var i ett uppenbart behov av poäng för att lyfta från de nedre regionerna.

Upplagt för en dramatisk tillställning med andra ord och inledningen av matchen fick en ganska nervig karaktär utan struktur och med en del individuella misstag. Men i sjätte minuten hettade det till när Victor Edvardsen slet sig loss från sin bevakning och kom fri med Oscar Jansson. Avslutet smet dessvärre en bit över över ribban.

Matchen tog fart och spelet blev mer böljande men den blårandiga offensiven fick inte riktigt igång maskineriet. Med kvarten spelad kom ändå ett par nya DIF-chanser efter en inläggsfrispark och trycket ökade ytterligare på läktarna.

Nästa avslut kom från Edvardsen men Jansson greppade hans ytterskruvade skott. Djurgården var på gång nu och strax efter var Sead Haksabanovic igenom men Oscar Jansson kom ut, gjorde sig stor och avstyrde.

Ett antal feta DIF-chanser men fortfarande mållöst med halva halvleken spelad. Bakåt var det lugnt så långt trots en hel del bollinnehav för Peking. Men en hörna för gästerna i 25:e minuten skapade visst kaos i DIF-försvaret och gav en föraning om elände.
Vilket också skulle ske strax efter då Jonathan Levi hann först på ett inspel och kunde skicka in bollen i mål.

Inte särskilt logiskt sett till matchbilden men bara att kavla upp och jobba ikapp. Hampus Finndell testade skott på en andraboll efter hörna som smet strax över och Djurgården fortsatte att mata på framåt med inspel och farliga hörnor.

DIF var på gång nu men spelet blev dessvärre upphackat av skador på ett par Norrköping-spelare som blev liggande på planen medan minuterna rann iväg, lyckligtvis visade det sig att det inte var någon större fara och de kunde spela vidare utan problem.

Norrköping hann dock med lite anfallsfotboll också och Jacob Widell Zetterström stod för en vass räddning på Daniel Fritz Eids skott i slutet. På tilläggstid var det sedan dags för en ny vass chans  för blåränderna när Piotr Johansson fick skottläge efter en inläggsfrispark men Oscar Jansson stod för ännu en räddning.

Signifikativt för en halvlek där DIF skapade de mesta och bästa chanserna men där gästerna stod för effektiviteten och därmed kunde gå till pausvila i ledning.

Andra halvlek

Det var en oförändrad elva som klev ut för att vända matchen. Men precis som i första halvlek infann sig inte något flow i spelet. Första farligheten blev istället Pekings när Christoffer Nyman fick med sig bollen i djupled och sköt via ett DIF-ben. En lurig styrning som Jacob Widell Zetterström parerade med en akrobatisk räddning.

Djurgården försökte jobba sig framåt men passningsspelet var inte hundraprocentigt och chanserna uteblev. Läge för att skaka om i laget och Joel Asoro kom in och ersatte Gustav Wikheim i 57:e minuten.

Men det såg inte ut att vara Djurgårdens dag och i 59.e minuten valde Kaspar Sjöberg att peka på straffpunkten när Hjalmar Ekdal stod för, vad hela arenan ansåg vara, en klockren brytning då Christoffer Nyman försökte ta sig förbi och elvametersslparken var ett faktum. Den slogs dock utanför av Nymann och därmed levde matchen i allra högsta grad igen.

Ett dubbelbyte genomfördes sedan i 66:e minuten när Elias Andersson och Emanuel Banda klev in istället för Jesper Löfgren och Rasmus Schüller. Ett genidrag skulle det visa sig. Ett högerinlägg seglade hela vägen fram till Banda som pangade in 1-1 med sin första bollkontakt i matchen.

Euforiskt jubel på Tele2 Arena och 20 minuter kvar att jobba vidare på för ett segermål. Med kvarten kvar var det oerhört nära 2-1 då Victor Edvardsen skarvnickade ett inlägg från Banda strax utanför. Fem minuter senare var det nära på nytt när Leo Cornoc nickade fram Edvardsen som överraskade med ett lurigt avslut som smet metern utanför.

Djurgården gick för det men minuterna tickade oroväckande snabbt. Dock inte tillräckligt snabbt för gästerna för i 85:e minuten nickskarvade Victor Edvardsen fram bollen till Joel Asoro. Joels speed innebar ett friläge när han ryckte loss och fri med Oscar Jansson pangade Asoro in 2-1 till en veritabel läktarextas bland publiken.

Nu var det fokus på att döda matchen och Isak Hien och Haris Radetinac kom in för att hålla fortet under slutfasen. Fem minuters övertid kom upp på skylten och DIF körde igelkottsförsvar. Lite nervigt blev det men inte värre än att Djurgården kunde städa av fram till slutsignalen och tre grymt sköna poäng var ett faktum.

Därmed klättrar Djurgården uppåt i tabellen och kan gå in med starkt självförtroende inför nästa match som väntar redan på onsdag då blåränderna beger sig till Gamla Ullevi för bortamatch mot IFK Göteborg.

16 april, lördag 15:00Tele2 Arena