Cupspelet över efter 0-0 i Eskilstuna

• 13 mars 2022

Det blir ingen semifinal i Svenska Cupen för Djurgårdens damer. 0-0 mot Eskilstuna United räckte inte för avancemang.

Tränaren Magnus Pålsson förfogade så sent som i fredags över en trupp där samtliga spelare var redo för spel, så när som på backklippan Portia Boakye, men på lördagen fick Ebba Wieder och Louise Hvarfner strykas på gund av skador.

Startelvan:

Elvira Björklund

Sara Olai, Sanną Kullberg (k), Emelie Asplund Lövgren, Kamilla Lilhammer Karlsen

Nellie Lilja, Linda Motlhalo

Tove Almqvist, Tilde Lindwall, StinaLisa Johansson

Hayley Dowd

Djurgården behövde en seger för att vinna gruppen och ta sig till semifinal och inledde starkt på Tunavallens konstgräs. Ett helrött DIF skapade två riktigt bra målchanser under matchens inledning och båda gångerna var det Tove Almqvist som bäddade för Tilde Lindwall med fint förarbete. Der första försöket räddades till hörna av en Eskilstunaförsvarare och vid det andra for bollen över målramen.

Djurgården lyckades inledningsvis bra med presspelet och skapade också en rejäl farlighet på en hörna, men även Emelie Asplund Lövgrens avslut gick över ribban.

I mitten av halvleken opererade Linda Motlhalo i hemmalagets straffområde med explosivitet. Från en ganska dålig vinkel tryckte DIF-mittfältaren upp bollen i ribbans underkant och ner framför mållinjen. Mycket närmare mål än så går det knappast att komma men tyvärr markerade ramträffen slutet på Djurgårdens spelövertag i den första halvleken.

– Vi skapar flera farliga chanser, framför allt i början av matchen, men vi sätter dem inte. Hade vi fått ett mål där hade det blivit en helt annan matchbild, sa Djurgårdens lagkapten Sanna Kullberg.

Efter återkommande DIF-slarv i passningsspelet och bolltapp på egen planhalva kunde hemmalaget flytta upp positionerna och få igång ett presspel som vållade problem för Djurgården. Från vänsterkanten skapade Elise Stenevik flera fina möjligheter för hemmalaget med sin inläggsfot, men Elvira Björklunds nolla i målet förblev intakt. Närmast ett mål var det när Mia Jalkerud, som gjort över 170 matcher och 100 mål i Djurgårdströjan, nickade ner bollen till Felicia Saving. Saving gick på kraft men sköt över målet från ett par meter.

– Vi är många nya i backlinjen och på mittfältet och har inte fått det att klicka riktigt än. Vi behöver hitta värderingarna när vi ska spela kort eller trycka upp laget, men det kommer, sa Sanna Kullberg.

Djurgården inledde den andra halvleken precis som den första, det vill säga riktigt bra och skapade två jättelägen för att få till det så välbehövliga målet. Eskilstuna stack visserligen emellan med en lurig boll i ribbans överkant (Mia Jalkerud), men strax efteråt utnyttjade Hayley Dowd en bjudning från hemmaförsvaret och spelade in bollen framför mål. Där höll sig en omarkerad StinaLisa Johansson framme, men tyvärr styrdes avslutet åt sidan där målvakten Milica Kostić befann sig.

Det dröjde dock bara en minut innan det hände nya saker i Eskilstunas straffområde. En bollförande Linda Motlhalo föll i en närkamp med Eskilstunas lagkapten Matilda Plan och domaren Ulrica Löv tvekade inte att blåsa för straffspark. Den tog Motlhalo hand om själv och satsade på en låg boll intill stolpen, som tyvärr hamnade utanför mål.

Straffmissen blev också slutet på den korta men intensiva perioden av spetsig DIF-offensiv. Matchbilden kom åter att förändras med nytt grus i Djurgårdens passnings-maskineri. Magnus Pålsson försökte med flera offensiva byten men de helröda hade fortsättningsvis svårt att etablera något tryck i jakten på ett mål. I stället var det hemmalaget som skapade en handfull möjligheter, som när Felicia Rogic fick bollen till skänks i straffområdet men styrde den utanför stolpen.

Med en dryg kvart kvar att spela skapades ändå en DIF-chans efter ett samarbete av två inbytta spelare. Julia Walentowicz slog ett inlägg som nådde Lova Lundin men Milica Kostić kunde rädda Lundins nick.

Jakten på ett mål som skulle ge Djurgården segern i grupp 3 fortsatte men utan någon forcering. Trots sex övertidsminuter fick Eskilstuna en ganska bekväm resa mot slutsignalen. I den 95:e minuten kom chansen att åtminstone få in bollen i straffområdet, men den försvann efter en misslyckad klackspark. Därmed försvann också Djurgården ut ur Svenska Cupen för den här gången. Det får i stället bli fullt fokus på den allsvenska premiären som spelas den 27 mars mot Piteå IF på Tele2 Arena.

13 mars, söndag 13:00Tunavallen