Asoro tvåmålsskytt när Djurgården slog Sepsi

• 4 aug 2022

Djurgården inledde den tredje kvalomgången till Europa Conference League starkt och har med sig en 3-1-seger från bortamatchen mot Sepsi i Rumänien.

Skadorna i Djurgårdens trupp är mycket lätträknade och startelvan såg på samtliga positioner likadan ut som förra torsdagen mot Rijeka på Tele2 Arena. Därmed vaktade Jacob Widell Zetterström målet bakom backlinjen bestående av från höger Piotr Johansson, Isak Hien, Hjalmar Ekdal och Pierre Neurath Bengtsson. På tremannamittfältet huserade Rasmus Schüller strax bakom Hampus Findell och lagkaptenen Magnus Eriksson och i anfallet flankerades Victor Edvardsen av Joel Asoro och Haris Radetinac.

De blårandiga var beredda på en intensiv inledning från hemmalagets sida och såg inledningsvis ut att försöka hålla nere tempot något samtidigt som man ville undvika att hamna för långt ner i planen. I den 5:e minuten fick Jacob Widell Zetterström göra en reflexräddning efter en frispark som Mario Rondon nickade vidare mot mål, men efter det hade Djurgårdsmålvakten en ganska lugn första halvlek.

Mellan minut 5 och 35 var det i stort sett bara Djurgården på den välskötta gräsplanen. Det var en rolig och mycket väl genomförd halvtimme som genererade en tvåmålsledning efter ett straffmål av Victor Edvardsen och ett klassavslut på ett tillslag av anfallskollegan Joel Asoro.

Straffmålet levererades under en högintensiv Djurgårdsperiod som inleddes med ett friläge för Victor Edvardsen, genialiskt framspelad av Joel Asoro. Målvakten Roland Niczuly lyckades emellertid göra sig stor och rädda Edvardsons avslut till hörna. En jättechans som knappt var avslutad innan det hände nya saker med Victor Edvardsen i huvudrollen. DIF:s nr 16 tog sig fram i straffområdet, men inspelet stoppades av en arm tillhörande Mario Rondon. De blårandiga skrek på straff och den polske domaren Paweł Raczkowski hörsammade önskemålen. Victor Edvardsen missade när han fick chansen att slå en straff i Allsvenskan men den här gången lyckades han bättre. Roland Niczuly gick åt rätt håll men bollen gick i mål via stolpen.

Fem minuter senare var det dags för utökning av ledningen. Djurgårdens andra mål var resultatet av ett fint anfall där Magnus Eriksson crossboll mot en framstormande Piotr Johansson var perfekt slagen. Högerbacken såg Joel Asoro framför mål och hans nick blev till en utmärkt passning. Asoro slog till direkt och den här gången var inte Niczuly i närheten. 2-0 till Djurgården och stort jubel hos ett hundratal tillresta DIF-supportrar som överröstade hemmapubliken.

Djurgårdens uppträdande så här lågt i matchen var i det närmaste perfekt. Hemmalaget såg frustrerat och nästan uppgivet ut, men med lite hjälp av slarv i DIF:s passningsspel kunde rumänerna jämna ut spelet under den första halvlekens slutskede. Ett Sepsi-anfall på högerkanten avslutades med ett riktigt farligt inlägg, men med väldigt liten marginal hann Jacob Widell Zetterström före Mario Rondon och kunde rädda till hörna.

Djurgården skadade av sig den lite svagare avslutningen på första halvlek och kom ut med stabilitet och höga huvuden. Redan efter tre minuter skapade firma Edvardsen/Asoro en bra chans på en omställning, men 3-0-målet skulle dröja till minut 54. Då tog mittbacken Isak Hien hand om bollen i eget straffområde och transporterade den sedan en bra bit upp på Sepsis planhalva. Där tog Joel Asoro över på högerkanten och avancerade sedan ett 30-tal meter in mot plan innan han avfyrade med vänstern intill Roland Niczulys högra stolpe. Ett nytt klassmål som betydde 3-0 till Djurgården innan ens en timme av matchen var spelad!

Sepsi hade förstås inget att förlora nu och satsade allt på att få till en reducering. Cosmin Matei blixtrade till omgående och vände bort DIF-försvaret innan han träffade stolpen. Ett av få bra avslut från rumänerna denna kväll.

Hemmalaget gav tidigt upp försöken till intensivt presspel och låg i stället och väntade på misstag från Djurgårdarna. I den 70:e minuten kom just ett sådan i form av ett onödigt bolltapp på mittplan varpå Catalin Golofga kom till skott och tvingade Widell Zetterström till en bra räddning.

När cirka 20 minuter återstod bytte Djurgården in Marcus Danielson och ställde upp en fembackslinje där Danielson tog djup bakom Isak Hien och Hjalmar Ekdal. Det såg kassaskåpsäkert ut, men när inbytte Sepsi-anfallaren Alexandru Tudorie föll som en fura med Danielson i närheten valde domare Raczkowski att blåsa straff. En riktigt billig sådan som Tudorie tog hand om själv och slog utan chans för Widell-Zetterström.

Raczkowski gjorde sedan ytterligare en grov miss när Mihai Balasas vårdslösa satsning med dobbarna mot Isak Hien bara renderade ett gult kort. Tråkigt med tanke på att domarinsatsen var klart godkänd fram till Tudories straffspark.

Skulle Djurgården nu få stora darren under matchens slutskede? Knappast. DIF var närmare ett fjärde mål än var Sepsi var ett andra. Inbytte Gustav Wikheim var inblandad i ett par farliga lägen men kom i lite för dåliga vinklar för att bli målskytt. Efter fyra övertidsminuter var matchen slut och Djurgården hade skaffat sig ett utmärkt utgångsläge inför returmötet. Därmed förlängdes Djurgården härliga sommarsvit av segrar till nio stycken, en siffra som kan bli tvåsiffrig på torsdag.

Returmötet spelas på torsdag 11 augusti 19.00 på Tele2 Arena. Här köper du din biljett.

4 augusti, torsdag 20:00Arena Sepsi Osk